"Mellfelvarrás, implantátum beültetése, orrkorrekció, ránctalanítás - a plasztikázás lehetőségei szinte végtelenek."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A legnépszerűbb plasztikai műtétek

Mellfelvarrás, implantátum beültetése, orrkorrekció, ránctalanítás - a plasztikázás lehetőségei szinte végtelenek.

A plasztikai sebészet az első világháború után jött létre, a harcokban sérült katonák testi elváltozásainak helyreállításának szándékával. Manapság a plasztikai műtétre jelentkezők többsége elsősorban az önbizalomhiány és az énképproblémák miatt szánja rá magát erre a főleg sebészeti beavatkozásra.

Az arc- és testszobrászoknak, vagyis a plasztikai sebészeknek nemcsak mesterségbeli tudással, hanem emberismerettel, sőt esztétikai ismeretekkel (az arányok, formák egyensúlyának megtaláláshoz szükséges képességek) is rendelkezniük kell.

 

 

 

A szándéktól a megvalósulásig

 

A szépészeti műtéti beavatkozásra jelentkező páciens vizsgálata mindig az orvos és a leendő páciens megbeszélésével kezdődik. Ekkor nemcsak arról esik szó, hogy a páciens milyen eredményt vár a műtéttől, de az orvos – a beteg kórelőzményeinek (előző, illetve krónikus betegségek, vérzékenység, allergia, gyógyszerérzékenység) ismeretében – arról is dönt, hogy nincs-e a műtétnek ellenjavallata. Ezután a szükséges – labor- és műszeres – vizsgálatok következnek. A műtétet, legyen szó korrekciós vagy kozmetikai beavatkozásról, mindig meg kell előznie a páciens alapos tájékoztatásának: az orvosnak el kell mondania, milyen eljárást alkalmaz, s melyek a lehetséges műtéti kockázatok (különös tekintettel az esetleges szövődményekre s kezelésük lehetőségeire).

 

Ki még nagyobbat, ki kisebbet

 

A női mell méretének esztétikai célú megváltoztatása (legtöbbször megnagyobbítása, ritkábban kicsinyítése) immár negyven éve az egyik leggyakrabban elvégzett plasztikai sebészeti beavatkozás szerte a világon. A mellnagyobbításnál implantátumot helyeznek be a mell szövetei alá, így az, az eredeti méreténél nagyobb lesz, megőrizve természetes tapintását, formáját és „viselkedését”.

 

A mellfellvarrás néven emlegetett műtét ugyancsak népszerű, különösen a korosabb, vagy a laza kötőszövettel rendelkező nők körében. A műtét célja a valamilyen okból (a bőr kötőszövetének meglazulása, a mirigyállomány fellazulása, visszafejlődése miatt) megnyúlt, megereszkedett, úgynevezett lógó mellek eredeti helyzetének, alakjának, feszességének helyreállítása. Az operáció során a megnyúlt bőrfelesleget eltávolítják, a mirigyállományt „felemelik”, „kúposítják” és rögzítik. A mell tömege a beavatkozás következtében nem változik meg, ám ha a mell eredetileg is zavaróan nagy volt, illetve feltűnő különbség volt a két mell mérete között, a műtét lehetőséget kínál egyúttal méretének csökkentésére, mégpedig a mirigyállomány egy részének eltávolításával.

 

Nemcsak az emlő, hanem a mellbimbók nem megfelelő alakja, mérete is okozhat akár egészségügyi, akár esztétikai gondokat. A leggyakoribb, az úgynevezett befelé forduló bimbó, amely megakadályozhatja, hogy egy nő szoptatni tudja a gyermekét. A mellbimbó-korrekciós műtétekre sokszor olyanok is rászánják magukat, akik elégedettek mellük méretével és formájával. A mellkorrekciónál egyúttal aszimmetrikus és/vagy túl nagynak, kicsinek ítélt mellbimbóudvarukat, illetve befordult mellbimbóikat is korrigáltatják. Ha a befordult mellbimbó korrigálására, illetve a mellbimbóudvar kisebbítésére önmagában kerül sor, akkor azt a plasztikai sebész helyi érzéstelenítésben végzi, és mindössze 30 percet vesz igénybe. Viszont ha más mellműtét is társul hozzá, a beavatkozásra altatásban kerül sor.

