"Egy faragott támlásszék és egy felfújató fotel mit mutat meg a lakáskultúráról?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Modern és illékony hétköznapiság

Egy faragott támlásszék és egy felfújató fotel mit mutat meg a lakáskultúráról?

A TÁRGYAS_RAGOZÁS→szubjektív etnográfia című tanulmányi kiállítás kicsi és sűrű mű arról, hogy miként rakhatjuk egymás mellé a múzeumok tárgyi örökségét a múzeumba kerülő modern és illékony tárgyakkal. 33 tárgy 7 képben – ami egyszerre meglepő és szokatlan, mégis nagyon magától értetődő. Klasszikus néprajzi témák, régi és mai tárgyak párbeszéde. A múltról, a máról, a múzeumról és a kiállításról. A tanulmányi kiállítás az oktatási évhez igazodva rendhagyó múzeumi szemeszterként is működik, minden korosztály számára izgalmas múzeumi órákkal.

 

 

A kiállításon klasszikus etnográfiai témákkal, régi és mai tárgyakkal, díszítőművészettel, ősformákkal, tömegtermékekkel, formatervezett egyedi tárgyakkal találkozhatunk. Épp úgy, mint egy múzeumi gyűjteményében: a tárgyak együtt mesélnek a múltról és a máról, hasonlóságokat és különbségeket állítanak egymás mellé, vitába szállnak egymással.

Mi a kapcsolat egy 19. századi, finoman megmunkált bőr nyereg és egy fröccsöntött gyerek játékmotor között? Érzünk-e párhuzamot egy kanalasgém csőréből készített villa-kanál és egy eldobható evőeszközkészlet között a formai hasonlóságokon túl? Elgondolkodunk-e azon a technológiai változáson, amit egy olajmécses és egy kézzel tekerős kondenzátoros zseblámpa jelent a világítás és a fény kultúrájában? Miként véd másként egy esőkalap és egy kerékpáros sisak? Egy kézzel faragott támlásszék és egy fóliából hegesztett felfújató fotel mit mutat meg a lakáskultúráról, a kényelemről, a tárolásról? És persze: a muzeológiáról.

Miről mesélnek tárgyak? Kik a mesélők? Tudósok? A leltározást végző szakemberek? A termékeket előállító tervezők és designerek? Vagy akár az utca embere? A szomszéd néni? Esetleg mi magunk? Vagy így együtt?
A kiállításban a múzeumi gyűjtemény mesél. A gyűjtemény különböző korú, megmunkálású, anyagú, díszítésű tárgyai, amelyek akár több mint száz éve, vagy akár épp tegnap kerültek a gyűjteménybe. Más-más lehetőséget kínálnak, más-más összefüggésekre utalnak, van olyan, amiről nagyon sokat tudunk, van, amiről keveset, de addig faggatjuk őket, amíg csak bírjuk.

Ha valaki úgy érzi, egyedül nem érti a kiállításon látható tárgyak üzenetét, nem marad egyedül. A kiállítás munkatársai valamennyi korcsoport számára kínálnak speciális, interaktív múzeumi órákat. Az általános iskolások, középiskolások és egyetemi hallgatók rendhagyó kiállítási gyakorlatok keretében ismerhetik meg a szokatlan tárgyakat és a kiállítás jelrendszerét, előzetes bejelentkezés után.

 

TÁRGYAS_RAGOZÁS→szubjektív etnográfia
tanulmányi kiállítás
2013. február 22. – június 16.

Megnyitó: 2013. február 22. 11.00


Fotó: Sarnyai Krisztina

La femme La femme cikke 2013. március
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.