"Deep Purple koncert Budapesten!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A kemény rock legendái visszatérnek

Deep Purple koncert Budapesten!

Szinte hihetetlen, hogy az 1968-ban alakult londoni zenekar máig létezik, jelentős a rajongótábora, és koncertjeire napjainkban is tömegeket vonz. Valamire nagyon ráéreztek muzsikusai, akik annak idején a kemény rock úttörőinek számítottak.

 

1969-re alakult ki az a formáció, mely világszínvonalra és világhírre emelte az öttagú csapatot. Közülük hárman még ma is a színpadon állnak, s itt lesznek a magyar fővárosban is: Ian Gillan (ének), Ian Paice (dob) és Roger Glover (basszusgitár). Ritchie Blackmore szólógitáros 1975-ig tartott a bandával, hogy később az általa alapított Rainbow-t vigye sikerre, John Lord billentyűs sajnos 2012-ben elhunyt.

Akik annak idején e rockműfajon nőttek fel, szinte egyformán imádták a hetvenes években csúcsra jutott angol zenekarokat: a Deep Purple mellett a Uriah Heepet, a Led Zeppelint, a Black Sabbath-ot. (Miközben ekkor robbant be a progresszív rock is, és olyan együttesek élték fénykorukat, mint a Pink Floyd, a Yes, a Jethro Tull, a Genesis, az Emerson Lake & Palmer vagy a King Crimson.) Aki akkor volt fiatal, sorra tölthette meg orsós magnójának szalagjait jobbnál jobb zenékkel, vagy igyekezett beszerezni e csapatok lemezeit: a legkönnyebben Jugoszláviából, nehezebben „nyugatról”, ahová akkoriban csak ritkán lehetett eljutni.

 

A Deep Purple nagy kedvenc volt, bár kompozícióik nemigen voltak rádióbarátok. A nyolc–tíz perces szvitekben egyformán teret kaptak gitár- és orgonaszólók, lágy dallamok keveredtek a kemény, rockos gitárhangzással, Ian Gillan fenomenális éneke pedig eljutott a legmagasabb hangokig, melyeket csak az akkori nagymamák és nagypapák hallhattak üvöltésnek. Ellenben a mai nagypapák, akik e zene megszületésének idején voltak fiatalok, ma is felismerik ebravúros ének nagyszerűségét.

 

A hetvenes években sorra születtek meg azok a klasszikus Purple-darabok, melyeket ma is a rock alapműveiként tartanak számon, és ott szerepelnek a zenekar koncertrepertoárján is: Child in Time, Highway Star, Smoke ont he Water, Speed King, Strange Kind of Woman. Nem véletlenül tagja az együttes a Rock and Roll Hírességek Csarnokának! A Deep Purple nemcsak milliók kedvencévé vált, és százmillió eladott lemezzel büszkélkedhet (több mint húsz stúdióalbumot készített), de utat mutatott az utódoknak is. Olyan későbbi neves bandákra volt hatással, mint a Queen, az Iron Maiden, a Metallica, a Def Leppard, vagy a Judes Priest.

 

Természetes, hogy az évtizedek során a Deep Purple összetétele sokat változott. Zenészek jöttek és mentek. Jelentős muzsikusok fordultak meg a csapatban, többek között David Coverdale (énekes), Tommy Bolin, Steve Morse (szólógitárosok), Glenn Hughes (basszusgitáros). A jelenlegi formációt az ős hármas mellett Simon McBride gitáros és Don Airey billentyűs teszi teljessé.          

 

A Deep Purple budapesti koncertjére belépőjegyek a szervező Live Nation hivatalos weboldalán vásárolhatók.

La femme La femme cikke 2023. március
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.