 

Férfiak kebellel?

 

Az utóbbi években már egyre több férfi is vállalkozik melle átformáltatására, ugyanis mind többeknek okoz – elsősorban önértékelési – problémát a nőies mellforma és méret.

A férfiak mellének „megnövekedése” – egyes feltételezések szerint – azzal függ össze, hogy a női fogamzásgátlók használatának elterjedésével női hormon, ösztrogén kerül az élővizekbe, majd onnan – bár a vezetékes víz megannyi tisztítási eljáráson megy keresztül – visszakerül az emberi szervezetbe.

 

Dobogós helyen

 

Manapság egyre elterjedtebb az arc plasztikáztatása. Mivel a korral a bőr is veszít rugalmasságából (csökken a kollagén és a rugalmas rostok száma, a bőr vízmegtartó képessége), egyre több érettebb korú nő és – az utóbbi időkben férfi – fordul fiatalos külleme visszaállításának reményében arcszobrászhoz.

Aki az arcát megfiatalíttatja, úgy jár, mint aki lakásfelújításra szánja el magát: nem lehet a felénél abbahagyni. Az arc ránctalanításával egy időben a nyaki ráncokkal, illetve az áll alatt felhalmozódott zsírfelesleggel, a tokával is le kell számolni. S ugyancsak az arcplasztikához sorolják a szakemberek a homlok és a szemhéj ránctalanítását is. A korosodás nemcsak az arcon, a nyakon hagy nyomot, hanem a szemhéjon és a szem alatti bőrön is. A szemhéj ránctalanítása összekapcsolható a felső szemhéjon és a szem alatt keletkezett úgynevezett könnyzacskók eltüntetésével.

 

Az arc karakterét megváltoztató beavatkozások

 

A küllemükkel elégedetlenek leggyakrabban az orrukat korrigáltatnák, ha lenne hozzá anyagi lehetőségük (vagy bátorságuk). Általában olyanok fekszenek végül a kés és a véső alá, akik úgy érzik: megszokhatatlan számukra nagynak, piszének, horgasnak tartott orruk. Előfordulhat, hogy az orr korrekcióját valamilyen szerzett elváltozás (például orrcsonttörés) indokolja. Erre a műtéti megoldásra, akár szépészeti, akár egyéb okból akarja is valaki elvégeztetni, csak 18 éves kor után kerülhet sor.

A fül plasztikázását már hatéves kortól is el lehet végeztetni. Legtöbbször a fül állásának korrigálását kéri a páciens, vagyis a plasztikai sebész az elálló fület (vagy füleket) simítja a koponyához. Ez a műtét a páciens számára szinte semmilyen kockázatot nem jelent.

 

Macerás, drága és megfelelő diéta nélkül nem is tartós

 

Egyre többen küszködnek súlyfölösleggel, ami nemcsak az egészséget, hanem az önbizalmat is alááshatja. A hetvenes években jelent meg a plasztikai sebészetben a zsírleszívás néven ismert műtéti eljárás, amely nem más, mint a bőr alatti zsírszövet eltávolítása, mégpedig egy néhány mm-es metszésen keresztül. Leszívásnak azért nevezik, mert egy speciális fémkanült vezetnek a metszésen keresztül a bőr alá, majd – erős szívóhatású vákuum segítségével – távolítják el a különféle testtájakon (hason, csípőn, combon, fenéken) lerakódott és előzetesen fellazított zsírréteget.

 

T. Puskás Ildikó T. Puskás Ildikó cikke 2013. augusztus
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.