"A szervátültetés kapcsán sok tévhit él a lakosság fejében, így történhet meg az, hogy a betegek sokszor hiába várnak szervekre."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Szervátültetés: életadó kérdések

A szervátültetés kapcsán sok tévhit él a lakosság fejében, így történhet meg az, hogy a betegek sokszor hiába várnak szervekre.

Szalamanov Zsuzsának, a sikeres külkereskedőnek 1992-ben egyik pillanatról a másikra leállt a veseműködése. Hetekig élet és halál között lebegett, miután pedig kikerült a kórházból, hetente többször indult el az életben maradásért a műveseállomásra, dialíziskezelésre.
Mint mondja, amikor 1994 decemberében új vesét kapott, újraszületett.

 A transzplantációnak azonban nemcsak a puszta életét köszönheti, hanem azt is, hogy esélyt kapott a teljes, aktív, minőségi életre. Ez már majd 13 éve abban teljesedik ki, hogy hivatásszerűen foglalkozik a szervátültetettek gondjaival, érdekképviseletével. 1997-ben az 1991 óta működő Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért nevű civil szervezet kuratóriumi elnöke lett. Küldetésének tekinti, hogy a szervadományozással kapcsolatos ismeretek eljussanak mind a laikus társadalomhoz, mind az ebben érintett egészségügyi dolgozókhoz.
Mint mondja, a lakosság körében meglehetősen sok tévképzet, félelem és fenntartás él a donációval kapcsolatban. Ez az oka annak, hogy az orvostársadalom sokszor nem támogatja eléggé a súlyos állapotban lévő, szervátültetésre váró emberek számára életesélyt kínáló beavatkozást.

Mindenkiből lehetne donor


Magyarországon törvény mondja ki: aki életében – írásos nyilatkozattal – nem tiltja meg szerveinek felhasználását halála után, potenciális donornak tekinthető. A hozzátartozóknak nincs joguk megtiltani a szervek transzplantációs célú eltávolítását, az orvosnak csak tájékoztatási kötelezettsége van, a hozzátartozók beleegyezését nem kell kérnie. Gyakran előfordul azonban, hogy az orvos inkább eltekint a donációtól, ha a hozzátartozók ellenállásába ütközik. Ez lehet az egyik magyarázata annak, hogy sok elhunyt egészséges, átültethető szerve nem kerül bele a transzplantációs „rendszer” vérkeringésébe. Magyarországon csupán minden második kórház jelenti – több-kevesebb rendszerességgel – a szervbeültetéseket koordináló, a valamilyen szervre várókat nyilvántartó Országos Vérellátó Szervezet Szervkoordinációs Irodájának, amikor intenzív osztályán olyasvalaki halálozik el, akinek valamely szerve átültethető lenne.
A Transzplantációs Alapítvány elnöke ezt az intézményi magatartást morális szempontból is károsnak tartja, mert egy agyhalott akár négy-öt életveszélyben lévő beteg életét is megmenthetné, meghosszabbíthatná, ha a kórházak együttműködnének a hazai transzplantációs szervezettel.

Hányan várnak átültetésre?


Az alapítvány a jelenlegi intézményi gyakorlat lehangoló következményeként említi azt is, hogy míg 1997-ben 317 veseátültetést végeztek, 2008-ban már csak 260-at. Ugyanakkor jelenleg Magyarországon mintegy 700-an várnak erre az életmentő műtéti beavatkozásra: 600-an vese-, 20-an szív-, 70-en májátültetésre, 7-en tüdő- és mintegy 11, inzulinra és művesekezelésre szoruló cukorbeteg csak a kombinált műtéttől, a hasnyálmirigy és a vese egyidejű átültetésétől várhatja állapotromlása megfékezését.

1 | 2 | 3 | tovább
T. Puskás Ildikó T. Puskás Ildikó cikke 2011. szeptember
címkék:
Tudomány
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.