"Feje, mint az antik görög szobroké, határozott, magabiztos tekintet. 17 éve halt meg, de neve ma is egyet jelent a ragyogó olasz divattal. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A meggyilkolt divatcézár titkai

Feje, mint az antik görög szobroké, határozott, magabiztos tekintet. 17 éve halt meg, de neve ma is egyet jelent a ragyogó olasz divattal.

A nemzetközi divatvilág az egyik legnagyobb tehetségét, legkreatívabb tervezőjét vesztette el 1997 nyarán, amikor Gianni Versacét lelőtték saját háza előtt Miamiban.

Versace a dél-olaszországi Calabriában született, négygyermekes családban. A ruhakészítéssel varrónő édesanyja műhelyében ismerkedett meg. Építészetet tanult, majd 25 évesen Milánóba költözött, hogy a divatszakmában próbáljon szerencsét. Kezdetben már befutott divattervezők – például Callaghan, Alma, Genny és Complice – számára tervezett kollekciókat, majd 1978-ban Milánóban megalapította saját cégét.

 

 

Első női kollekcióját a Palazzo della Permanente múzeumban mutatta be, és rövidesen egy férfikollekciót is készített. Első butikját a Via della Spigán nyitotta meg. Néhány esztendő alatt nagyon sikeres lett, a nyolcvanas évek divatpalettájának egyik meghatározó designerévé vált. Divatházát világszerte elismerték. Sztárok sora lett visszatérő megrendelője, többek között Sharon Stone, Madonna, Liz Hurley, Elton John, Sting és Sean Penn. Sőt Lady Diana is szívesen viselte Versace-modelljeit, miután elvált, és független nőként öltözködésében is bátrabbá vált.

 

A topmodellkultusz megteremtője


 Gianni Versace tervezői munkássága a nyolcvanas–kilencvenes években egybeesett a szupermodellek hőskorszakával. Ebben az időszakban ismerte meg a világ a legtöbbet látható modellek nevét. Ez korábban nem volt jellemző, és ma ismét kevesebbszer beszélnek-írnak róluk nevük említésével, csupán arcukat ismerjük fel a magazinok címlapján, a reklámokban vagy a kifutón.

 

Versacének nagy szerepe volt a topmodellkultusz kialakításában. Elsők között kötött exkluzív szerződést a legszebb modellekkel, akik a busás összegért kizárólag az ő divatházának dolgoztak. E modellek ikonná váltak, a divatmagazinok és a társasági lapok állandó szereplői lettek, szépségükkel, trenddiktáló megjelenésükkel, magánéletük eseményeivel vagy éppen botrányaikkal milliók érdeklődésére tarthattak számot. Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Linda Evangelista, Naomi Campbell, Christy Turlington, Carla Bruni, és a divattervező kedvence, Helena Christensen mindannyian Gianni „kreációi”, hírnevüket nagyban neki köszönhetik. Máig úgy tekintünk rájuk, mint a divat aranykorának sztárjaira.


A Versace-ruhák titka


Versace „boszorkánykonyhájából” intenzív színek tűntek elő, például napsárga, tűzpiros és élénk lila árnyalatok, amelyek külön-külön is szemkápráztatók, pláne egymással kombinálva. Gianni nem ismert lehetetlen színkombinációt! Ahogy a különböző anyagokat is meglepő merészséggel társította: bőrt selyemmel, farmert csipkével – és a szokatlan együttesek mindig izgalmas összképet adtak.


A minták mágusának is tekinthetjük Versacét, hiszen gyakran a konvencionális ízlés szerint össze nem illő, feltűnő, karakteres mintájú textileket, eltérő stílusokat tett egymás mellé, és varázslata által harmonikus ruhaköltemények születtek. Mint egy mesterszakács, aki a különleges fűszerek legextrémebb társításával hoz létre ínycsiklandó ételeket, Gianni Versace is sokak számára meghökkentően és újszerűen ötvözte az alkotóelemeket kollekciói tervezésekor. Az eredmény mindig lélegzetelállító lett, szupernőies, fényűző, ragyogó, egyben vagány, merész, de nem csiricsáré, nem túldíszített.

Az extravagáns, élénk színekben pompázó modellek mellett Versace letisztultabb, visszafogottabb stílusú öltözékeket is tervezett. E divatvonal legjellegzetesebb darabjai az időtlen eleganciát képviselő, alakra simuló, egyszerű, fekete estélyi ruhák, amelyek a hollywoodi díjátadó ünnepségek, estélyek sztárjai lettek.

