"A szakemberek szerint fontos, hogy az ember jól fontolja meg, mielőtt más pályára lép. Íme, néhány szempont, amit érdemes átgondolni!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

5 tipp újrakezdőknek

A szakemberek szerint fontos, hogy az ember jól fontolja meg, mielőtt más pályára lép. Íme, néhány szempont, amit érdemes átgondolni!

Eljött a változás ideje. Az út fele mögöttünk, a másikról az ismeretlen néz vissza. Az eddigi munka már nem hoz lázba: unalmasnak, monotonnak érezzük, kiégtünk benne. Hogyan tovább? Ki adhat tanácsot, ki mutathat utat? Tudjuk, hogy valami mást szeretnénk, de még nem tudjuk, hogy mit. Olívát termesszünk Toszkánában? Beálljunk egy jótékonysági szervezethez? Elkezdjünk szobrászkodni? Indítsunk új internetes vállalkozást?

A középidős váltás a megfelelő időpont arra, hogy a munkát egyeztessük személyes értékrendünkkel, és megtaláljuk azt, amiről úgy érezzük, értelmet ad az életünknek. Kétség sem fér hozzá, hogy a karrierváltás ijesztő, akadályokkal tűzdelt folyamat: társunk ellenállása, a pénzügyi aggályok, a kudarctól való félelem visszatarthat tőle, hogy megtegyük az első lépést. Félelmeik a legbátrabb embereknek is vannak, ők azonban kiléptek komfortzónájukból. A legnagyobb jutalom a legnagyobb kockázat vállalásával jár – vallják a coachok és karriertanácsadók. Máskülönben életünk hátralévő részét megkeseríti a megbánás.

 

A tanulmányok tanúsága szerint az úgynevezett baby boomer nemzedék tagjainak 80 százaléka úgy tervezi, 70 éves korukig fizetett munkát vállalnak, hogy szellemileg minél frissebbek maradjanak, társasági kapcsolataikat életben tartsák, és biztosítsák anyagi biztonságukat nyugdíjas éveikre. Az ötvenes éveiken túl nemcsak új életszakaszba lépnek, hanem új munkaszakaszba is, amikor egyszerre több munkát próbálnak összeegyeztetni. Például vállalhat valaki egyszerre írást, előadásokon való részvételt, tanítást, tanácsadást, vagy fix állása mellett elkezdheti letenni pitesütő vállalkozása alapjait. Akármi legyen is szívünk vágya, a lényeg, hogy úgy érezzük, az életünk irányítása a mi kezünkben van, és elégedettséggel tölt el, amit csinálunk.

 

Hogyan vágjunk mégis bele? Milyen szempontokat kell ilyenkor szem előtt tartani?

 

A szakemberek óvnak a gyors döntéstől és türelmetlenségtől. Elegendő időt kell szánni a felkészülésre és a terep felmérésére. Nem kell félni szembenézni a kemény kérdésekkel, segítséget kérni barátoktól, munkatársaktól, tanácsadóktól, trénerektől, akik véleményükkel, tapasztalatukkal segíthetnek és inspirálhatnak minket.

 

Öt kérdés, amire jó, ha tudjuk a választ

 

1. Melyek a legfontosabb céljaink?

 

Kik vagyunk és mit akarunk? – ez egyszerű kérdésnek tűnhet, de a választ nem könnyű megtalálni. Azoknak, akik hozzászoktak a folyamatos sikerhez, kihívás lehet, hogy időt szakítsanak a lazulásra, amikor semmit nem csinálnak. Nem lehet azonban elkerülni, hogy átgondoljuk, mi az, ami örömmel és izgalommal tölt el, amit szenvedéllyel művelünk. Muszáj egy pillanatra megállni és a legalapvetőbb dolgokat tisztázni, hogy a későbbi döntéseket megalapozzuk.

 

2. Miről szólt eddigi pályánk?

 

Az eddigi munkák áttekintése is információval szolgál arra nézve, merre vezethet jövőbeli utunk. Írjuk le életünk fordulópontjait, akár negatívak, akár pozitívak, meghatározó kapcsolatainkat, a fontos sikereket és eredményeket, mert ezek meglepő részletekkel szolgálhatnak.

  • Mi volt a munkánk során, ami büszkeséggel és újult erővel töltött el?
  • Mi tesz boldoggá?
  • Mit várunk az élettől?

