"Most nem kell az óceán másik oldalára utaznunk, hogy megnézzük Hollywood legendás jelmezeit! Elég Londonig."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Hollywood legendás jelmezei

Most nem kell az óceán másik oldalára utaznunk, hogy megnézzük Hollywood legendás jelmezeit! Elég Londonig.

Furcsa érzés szemben állni Marilyn Monroe ikonikus fehér ruhájával. Valamiért mindig azt gondoltam, hogy minden idők egyik legnagyobb szexszimbóluma széltében és hosszában is nagyobb kiterjedésű lehetett. De ugyanez igaz Dorothy-ra, az Óz, a csodák csodája filmből: megleptek Judy Garland gyermeki méretei. És akkor még nem is beszéltünk Dorothy piros cipellőjéről, amelyből a forgatáshoz a biztonság kedvéért több is készült.

 

 

A megmaradt cipők értéke fantasztikus: Debbie Reynolds színésznő gyűjteményének árverésén 612 ezer dollárért kelt el az egyik. A másik megmaradt példány viszont most először hagyta el a washingtoni Smithsonian Múzeumot, hogy Londonban a Viktória és Albert Múzeum 2013. január 27-ig látható Hollywoodi jelmezek kiállításán csillogjon.

 

 

Az igazán terjedelmes és látványos kiállítás azonban nemcsak két legendás ruhadarabbal kínál meghatározó élményt. Szinte felsorolni sem lehet azokat a filmeket, amelynek az alakjai feltűnnek a kiállítótermek látványos installációi között: Darth Vader, a Terminator, Holly Golightly, James Bond, Han Solo, Jack Sparrow, Indiana Jones, a  Blues Brothers, a Titanic, az Óceán 11, az Elemi ösztön vagy a Kill Bill.

 

 

Ha a múzeumi szuperprodukció mindössze gyönyörű vagy érdekes jelmezek sorából állna, bizonyára nem kerülhetett volna be a Viktória és Albert Múzeum igényes kiállításai közé.  Az iparművészet, design értékeit felvonultató intézmény most is többet ad annál, minthogy jól ismert sztárok, jól ismert filmjeiből kézzel fogható élményt nyújtson. Három hatalmas teremben, három felvonásban mélyedhetünk el a jelmeztervezők munkájában, megérthetjük, hogy a mindig háttérben maradó dizájnerek, milyen meghatározó szerepet is játszanak a produkciókban. Megtudhatjuk, hogy a híres tervezők, mit forgattak a fejükben, amikor a divatirányzatokat is tartósan befolyásoló ruhadarabokat megtervezték, de azt is, hogyan működnek együtt a rendezővel és a színésszel. Hiszen ennél a kiállításnál semmi sem mutatja be jobban, hogyan válik a hármuk közös munkájából megszülető karakter egymástól távoli kultúrák közös élményévé.

 

A kiállításról bővebben a múzeum honlapján. Fotó: V&A

La femme La femme cikke 2012. november
címkék:
Design | Divat | Film | Kiállítás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.