"A pezsgőről azt tartjuk, hogy ennél franciább ital nincs is. Ott volt, ugyebár, a vak szerzetes, Dom Perignon, az ő nevéhez fűződik az ital születése."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A csillagok íze

A pezsgőről azt tartjuk, hogy ennél franciább ital nincs is. Ott volt, ugyebár, a vak szerzetes, Dom Perignon, az ő nevéhez fűződik az ital születése.

A pezsgő csakis a tradicionális méthode champenoise vagy méthode traditionnelle módszerrel készülhet. Nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy a palackban történik a másodlagos erjedés. És ez volt az, amit szerzetesünk képtelen volt kiküszöbölni, de amikor megízlelte az új ital pezsgését, így kiáltott fel: „Érzem a csillagok ízét!”

 

 

És mégis, mindez legenda, mert valójában az angolok találtak először habzó bort a palackjaikban, egy véletlen következtében, mert csupán annyi történt, hogy rosszul tárolták a palackokat, így a sima borból idővel habzó bor lett. Az viszont igaz, hogy a névadó Champagne borvidéken az 1700-as évektől készítenek szénsavas borokat, és a mai napig az ott készült pezsgőket tartják a legjobbnak a világon. Ám ha egy kicsit büszkék szeretnénk lenni, álljon itt egy feljegyzés: „Nagy szorgalom és kitartás mellett sikerült nekem az eddig ismert champagne-i pezsgőboroknál sokkal kitűnőbbet előállítani” – vetette papírra örömét Törley József 1882-ben, amikor elhatározta, hogy a franciaországi Reims-ben szerzett ismereteit Magyarországon kamatoztatja. A mester Etyek környékén talált a franciaországi Champagne-hoz hasonló talaj- és klímaadottságú szőlőültetvényeket, amelyeknek borai kiválóan megfeleltek a pezsgő készítéséhez.

 

Amikor az új ital hódító útjára indult Európában, legtöbb rajongóját Franciaországban szerezte. XV. Lajos szeretője, a legendás Madame Pompadour azt mondta, a pezsgő az egyetlen ital, aminek fogyasztása után sokkal szebb lesz a nő, mint annak előtte volt. Marie Antoinette pedig minden reggelt egy pezsgősüveg durranásával köszöntött. Persze a forradalom kissé megcibálta a pezsgő rangját is, így újra elővették Dom Perignon történetét, hiszen a francia szerzetes jóvoltából a viktoriánus tisztaságú menyasszonyokat is köszönthették az itallal, anélkül, hogy Madame Pompadourra gondoltak volna.

Cserna-Szabó András Cserna-Szabó András cikke 2011. december
címkék:
Italok
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.