"Chris Rea mellett Björk, Loreena McKennit, Jan Garbarek, a Stone Roses lép fel 2012-ben Magyarországon."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Nagy koncertek az új esztendőben

Chris Rea mellett Björk, Loreena McKennit, Jan Garbarek, a Stone Roses lép fel 2012-ben Magyarországon.

Az eddig nyilvánosságra hozott jövő évi könnyűzenei koncertkínálat első sztárfellépője a német Thomas Anders lesz, aki ma, január 6-án egykori zeneszerzője, Dieter Bohlen nélkül, a Modern Talking Band kíséretében ad koncertet a Syma csarnokban. A január természetesen nemcsak a „szintipop” rajongóinak tartogat meglepetést, holnap a világzenei színtér Magyarországon gyakran fellépő formációja, a szerbiai Boban i Marko Markovic Orkestar dupla koncertjére is ellátogathatunk a Művészetek Palotájába.

 

 

Szintén visszatérő vendég Budapesten a melankolikus dark rock/metal színtér egyik fontos szereplője, a finn Amorphis zenekar, amely legutóbbi, The Beginning of Times című konceptalbumát mutatja be az itteni közönségnek a budapesti Club 202-ben.

 

A húsz évvel ezelőtt elhunyt francia popikon, Serge Gainsbourg egykori múzsája, a brit származású Jane Birkin január 22-én első ízben lép magyar közönség elé: a színész-énekesnő, a modern francia sanzon megkerülhetetlen alakja az A38 hajón Gainsbourg legnagyobb sikereit adja elő egy japán kísérőzenekarral.

 

A lehengerlő energiájú brit posztpunk, gótikus rock zenekar, a már több mint három évtizede aktív New Model Army (NMA) két tagja, Justin Sullivan gitáros-énekes és Dean White billentyűs február 12-én lép fel a budapesti Gozsdu Manó Klubban. Duójuk 2009 augusztusában már játszott a mátrafüredi Fekete Zaj fesztiválon, az NMA pedig az elmúlt években 2008-ban és 2010-ben is járt nálunk. A hasonló stílust képviselő, 1984 óta létező szintén brit Fields of the Nephilim kétszeri dátumhalasztás után végül március 10-én lép magyar közönség elé a Club 202-ben.

 

A The Road To Hell és az Auberge című lemezeivel két évtizeddel ezelőtt világhírűvé vált olasz  származású brit zenész, Chris Rea február 15-én lép fel a Papp László Budapest Sportarénában új lemeze, a Santo Spirito európai turnéján. A 60 éves Rea eddig huszonöt albumot készített, hanghordozóit több mint 30 millió példányban vásárolták meg világszerte. Egy nappal később a svéd indie rock zenekar, a Sounds lép fel a Dürer Kertben, a szintén svéd Opeth, a progresszív rockot gótikus színezettel, folklórral vegyítő zenekar pedig - nyolc évvel legutóbbi budapesti klubkoncertje után - pedig február 28-án játszik a Club 202-ben.

 

Február 17-én a progresszív metál amerikai sztáregyütteséé, a Dream Theateré a Sportaréna - a DT 2010-ben a székesfehérvári FEZEN fesztiválon lépett fel, a 2012-es lesz a zenekar nyolcadik magyarországi koncertje. Az experimentális rock belga élcsapata, a Deus március 3-án az A38-on játszik, a metalcore-t képviselő amerikai Norma Jean pedig március 9-én a Dürerben. Ugyanott játszik öt nappal később az ír instrumentális poszt-rock formáció, a God Is An Astronaut, a chicagói punk-rock, hardcore stílust pedig a Rise Against mutatja be március 19-én az újra működő Petőfi Csarnokban.

 

Loreena McKennit, a világzenéjébe kelta és közel-keleti témákat beépítő ismert kanadai dalszerző, előadóművész március 27-én lép fel a Sportarénában, egy hónapra rá, április 29-én ugyanott a szimfonikus metál egyik legkiválóbb zenekara, a finn Nightwish koncertezik: a csapat négy év után jön ismét Magyarországra, ezúttal új stúdióalbuma, az Imaginaerum turnéján.

 

Igazi csemegének ígérkezik a dzsessz kiemelkedő alakja, Jan Garbarek május 2-i budapesti koncertje: a norvég szaxofonos a Hilliard Ensemble társaságában a Szent István Bazilikában játszik. A zenész idén márciusban az indiai Trilok Gurtu Banddel a pécsi Kodály Központ színpadán lépett fel. A heavy metál tündére, az éteri hangú holland Anneke van Giersbergen 2010-ben dupla (pécsi és budapesti) koncerttel örvendeztette meg magyarországi rajongóit: a Gathering egykori énekesnője 2012-ben visszatér és május 30-án a Club 202-ben játszik az Agua de Annique nevű formációval.

 

 

A 2012-es fesztiválszezon már bejelentett fellépői közé tartozik Skrillex, az idén öt kategóriában Grammy-díjra jelölt amerikai dubstep előadó és dj, aki a június végi soproni VOLT Fesztiválon lép fel. A kísérletező kedvéről ismert, elképesztő hangú izlandi énekesnő, Björk pedig a július 12-15. közötti zamárdi Balaton Soundon ad koncertet. A 15 év szünet után idén újjáéledt manchesteri Stone Roses, amely óriási hatást gyakorolt a brit gitárpop-korszak zenekaraira, a 20. Sziget fesztivál (augusztus 6-13.) fő attrakciója lesz, a brit trip-hop/drum and bass együttes, a Kosheen pedig a Szegedi Ifjúsági Napokon (SZIN) lesz látható-hallható.

 

Már biztos az is, hogy október 12-én visszatér az A38-ra az ott 2009-ben már nagy sikerrel fellépett remek brit folkpunk produkció, a Levellers, amely új lemezét, a 2012 derekán megjelenő Static on the Airwaves-t mutatja majd be.

 

A kínálat előre láthatóan minden műfajban biztató, várjuk a folytatást!

 

(MTI) A fotókon: Björk, Jan Garbarek, Loreena McKennit

La femme La femme cikke 2012. január
címkék:
koncert | könnyűzene | Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.