"A szexepil fontos fegyver, de Csinszka mégsem ezzel hódított elsősorban. Múzsa volt, nem kurtizán."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Csinszka titka

A szexepil fontos fegyver, de Csinszka mégsem ezzel hódított elsősorban. Múzsa volt, nem kurtizán.

Régi, fekete-fehér fénykép, 1905-ben készült Budapesten, az Erzsébet Nőiskola internátusában. Rajta ifjú hölgyek koszorúban, szám szerint nyolcan. Középütt egy tízévesforma kislány. A hosszú exponálás miatt egyik-másik arc bemozdult, életlen, ez még inkább középre vonzza a tekintetet. A nagyok közt ő a főszereplő: Bertuka, a csucsai Boncza Miklós leánya. Komolyan, tágra nyílt szemmel néz a kamerába.

 

 

Nem tudja a képen az a kislány, honnan is tudhatná, hogy egy nagyváradi újságíró, aki ekkoriban tért haza Párizsból, már az Új versek című kötetén dolgozik, amely megváltoztatja majd a magyar irodalmat. Hogy egy szekszárdi fiatalember épp befejezvén a bölcsészkart, gimnáziumi tanári állást keres (és talál) a bajai cisztercieknél, ahol egyelőre az asztalfióknak írja költeményeit. Hogy egy pesti festőnövendék párizsi tanulmányainak harmadik évében az akadémia helyett a kis, modern galériákat bújja, és néhány év múlva alapító tagja lesz az első magyar avantgárd csoportnak, a Nyolcaknak. Ady Endre, Babits Mihály, Márffy Ödön nevét ekkoriban nem ismerte az Erzsébet Nőiskolában senki. A kis Berta még minden bizonnyal gyermeki álmokat kergetett, eszébe sem jutott, hogy a sors nagy művészek társául rendeli. De hogy középen kell lenni, a figyelem kereszttüzében bátran visszanézni az őt fürkésző tekintetbe, azt már pontosan érezte.

 

Így cseperedett. Öntudatos volt, fogékony a művészetekre, és eltökélten leleményes. Minden kapcsolatát ő kezdeményezte, és ő irányította. Tizenöt évesen – akkor már egy svájci leánynevelő intézet lakójaként, ahová azért küldte atyja, hogy úri kisasszonyt neveljenek belőle – túlfűtött hangú leveleivel hódította meg Tabéry Gézát, és még a kalandos-titkos találkát is ő szervezte meg az első csókért. E románc idején azonban már levelezést kezdeményezett Adyval is, és tudott éveket várni az első találkozásig. Időközben ujja köré csavarta Lám Bélát, és eljegyeztette magát vele, pedig szíve valójában Adyért dobogott. Az egyhavi mátkaság felbontásának kínos délutánján már a költő menyasszonyának tekintette magát, és hozzá is ment feleségül zord atyja minden tiltakozása ellenére.

 

CSINSZKA
Öntudatos volt, eltökélten leleményes. Minden kapcsolatát ő kezdeményezte, ő irányította. Adynak jó és hű asszonya volt, bár a házasság több szenvedés hozott számára, mint örömet a zseniális, de beteg, alkoholista férj oldalán.

Jó és hű asszony volt, bár a házasság több szenvedést hozott számára, mint örömet a súlyos nyavalyákkal küzdő, zseniális de alkoholista férje oldalán. És nem habozott eldobni az özvegyi fátylat: alig egy hónappal Ady temetése után már Babits Mihályt ostromolta. Másfél évi furcsa szerelmüknek Márffy Ödönnel sietősen megkötött házassága vetett véget 1920 augusztusában.

 

Csinszka nyomában versek, novellák, festmények születtek. Tabéry Géza A csucsai kastély kisasszonya című dokumentum-regényét szentelte neki, Lám Béla szintén önéletrajzi könyvben, A körön kívül címűben dolgozta fel a jegyesség kesernyés történetét. Ady Endre Csinszka-verseit iskolában tanítják, az Őrizem a szemedet ismeri mindenki, aki sikerrel érettségizett. Babits Mihály is versekkel és novellával adózott kapcsolatuknak, Márffy Ödön pedig pompás festmények tucatjain örökítette meg hitvese arcát, alakját.

1 | 2 | 3 | tovább
Rockenbauer Zoltán Rockenbauer Zoltán cikke 2024. június
címkék:
Irodalom
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.