"Remek alkotás készült a brit együttesről, amely a zenekar alapításától napjainkig mutatja be Genesis kivételes pályafutását."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Dokumentumfilm a Genesisről

Remek alkotás készült a brit együttesről, amely a zenekar alapításától napjainkig mutatja be Genesis kivételes pályafutását.

1987. június 18. Ezen a napon játszott a Genesis együttes Budapesten. Színültig megtelt a nyolcvanezres Népstadion, és Paul Young bemelegítő éneke után lépett a színpadra Phil Collins, Tony Banks és Michael Rutherford, két turnézenész társsal, Daryl Stuermerrel és Chester Thompsonnal. Bizonyára sokan emlékeznek még a nagyszerű koncertre. A mai ötvenen túliak akkoriban még húszon-, harmincévesen örültek a nagy slágereknek: Invisible Touch, Land of Confusion, élvezték a Mama különleges dalát vagy a Home by the Sea/Second Home by the Sea progresszív instrumentális részét.

 

 

Természetesen erről az időszakról is szó esik a BBC 2014-ben készült egész estés dokumentumfilmjében, John Edginton rendező munkájában. A Genesis – A siker útján (Genesis – Sum Of the Parts) című alkotás eddig nem látott archív felvételek segítségével idézi fel a négy évtizeddel ezelőtti koncertek hangulatát. A Genesis muzsikusai, menedzserei emlékeznek a múltra, mellettük szakértők elemzik, miben rejlik a zenekar ereje, miért volt újszerű a hangja a hatvanas évek végén, hetvenes évek elején. A mű időrendben halad végig az évtizedeken és albumokon, 1967-től napjainkig.

 

A rendező megvalósította a rajongók álmát, összehozta a klasszikus Genesis öt tagját, azokat, akik 1970 és 1975 között a világ élvonalába röpítették a progresszív rock műfaját. Egy stúdióban, barátsággal üdvözölte egymást Phil Collins, Peter Gabriel, Steve Hackett, Tony Banks és Michael Rutherford, pedig 1975-ben Peter Gabriel énekes haraggal vált ki a zenekarból, két évvel később Steve Hackett gitáros hagyta ott a csapatot, és 1996-ban Phil Collins vált meg másfél évtizedre régi zenésztársaitól. A filmben a zenészek együtt és külön-külön is megszólalnak, és évtizedek távlatából már őszintén meséltek az okokról. Ismerve szólópályafutásukat, ma a rajongók mindezt úgy foglalhatják össze, hogy a muzsikusok sokkal tehetségesebb, erősebb, de egymástól eltérő karakterek voltak, semhogy hagyták volna magukat az együttesben háttérbe szorítani.

 

Phil Collins mindenesetre 2006 végén visszatért a csapathoz: Tony Bankshez és Michael Rutherfordhoz, és 2007-ben telt házas stadionokban emlékkoncert-sorozaton idézték fel turnézenészeik kíséretében a mérhetetlenül gazdag és sikeres pályafutás meghatározó kompozícióit. Hosszasan lehetne sorolni a szerzemények címét, amelyek felcsendülnek e remek dokumentumfilmben, helyette inkább azt javasoljuk, akit megérintett az elmúlt évtizedekben a Genesis zenéje, és kíváncsi történetükre, tekintse meg az 2015. május 21-től, a Pannonia Entertainment jóvoltából a magyar mozikban is vetített színvonalas dokumentumfilmet. Nyolcvanezren biztos vagyunk, a Népstadion egykori lelkes közönségének tagjai. Az azóta őszesre váltott hajszínre pedig ügyet se vessünk. Éljen a jó zene!

La femme La femme cikke 2015. május
címkék:
Film
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.