"A világhírű René Magritte belga szürrealista festőművész életműve most a bécsi Albertinában látható. Már nem sokáig!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A belga, aki miatt Bécsbe kell utazni

A világhírű René Magritte belga szürrealista festőművész életműve most a bécsi Albertinában látható. Már nem sokáig!

René Magritte a 20. század egyik legismertebb és legkedveltebb szürrealista művésze. Ezúttal több mint 100 műve érkezett Bécsbe a világ minden részéről, amelyek érintik a festő pályájának valamennyi állomását.

 

 

A tárlat – a magyar nyelvű tájékoztató szerint – Magritte életének és művészi gyakorlatának eddig kevésbé ismert aspektusaival foglalkozik. A bemutató a minták és a visszatérő tárgyak használatára, valamint az eltakarás és feltárás témakörére, továbbá a vizuális töréspontokra és az erotikára összpontosít. Magritte főművei és korai reklámmunkái alapján a tárlat tematizálja a festményei és a reklámipar számára készített munkái közötti viszonyt is, valamint azt az inspirációt, amelyet a popkultúrából nyert. Grafikákat, kollázsokat, ritkán mutatott fényképeket és filmeket ugyancsak megtekinthetsz a kiállításon.

 

 Magritte egész művészete nem szól másról, mint a „valóság” és a látszat közötti törékeny határvonal folyamatos áthágásáról. Tökéletes, technikás munkái ugyanis gyakran jelenítenek meg egyszerű tárgyakat szokatlan kontextusban, új jelentést kölcsönözve a megszokott dolgoknak. A képek árulása (La trahision des images) a belga művész legismertebb, emblematikussá vált festménye egy pipát ábrázol, amely alá az alkotó a következő szöveget festette: „Ez nem egy pipa” (Ceci n est pas une pipe). Ez ellentmondásnak tűnik, holott a legésszerűbb igazsággal állunk szemben: „Egy képet nem szabad felcserélni a dologgal, amit az ember megérinthet. Meg tudja tömni az én pipámat? Természetesen nem. Ez csak egy vázlat. Ahogy rá is írtam a képre, hogy ez nem egy pipa… A narancsszelet másolata egyáltalán nem ehető” – mondta a képről maga Magritte.

 

A festő művészetének másik lenyűgöző újítása az, hogy képes nappali háttérben éjszakai világítást megfesteni: a Fény birodalma című sorozat képein felül világoskék eget és fehér felhőket látunk, míg alul egy kihalt parkot vagy utcarészletet, amelyet egyetlen éjszakai lámpa fénye világít meg. Vagy legalábbis ezt az érzetet kelti.

 

És ha már az Albertinában vagyunk, Magritte képei után érdemes megtekinteni a Monétól Picassóig című tárlatot is, ahol a két klasszikuson kívül, többek között Klee és Klimt képeivel is találkozhatunk.

 

Mindkét kiállítás február 26-ig látogatható. Bővebb információ a múzeum honlapján.

Laborczi Dóra Laborczi Dóra cikke 2012. január
címkék:
bécs | múzeum | Művészet
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.