 

Ez azért is érdekes lehet, mert kiderül, hogy az, amit eddig magától értetődőnek tekintettünk, mennyire nem az. Egy önkéntes munkával töltött hétvége, egy szívességből vállalt közösségi feladat lehet, hogy megmutatja, mi éltet minket. Van időnk, még ha úgy érezzük is, hogy abban a korban vagyunk, amikor minden nap számít. Inkább alaposan gondoljuk át, mit szeretnénk, mint hogy fejest ugorjunk az ismeretlenbe.

 

3. Valóban más pályára vágyunk?

 

Biztosnak kell lennünk abban, hogy valóban új útra szeretnénk lépni. Vajon miért jutott eszünkbe változtatni: úgy érezzük, hogy rossz helyen vagyunk a munkahelyünkön? Ez esetben beszéljünk főnökünkkel – a jó főnök emiatt biztosan nem rúg ki, és a megítélésünkön sem rontunk. Vajon milyen lehetőségek vannak még vállalaton belül, ahol más oldalunkat mutathatjuk meg? Ha jó a főnök, ismeri erősségeinket, szenvedéllyel végzett feladatainkat, és tanácsot tud adni arra nézvést, hol vehetik még hasznunkat.

 

4. Mik az erősségeink?

 

Ha már úgy döntöttünk, hogy pályát váltunk, tanácsos olyan karriert választani, amely megfelel képességeinknek, tehetségünknek, tapasztalatainknak, személyiségünknek. Ez segít, hogy munkánk elégedettséggel töltsön el, és kellő idő múlva sikerélmények érjenek. Nemcsak olyan dolgokra kell gondolni, amelyek eddigi munkánkban segítettek, hanem mindarra, amit szakmai és magánéletünkben egyaránt fontosnak érzünk magunkkal kapcsolatban, és biztosan építhetünk rá.

  • Miben vagyunk a legjobbak?
  • Milyen tapasztalatokkal gazdagodtunk?
  • Milyen munkafolyamatot élveztünk a legjobban?
  • Milyen viszonyban van ez az új pályával, amit tervezünk?

 

A listára írjunk fel mindent, ami csak eszünkbe juthat: hobbikat, érdeklődési köröket, olyanokat is, amelyek a szemünkben furcsának, meglepőnek tűnnek. Sosem tudhatjuk, milyen területen találjuk meg a számításunkat. Ne szerénykedjünk magunk előtt, de legyünk realisták.

 

5. Mire van szükségünk?

 

A vágyak mellett azt is végig kell gondolni, hogy mi az, amire szükségünk van. Melyek azok a tényezők, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül pályaváltáskor? Például szeretnénk olyan munkát, amely mellett megoldható, hogy öreg szüleinket rendszeresen meglátogathassuk. Esetleg olyan időbeosztást szeretnénk, ami lehetővé teszi, hogy segítsünk gyerekeinknek, vigyázhatunk az unokákra. Vagy a munkával töltött évek után szeretnénk, ha a munkát úszással kezdhetnénk, és egyáltalán: több időt fordíthatnánk magunkra is. A másik szempont, hogy mi az, amiről mindig is úgy gondoltuk, szükséges az örömteli munkához: kreativitás, közösségi jelenlét, jótékonyság, utazás, idegen nyelvek használata?

 

Ha elég elszántak és lelkesek vagyunk, biztosan megtaláljuk azt az utat, amely egyesíti vágyainkat, lehetőségeinket és szükségleteinket.

 

Meséld el a történeted!


Az Ötvenentúl.hu Bátor Újrakezdők weboldala azokra a személyiségekre kívánja ráirányítani a figyelmet, akik ötven éves koruk után változtattak megszokott életükön, vagy értek el kiemelkedő eredményt. Példaképekre, akik új vállalkozásba, új karrierbe, vagy egy új ötlet megvalósításába kezdtek. Nincsenek kategóriák, nincs műfajmegkötés! A jelentkezők közül bátorságuk, társadalmi hasznosságuk és másokat ösztönözni képes erejük alapján választjuk ki azokat a példaképeket, akiket a Bátor Újrakezdők weboldalon bemutatunk.

Jelentkezni e-mailben lehet részletes bemutatkozásod (word, pdf) elküldésével, fotókkal, valamint a történetedet alátámasztó egyéb dokumentumokkal, internetes hivatkozásokkal. batorujrakezdok@otvenentul.hu


Jelentkezz és legyél példakép, akik hiteles megtestesítője annak, hogy az élet teljes, tartalmas és értéket teremtő lehet ötven fölött is. Jelentkezési határidő: 2022. július 15.

La femme La femme cikke 2022. június
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.