"Idén immár tíz éve lesz, hogy egyjúniusi éjszakán hajnalig tartanak nyitva a múzeumok, és fogadják a kultúrára és szórakozásra egyaránt éhes közönséget."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Egy különleges éj

Idén immár tíz éve lesz, hogy egyjúniusi éjszakán hajnalig tartanak nyitva a múzeumok, és fogadják a kultúrára és szórakozásra egyaránt éhes közönséget.

Június 16-án több száz vidéki és közel száz budapesti helyszínt kereshetnek fel a látogatók, akik ilyenkor élnek azzal a lehetőséggel, hogy egyetlen estén több gyűjteményt, számos helyszínen pedig külön erre az alkalomra szánt érdekességet tekintsenek meg.

 

 A szerény kezdetek után minden évben rekordot döntött a kulturális tárca legnagyobb rendezvénye, a Múzeumok Éjszakája. 2003-ban még csak néhány ezer látogatója volt, az utóbbi néhány évben viszont minden egyes alkalommal több százezer ember tüntette ki érdeklődésével a nyár legnagyobb kulturális rendezvényét. Idén a fővárosban 95 jelentkező 104 helyszínen, vidéken pedig 132 jelentkező 181 helyszínen kínál tartalmas programot a kultúrára és szórakozásra vágyóknak.

 

A lehetőségek tárháza rendkívül sokrétű. Az esemény egyik meghatározó programjaként a Szépművészeti Múzeum féltve őrzött kincse, a Raffaello Santi festette Esterházy Madonna „látogatást tesz” a fertődi Esterházy-kastélyban, s a múzeumi éjszakán kiállítják a kastély pazarul helyreállított emeleti dísztermében.  Baján múzeumi boszorkányszombat lesz, Kunszentmártonban a börtönélet és a betyárvilág emlékeit hívják életre, Nyíregyházán retro programok várják a látogatókat, de rendkívül színes forgatagra számíthatnak a látogatók Székesfehérváron, Pécsen, Gödöllőn, Esztergomban és Szolnokon is. Mindenütt több mint tíz helyszínen várják az érdeklődőket a legkülönfélébb programajánlattal a kicsiktől a legnagyobbakig.

 

Az esemény kulturális jelentőségéről szólva elmondható, hogy a múzeumok alapvető funkcióin, kultúraközvetítő feladatain túlmutató rendezvényről van szó, hiszen a klasszikus kiállítás-látogatás egészül ki olyan érdekes, különleges, a bemutatás újabb lehetőségeit kihasználó programokkal, amelyek élvezetesebbé teszik a közgyűjteményekkel való ismerkedést, befogadást. Az intézmények – ez alkalommal túlnőve mindennapi, megszokott szerepükön – valódi közösségi térré, közösségi helyszínné válnak.

 

A zene a fővárosban is kiemelt szerepet kap majd: a komolyzenei, jazz, pop és egyéb koncertek mellett a Szépművészeti Múzeum programjának ünnepi nyitányán a Budapesti Fesztiválzenekar nagyszabású koncerttel vesz részt a Hősök terén. A program sikerét jelzi, hogy már határainkon túlról is tapasztalható érdeklődés: a Múzeumok Éjszakája résztvevője a párkányi Városi Múzeum is.

 

Az események és a programelemek csupán foglalatát adják egy kulturális töltetű közösségi estének, programsorozatnak – amely a múzeumi térben, illetve a múzeumhoz tartozó egyéb helyszíneken (udvar, kert, múzeumi előtti tér stb.) zajlik. A közgyűjteményi terület stratégiájának azon alapelve, miszerint a múzeumoknak (is) valódi közösségteremtő, közösségépítő funkciót kell ellátniuk – itt a gyakorlatban nyer megerősítést.

 

Az egyes múzeumok programja igen eltérő időben kezdődhet és érhet véget, de 18–24 óra között minden helyszínen vannak események. A rendezvénysorozat részletes programját a www.muzej.hu weboldalon érhetik el, illetve a budapesti programokhoz a Fidelio magazin külön ingyenes mellékletet jelentet meg.

 

Budapesten ez a rendezvény is egységes karszalagbelépővel látogatható, amely a felnőttnek 1500 Ft-ba, a gyermekeknek 600 Ft-ba kerül. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. A karszalag belépést biztosít a csatlakozott budapesti intézmények minden programjára, és feljogosít az állandó és időszaki kiállítások megtekintésére is.

 

Budapesten a karszalag 2011. június 16-án a rendezvények ideje alatt a látogatók igénybe vehetik az öt különböző útvonalon, 18.00-02.30 óra között közlekedő Múzeumbuszokat, valamint 18 óra és hajnali 2 óra között a BKV bármely menetrend szerinti járatát.

 

A karszalagok megvásárolhatóak a programban résztvevő budapesti múzeumokban és helyszíneken, illetve együttműködő partnerünk, a BKV jegypénztáraiban. Vidéken belépőjegyek az adott múzeumban vásárolhatóak.

La femme La femme cikke 2012. június
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.