"Sokszor kívánjuk, hogy egy gyerekkorból vagy más érzelmi kötődés miatt fontos épület falai közé csak leüljünk, azok pedig meséljenek nekünk.(x) "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Egy történelmi szálloda történetei

Sokszor kívánjuk, hogy egy gyerekkorból vagy más érzelmi kötődés miatt fontos épület falai közé csak leüljünk, azok pedig meséljenek nekünk.(x)

Ki ült itt előttük 50 évvel ezelőtt? Ki sétált el mellettük kézen fogva? Mik voltak az akkori etikettszabályok? Hogy öltözködtek akkor az emberek? Vajon akkor is így nézett ki az adott épület? Nem is gondolnánk, hogy a Nagykörút elején elhelyezkedő, immár 103 éves Radisson Blu Béke Hotel falai mennyi történelmi érdekességet, emléket és kincset őriznek! A Béke története a mai napig számos kalandos és izgalmas részletet rejt.

 

Pörgessük vissza kicsit az idő kerekét: az egykori alapító, Fábri Henrik angol kereskedő a Nyugati pályaudvar környékén található négyemeletes sarokházat szemelte ki jövendőbeli szállodájának. A ház az átépítést követően 1913. május 10-én eredetileg Britannia néven nyitotta meg kapuit, kora legmodernebb szállodájának számított. Önálló mosoda, a szobákban elsőrangú perzsaszőnyeg-borítású díványok, az ajtók fölött szobahívó fényjelzés, a hallban velencei csillárok, az étteremben pedig hatalmas falitükrök csillogtak. Nem csoda hát, hogy az előkelő szálloda hamarosan jelentős törzsvendégkörrel rendelkezett, annak ellenére, hogy a megnyitás évét óriási gazdasági verseny jellemezte. Az első világháború előtti feszültséget, majd a második világháború alatti bombatalálatot is túlélve, újra megnyit Béke Szálló néven.

 

 

A régi hírnév vonzotta a vendégeket, így újra sok hírességet fogadott a ház, ahol egymást érték a bálok, rendezvények. Sokakban még most is elevenen él a Kupola műsoros estjeinek hangos sikere, hiszen számos ismert művésznek kezdődött itt a pályája. Honthy Hanna, Máté Péter, Koós János, Aradszky László, Korda György és Hofi Géza is rendszeres fellépője volt a Kupola színpadának. A szálloda mindig is befogadója volt a különböző művészeti ágaknak. Elég, ha csak a Nyugat Barátok Köre irodalmi estjeire, Benczúr Elly zongoraművészre, az Orfeum Mulatóra vagy Haranghy Jenő üvegablakaira gondolunk. Az 1985-ben harmadik megnyitását ünneplő Béke Hotel megőrizte patinás, a századforduló stílusát idéző képét, és a „XXI. század kényelmét magában hordozó” szállodaként folytatta történetét.

 

Élő legendák közt, modern felfogásban


A kincsek ma is köztünk élnek: a szálloda szinte minden zuga magáért beszélő művészeti alkotásokat rejt! A modern kor igényeihez igazodva egy nemzetközi lánchoz való csatlakozást követően 2009-től a szálloda felvette a Radisson Blu Béke nevet. A kultúra továbbra is édesgyermek a házban: a Zsolnay Art Szalon részeként ma kortárs képzőművészeti kiállítások, élőzenés estek, a Zsolnay porcelán remekei, és történeti háznézések várják a nagyérdeműt.

Ugyanakkor a történelmi ház a szállodai komforttal, modern technológiával és gasztronómiai kínálatával folyamatosan igyekszik felülmúlni a vendégek elvárásait.

 

A mai Béke szálloda központi elhelyezkedése révén ideális a konferenciát rendező és azon résztvevő vendégek számára, akárcsak üzleti utazások, találkozók, konferenciák és egyéb események megrendezésére.

 

A ház 13 rendezvényterme, köztük az egyénileg variálható konferenciatermek és a több méretre szabható rendezvénytermek rugalmas megoldásokat kínálnak. A három nagytermet mai napig Haranghy Jenő grafikus, festő- és iparművész XIX. századi freskói díszítik, melyek egyedivé és elegánssá varázsolják a környezetüket.

 

A Radisson Blu Béke Brain Food koncepciója innovatív tálalásról, a kávészüneti kínálat megreformálásáról szól, mely a magas szénhidráttartalmú falatok helyett a gondolkodást serkentő teljes kiőrlésű kenyereket, halféléket, nyers zöldségeket és gyümölcsöket kínálja. Ezáltal a konferencia résztvevőinek koncentrációs képességét is növeli! Az elegáns Olive’s étteremben kizárólag friss, helyi és szezonális alapanyagokból állítja össze Jaksics József séf az aktuális étlapot, mert hisz benne, hogy ezekben rejlik a gasztronómiai varázserő. A Béke Zsolnay Kávéháza kínálja a legkülönlegesebb glutén-, cukor- és laktózmentes süteményeket a városban, de Bechmann György cukrászmester műhelyéből kikerülő mindegyik különlegesség világszínvonalú.

 

A Zsolnay elérhető eleganciát kínál a hétköznapokban is – amikor egy vendég leül egy asztalhoz, mély nyugalom tölti el, miközben a Zsolnay porcelán étkészleten tálalt süteményét fogyasztja, vagy teáscsészéjéből kortyolgat. Körültekint, és rájön, hogy otthon érzi magát.

La femme La femme cikke 2016. október
címkék:
Művészet
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.