"Ingyenesen látogatható programok húsz budapesti helyszínen!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Kávéházak Éjszakája

Ingyenesen látogatható programok húsz budapesti helyszínen!

Május 18-án, egy éjszaka erejéig a figyelem kultúránk egyik gyöngyszemére, a mára feledésbe merült kávéházi kultúrára irányul. Az idén útjára indított program célja, hogy felelevenítsék és népszerűsítsék Budapest kávéházi életének fontosságát. A helyszíneket biztosító népszerű tradicionális kávéházak, mint például a Gerbeaud, a Centrál, A Dunapark, a Hadik, a Zsivágó felidézik a régmúlt hangulatát, de meglátogathatunk kortárs jellegű kávézókat is, mint a Kelet Kávézó, a La Nude, a Smúz, a Börze és a Frei Café.

A kávéházak mindig is kiemelkedő szerepet töltöttek be a főváros történelmében. A XIX. században, majd a XX. század elején a kávéház a társadalmi élet első számú helye volt, egyfajta csomópont, ahol a szellemi élet is felpezsdült. A XIX. század végén az írók már második otthonukként tekintettek ezekre a helyekre, ahol a modern magyar irodalom ekkortájt formálódott. Kosztolányi Dezső száz évvel ezelőtt egyszerűen csak kávévárosként emlegette Budapestet. Nem tévedett nagyot, hiszen aligha tehettünk volna meg néhány lépést anélkül, hogy ne ütközzünk egy kávéház teraszába vagy épp cégérébe. A XXI. század felgyorsult tempójával szemben egy estére most megmutatkozik, hogy nem veszett el ez a kincs. Budapest kávéházainak sokfélesége mindenkinek lehetőséget nyújt az ízlésének megfelelő kiválasztásban a pazar enteriőrtől az underground caféig.

 

Ízelítő a programokból:

 

A Dunapark Kávéházban fellép a Dumaszínháztól Felméri Péter, majd Bíró Eszter és Zenekara magyar költők – Radnóti Miklós, Kányádi Sándor, Szép Ernő és Varró Dániel – énekhangokra, népi és ütőhangszerekre, gitárra és harmonikára áthangszerelt, megzenésített verseivel.

 

A Centrál Kávéházban, mely a XIX. század vége és a XX. század eleje jelentős szellemiközpontjának számított – itt született a Nyugat folyóirat is –, Turek Miklós Pilinszky-emlékestjével, majd egy József Attila utolsó éjszakáját feldolgozó monodrámával készülnek.

 

A Hadik Kávéházban a magyar slam poetry kiválóságai idézik meg a Nyugat halhatatlan költőit Kemény Zsófi, Bánóczi Bea, Bárány Bence, Mészáros Péter és Simon Márton segítségével. A Magvető többek között élő pódiumjátékkal, irodalmi vetélkedővel készül Kiss Judit Ágnes, Nádasdy Ádám, Várady Szabolcs és Barna Imre játékmester, illetve Szabó T. Anna és Kőrizs Imre közreműködésével.

 

A Gerbeaud Karinthy-estjén Kiss László nagyszerű érzékkel, szellemesen idézi meg a színpadon a magyar irodalom közismert alkotóját. Az író eredeti művei mellett stílusparódiái vagy irodalmi karikatúrái is hallhatóak lesznek.

 

A zenére vágyók is kedvükre válogathatnak a koncertek közül:


A Börzében a Canarro együttes lép fel.

 

A Művészben francia sanzonest lesz Bardóczy Attilával, és a „Művész 120” tortát is megkóstolhatjuk, mely a Kávéházak Éjszakáján debütál az idén 120. születésnapját ünneplő moziban.

 

A Kék Lóban Tisza Kata és az ef Zámbó Happy Dead Band lép fel.

A Frei Caféban Gájer Bálintot hallhatjuk.

A Gerlóczyban a Taraf de Akácfa várja a közönséget.

 

A Gerbeaud a jazz szerelmeseit két koncerttel is várja: Váczi Eszter egyedi, simogató hangszíne a mai napig elvarázsolja a hallgatót és elválasztja a világ zajától. A Group n’ Swing pedig az ország első számú swing- és boogie-zenekara, mely idén ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját.

 

Group n’ Swing

 

A részletes programokról az alábbi weboldalon és Facebook-oldalon tájékozódhatnak a résztvevők: www.kavehazakejszakaja.hu

La femme La femme cikke 2018. március
címkék:
Kávéházak | Művészet
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.