"Szedjük fel a horgonyt, lebegjünk lepkeszárnyakon az azúrkék égbe olvadó Nagy Kékségben. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Jadran királynő vendégei

Szedjük fel a horgonyt, lebegjünk lepkeszárnyakon az azúrkék égbe olvadó Nagy Kékségben.

Fehér vitorlákkal suhanni kék hullámokon. Kikötni ódon kisvárosokban, felfedezni lakatlan szigeteket (van egynéhány), napozni szélcsendes öblök homokpadján, sült halat enni egy parti vendéglő teraszán, hallgatni hullámok csobbanását, dalmát halászok dalát, Jadranról, a horvát nyarak királynőjéről: az Adriáról. Szedjük fel a horgonyt, lebegjünk lepkeszárnyakon az azúrkék égbe olvadó Nagy Kékségben.

 

 

Herczeg Ferenc, egykor a legdivatosabb írók egyike, imádott vitorlással bolyongani az Adrián. Szelek szárnyán című útinaplója tálcán kínálja a jelen összehasonlítását a boldognak mondott K.u.K. békeidők felkapott üdülőhelyével. Száz éve még idillien békés volt a tengerpart, de a levegőben már nyugtalanul vibrált az a szellőcske, amely tíz év múlva pusztító viharrá duzzadt.

 

HERCZEG FERENC:
„Fölöttem azúrkék az ég, alattam indigókék a víz. Künn, mindenütt a messziségben, finom pára borul a gyöngyszínű tengerre. És hogyan süt a nap! Keresztültűz a ruhámon, keresztül a testemen. Ami homály és hidegség volt a lelkemben, az megenyhül, kiderül és fölenged, tüzelni és világítani kezd.”
Valahol már felhúzták annak a pisztolynak a ravaszát, amely kioltotta az osztrák-magyar trónörökös életét, és lángra lobbantotta Európát. Ebből még semmit sem éreztek a monarchia tehetősebb magyar polgárai, akik szokásukhoz híven Abáziában (ma Opatija) nyaraltak. A Hungária-penzióban napi öt koronáért kínáltak kies fekvésű szobát, négyszeri étkezéssel, a kedves magyar vendégeknek.

 

Tengerre magyar! – régen és ma

 

Herczeg Ferenc komótosan utazott. Vonattal. Délelőtt még cikket írt, kora délután vonatra ült, másnap hajnalban „átszállt” a fiumei kikötőben horgonyzó, Sirály nevű vitorlás hajójára. Ma már szinte háztól házig repeszthetünk, az „ötcsillagos” autópályán, de jó pár éve még nem volt sztráda. Pesten vonatra szálltunk, a rijekai kikötőben odasétáltunk Katarinához, egy vadiúj vitorlás hajóhoz.

1 | 2 | 3 | 4 | tovább
Vadas Zsuzsa Vadas Zsuzsa cikke 2013. június
címkék:
tenger | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.