"Nagy öröm lehet egy Liszt-kutatónak, hogy a világ figyelme egy éven át a zeneszerzőre irányul, és ezernyi rendezvény között lehet választani!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Liszt nyomában Budapesten

Nagy öröm lehet egy Liszt-kutatónak, hogy a világ figyelme egy éven át a zeneszerzőre irányul, és ezernyi rendezvény között lehet választani!

Eckhardt Máriával, aa Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont alapító igazgatójával, jelenleg tudományos főtanácsadójával, a Liszt Ferenc Társaság társelnökével beszélgettünk, aki karnagyként a zeneszerző műveinek értő tolmácsolója.

 

Magyarország a jubileum országa: ha visszaemlékezem, mikor nyílt meg az emlékmúzeum, éppen a huszonöt évvel ezelőtti jubileumkor, 1986-ban, akkor látom, hogy a kerek évfordulók lehetőséget adnak sok olyan terv megvalósítására, amelyre máskor talán nincs mód – említi először. – E mostani jubileum ráadásul társul az Európai Unió soros magyarországi elnökségének idejével, így szinte dupla megjelenési alkalomra van lehetőség. Igen nagy örömöt jelent számomra ez a figyelem, de ugyanakkor borzasztó nagy feladatot is. Nekünk különösen, akik Liszt munkásságának és emlékének ápolására tettük fel egész életünket.

 

Melyek ezek a feladatok?


A Régi Zeneakadémián, a főváros hatodik kerületében, a Vörösmarty utca 35. szám alatt, ahol a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont működik, a Liszt utolsó budapesti lakása című állandó kiállítást rendeztük be, s emellett viszonylag kis terünk marad az időszaki kiállításokra. Azért március derekától látható lesz dr. Domokos Zsuzsanna múzeumigazgatónk Liszt és Budapest című kiállítása. Másik tárlatunk a zene világnapján, október elsején nyílik, és ez lesz a legnagyobb budapesti Liszt-kiállítás idén, Liszt és a társművészetek címmel, már a Zenetudományi Intézetben található Zenetörténeti Múzeumban, ahol nagy tér áll rendelkezésünkre. Ezt a kiállítást a Zenetörténeti Múzeummal és az Országos Széchényi Könyvtárral közösen rendezzük. A Külügyminisztérium részére kétféle tablókiállítást készítettünk, mely Liszt életét mutatja be. Hat nagy tablóból áll az a kiállítás, mely eljut a világ minden tájára az év során, és számos idegen nyelven olvasható. Jelenleg a Művészetek Palotájában tekinthető meg magyar és angol nyelven. Március elejére készült el egy tizenhat kisebb tablóból álló, falra függeszthető, bővebb tartalmú változat, mely a magyarországi külképviseleteken és különböző Liszt-eseményeken lesz látható. Ahol a nagyvilágban Liszt muzsikája ünnepélyes keretek között felhangzik, ott sok helyen lehet majd találkozni e tablókkal. Ezekből kisebb, papír alapú változatot is készítettünk zeneiskoláknak, zenei könyvtáraknak.

 

1 | 2 | 3 | tovább
Falus Tamás Falus Tamás cikke 2011. szeptember
címkék:
Liszt Ferenc | Zene | életrajz
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.