 Gianni Versace ruháinak meghatározó jegye a finom erotika. Estélyi modelljei mélyen dekoltáltak, ám nem feltétlenül a klasszikus helyen és alakban. A nyakkivágás olykor a hátoldalon mély igazán, és a legváltozatosabb szabásvonalak mentén elhelyezett hasítékok, sliccelések teszik szexissé a ruhákat.


A divattervező egyik leghíresebbé vált kreációján, egy fekete haute couture estélyi modellen a punkok jellegzetes, hetvenes évekbeli „ékszerét”, a biztosítótűt alkalmazta ruhadíszítésként. 1994-ben a még alig ismert brit színésznő, Elizabeth Hurley viselte a kétoldalt óriás méretű, aranyszínű biztosítótűkkel összefogott, szexisen dekoltált estélyit, s ennek a ruhának köszönhette az Estée Lauder egymillió dolláros kozmetikai reklámszerződését, valamint az ezzel elért sztárstátuszt. A fantáziadús designt képviselő ruhát később más színekben is elkészítette a Versace divatház, és hatalmas sikert aratott vele a sztárok körében.

Versace alkotómunkáját a szakma is elismerte. 1992-ben megkapta a CFDA International Award kitüntetést. A Council of Fashion Designers of America nevű non profit szervezet által évente átadott kitüntetések a divatvilág Oscar-díját jelentik.


Teátrális tervek


Gianni szerette a balettet, a színházat és az operát. Tervezett színpadi kosztümöt a 20. századi modern balett egyik legnagyobb művészének, Maurice Béjart-nak, illetve Robert Wilson rendező-képzőművésznek. A pop- és rocksztárok – többek között Tina Turner, Michael Jackson és David Bowie – szintén gyakran kérték fel, hogy tervezzen számukra fellépőruhát. Utolsó nagy színpadi projektjét az 1996-os Velencei Biennálén mutatták be.


Gianni öröksége


Versace nyíltan vállalta, hogy saját neméhez vonzódik. Élettársát, Antonio D’Amico modellt 1982-ben ismerte meg, és kapcsolatuk a divattervező haláláig tartott. Antonio a Versace sportruházat egyik tervezőjeként is dolgozott, ma saját divatcége van.

Giannit Andrew Cunanan lőtte le 1997 júliusában, amikor a divattervező szokásos reggeli sétájáról tért vissza Miami Beach-i villájához. Versace 1994-ben San Franciscóban ismerkedett meg Cunanannal. A homoszexuális férfi Versace meggyilkolása előtt két korábbi szerelmét is megölte, majd öngyilkos lett.

 Gianni Versace hamvait a Comói-tóba szórták. Halála után sokan megemlékeztek róla, barátja, Elton John neki ajánlotta The Big Picture című albumát. Gianni halálát követően testvérei vették át, illetve folytatták a divatház vezetését. Gianni halálát követően testvérei vették át, illetve folytatták a divatház vezetését. Húga, Donatella, a korábbi alelnök – aki Gianni múzsája volt és 1993-tól a tervezésben is részt vett – művészeti igazgatóként dolgozik. Bátyja, Santo lett a vezérigazgató. A divattervező végakarata szerint unokahúga, Donatella lánya, Allegra – akit Gianni lányaként szeretett – 50%-ban birtokolja a céget. Végrendelete Antonio D’Amicónak magas havi pénzösszeget biztosít egész életre szólóan. 

 

A Versace-birodalom öt kontinensen több mint nyolcvan butikkal ma is meghatározó szerepet tölt be a divatvilágban. A pompát és extravaganciát képviselő divatház sikeresen építi tovább az alapítója által kialakított image-t. Versace Couture, Versace Collection, Atelier Versace, Versace Sport, Versace Jeans, Young Versace, Versus és Versace Home Collection márkanévvel kínálja luxustermékeit világszerte. 


A Versace-birodalom nagy luxusszállodákkal bővült. Elsőként 2000 szeptemberében az ausztráliai Gold Coaston nyílt meg a Palazzo Versace. Az exkluzív, hatcsillagos hotel az egykor Gianni által létrehozott lakberendezési stílust követve, mesés berendezéssel várja a tehetős vendégeket. 

Jálics Petra Jálics Petra cikke 2014. február
címkék:
Divat | Művészet | Tehetség
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.