"Hogyan teltek a világhírű festő, Van Gogh utolsó hetei? Különös városnézés Auvers-sur-Oise-ban."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Aki mindent elrontott élete során

Hogyan teltek a világhírű festő, Van Gogh utolsó hetei? Különös városnézés Auvers-sur-Oise-ban.

A Párizstól harminc kilométerre található Auvers-sur-Oise számos impresszionista festőt megihletett macskaköves szűk utcáival, több száz éves kőházaival és virágos kertjeivel, a dombon magasodó kastélyával és gótikus templomával, és hát persze a települést körülölelő, fényárban úszó búzamezőivel. Világhírűvé azonban a kalandos élete utolsó két hónapját itt töltő Vincent van Gogh tette.

 


A holland festő 37 éves korában, 1890. május 20-án Camille Pissarro javaslatára érkezett a vidéki francia kisvárosba, ahol alig hetven nap alatt közel nyolcvan képet festett, és több tucat rajzott készített. A településen élő műértő orvos barátja, a Van Gogh zsenialitását azonnal felismerő Gachet doktor tanácsára menekült egyre inkább elhatalmasodó melankóliája elől a folyamatos munkába. Az elmúlt 120 évben Auvers-sur-Oise alig változott: a festő valamennyi nevezetességét megörökítette képein. Az ezekről készített reprodukciók megtekinthetők az eredeti helyszíneken: a polgármesteri hivatal előtt, a templomtéren vagy a híres búzamezőkön, ahol Van Gogh megfestette őket.

 Egy öngyilkos szobája szerencsétlenséget hoz


A festő a település központjában, a Ravoux fogadóban lakott, és annak egyik padlásszobájában halt meg. 1985 nyarán a Danone multinacionális élelmiszer-ipari vállalatcsoport akkori marketingigazgatója, Dominique-Charles Janssens balesetet szenvedett a kávéházként működő épület előtt. Később a rendőrségi jegyzőkönyvből tudta meg, hogy voltaképpen „Van Gogh háza” előtt rohantak a gépkocsijába. Lábadozása közben belevetette magát a festő levelezésébe, majd az irodalmi élmény hatására megvette az épületet, és korabeli fotók alapján hat év alatt helyreállíttatta az egykori fogadót.
Az épület földszintjén 1993 óta a piros kockás terítős étterem kínálja ismét a hagyományos francia gasztronómia ínyencségeit, ott, ahol a sarki asztal a holland művészzseni törzshelye volt. Az emeleten megtekinthető a festő egykori manzárdszobája: a nyolc egykori kiadó szobából a l egkisebb, az, amelyben nem volt sem mosdó, sem fűtés. A helyiség az évtizedek alatt érintetlen maradt, ugyanis a babona szerint egy öngyilkos szobája szerencsétlenséget hoz, így a helyiek meg sem merték közelíteni.

Az általánosan elfogadott feltevés szerint Van Gogh a búzatáblában 1890. július 27-én revolverrel öngyilkossági kísérletet követett el, majd hazavánszorgott a fogadóba, ahol két nappal később belehalt hasi sérülésébe. Újabb kutatások szerint azonban a művészt véletlenül találta el egy lövés, amely a közelében fegyverrel játszó két tizenéves gyerek egyikétől eredt. Van Gogh állítólag ismerte is őket: azért vállalta magára, hogy ő maga lőtt, mert oltalmazni akarta ifjú barátait.

 

La femme La femme cikke 2012. július
címkék:
Művészet | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.