"Vasárnapi ebéd, gábli, Sunday Brunch – azaz hogyan kényeztessük gyomrunkat és családunkat a hétvégén?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A lumpok tízóraija

Vasárnapi ebéd, gábli, Sunday Brunch – azaz hogyan kényeztessük gyomrunkat és családunkat a hétvégén?

Tusor András gasztronómiai író az alábbi mondattal jellemezte a magyar konyhát: „Egy nép étkezési kultúrája, szokásai, konyhájának fejlődése az adott nép történelmével szorosan összefügg.” Ahogy néhány ország története időnként összeér, gasztronómiai útjaik is keresztezik egymást. A találkozó eredménye pedig rendszerint új és izgalmas, és egyben hagyományos biztonságot nyújtó csoda!

 

 

Vasárnapi polgári ebéd

 

A reformkor idején hazánkban kirobbanó polgárosodás szinte minden tekintetben a lehetőségek birodalmává tette Magyarországot. Nem csak gazdasági értelemben, hanem például a gasztronómia területén is. A korszak maga mögött hagyta a középkor fogyasztási szokásait, helyébe új menürendszer került első fogásként húslevessel, amit főtt marhahús követett mártással – bizonyos esetekben főzelékkel. Ezt követte a húsételek választéka. Megjelenőben voltak az előételek, a sajtok, gyümölcsök, majd az egész menüsort záró kávékínálat. A nemesség körében kialakuló utazási szokások a konyhakultúrák keveredését vonták maguk után, ami segítette az egyedi vonások felerősödését. Részben ezért tudott megerősödni a vasárnapi, mise utáni ebédek fontossága, amelynek egyik központi szereplőjévé vált az őrölt paprika. A vasárnapi, fehér abroszos asztalokra kerültek tehát azok a fogások, amelyeket ma is a magyar konyha sajátosságainak, nemzetünk meghatározó gasztronómiai szereplőinek tekintünk.

 

Krúdy és az ő gáblija, vagyis gáblifrüstökje

 

Pontos ideje tizenegy óra, ami tehát nem villásreggeli, nem is ebéd, hanem egész pontosan a lumpok tízóraija, a másnaposok gyógyítója, s ha még mindez nem vezetne családi viszályhoz, hát az, hogy délben már a jóllakott családfő ételre sem tud nézni, már mindenképp: „Tudom, hogy nehéz feladatra vállalkoztam, amikor az úgynevezett gábliról, a villásreggeliről, a férfiak ebéd előtti étkezéséről írnék, mert az asszonyok megállapítása szerint a gábli már sok bajnak volt az okozója, de minden bizonnyal a déli étvágytalanságnak, amelyből legkönnyebben támadnak a családi veszekedések” – állítja maga Krúdy Gyula is. De azért a gábli az író idejében sem volt mostohagyereke a fontos hétvégi étkezéseknek, hiszen messze túlmutatott azon a bizonyos tizenegy órán. Épp ezért, már akkoriban is megnyugvásra volt intve minden háziasszony: ”…csak menjünk nyugodtan a mindennapi dolgunkra a magunk két zsemléjével és kávécskájával, nemsokára kárpótolni fogjuk magunkat” – írta Krúdy.

 

 

Az évszázadok óta hódító Sunday Brunch

 

Bármennyire is azt hinnénk, valami egészen újkori gasztronómiai kifejezésről van szó, tévednünk kell. Míg hazánkban a polgári ebéd nyomába szorosan megérkezett a gábli fogalma, addig 1896-ban az angol Punch Magazine az alábbi sorokat jelentette meg hasábjain: „Ahhoz, hogy manapság divatosnak számítsunk, muszáj brunch-olnunk. Ez egy Mr. Guy Beringer által, az azóta megszűnt Hunter's Weeklyben bevezetett, a reggeli és az ebéd kombinálására utaló, valóban kiváló keverékszó.” Beringer volt az, aki az angolok mise utáni időszakába próbált egy kis könnyed, vidám étkezést beékelni. Mindez olyan jól sikerült, hogy a „brunchozás” Amerikát sem kerülte el. Chicagóban lehetett először találkozni ezzel az étkezési formával a pályaudvarokra vagy egyenesen az Ambassador Hotel Pump Roomjába érkező utasok késői villásreggelijeként.

A bruncholás napjainkban ismét reneszánszát éli, nemcsak a nagyvilágban, de Magyarországon is. Olyannyira, hogy evolúciójának stílusállomásai nemcsak Európa konyháit egyesítik, hanem kitekintenek keletre is. Egy dolog hasonlít töretlenül a múltra. A helyszín. Gyönyörű hotelek szemkápráztató éttermeibe költözött be a hét gondjait elsöprő vidám falatozás ezernyi változata. Íme, három példa:

 

Az örök polgári ebéd

 

Gundel Károly és a mai kornak örökül hagyott Gundel étterem évszázadok óta egyet jelent a magyar gasztronómiával. Egy változó időszak hajnalán megszelídítette a magyar konyhát, melyet ötvözött a nyugati hatásokkal, ezzel örökre elhelyezve a magyar konyhát a világ kulináris térképén. Mindez a tradíció érződik a Zsolnay porcelánban kínált vasárnapi gábli fogásain. Ami nem feltétlenül tizenegy órakor kezdődik, de mindenképp olyan letűnt idő pillanatait idézi vissza, amikor a családok együtt, beszélgetve és nevetve ülnek le a fehér abroszos asztalhoz.

 

Market Brunch francia módra

 

A Sofitel Hotel Paris Budapest éttermének innovatív ötlete egy hamisítatlan francia nő vasárnapjába enged betekintést. Ami hol is kezdődhetne máshol, mint a piacon! Élénk színű zöldségek, friss alapanyagok, kiváló minőségű húsok vagy sajtok világába érkezik a látogató, ahol maga állítja össze a színek és ízek tárházából aznapi ebédjét. Egy Market Brunch vasárnap nem szól másról, mint a „story”-ról, ahol a főszereplő belecsöppenhet a francia hétvége káprázatos díszletei közé.

 

Japán gábli

 

Az ázsiai ország étkezési szokásai a vasárnapi ebédet illetően leginkább a mi gáblinkhoz hasonlítanak. Hiszen éppúgy nehéz reggeliként tekinteni rá, ahogy ebédként. Mert ha már egy leves is társul az étkezéshez, jelen esetben a miso, az a magyar fogyasztó fogalomtárában máris az ebéddel azonosítható. Nem ám úgy a japánoknál, ahol ez a reggeli része, ebédre pedig rizsalapú bentót fogyasztanak, amely lehet szusi vagy egyéb apró falatok. Ezt a különös világot és varázslatos gasztronómiát mutatja be vasárnaponként a Buddha Bár egy olyan letisztult és átlátható formában, amely több ezer kilométerre Japántól közeli és bensőséges élményt garantál.

Riedl Annamária Riedl Annamária cikke 2013. november
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.