"Ismét magyar közreműködéssel szervezik a berlini nemzetközi irodalmi fesztivált."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Irodalom Berlinben

Ismét magyar közreműködéssel szervezik a berlini nemzetközi irodalmi fesztivált.

A berlini nemzetközi irodalmi fesztiválon (ilb) Salman Rushdie, John M. Coetzee és további mintegy 150 író között több magyar szerző is részt vesz, számos programot pedig a német fővárosban működő magyar kulturális intézetben, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB) rendeznek.

 

 

Az első, egész napos program a hagyományoknak megfelelően a Berlin liest (Berlin olvas) nevű akció, amelynek keretében a német főváros vállalkozó kedvű lakói olvasnak fel kedvenc könyvükből egy-egy tetszés szerinti nyilvános helyen, parkban, téren, metrómegállóban vagy éppen a berlini fal leghosszabb megmaradt szakaszánál, az East Side Gallerynél.

 

Az ilb az egyik legrangosabb európai irodalmi fesztivál. A gyermek- és ifjúsági irodalom új fejleményeit például több mint 100 felolvasással, színházi előadással, szakmai beszélgetéssel mutatják be, és nem feledkeznek meg a legidősebbekről sem.

 

A tíznapos fesztivál egyik fő témája az öregedés kultúrája, és ebből az alkalomból két rendezvényt is Farkas Péter Nyolc perc című kötete köré szerveztek. A Kölnben élő író regénye egy demenciában - időskori szellemi hanyatlásban - élő szerelmespár történetét mutatja be, a német kiadásról készült egyik műbírálat szerint "csupa bölcsességgel és gyöngédséggel".

 

Az ilb-en mutatják be Kati Marton magyar származású amerikai író-újságíró júliusban megjelent kötetét is, a magyarul A nép ellenségei - Családom regénye címmel 2010-ben kiadott munka német nyelvű változatát, amely egy német recenzió szerint "lenyűgöző kordokumentum" a hidegháborúról és a titkosszolgálatok gondolkodásmódjáról és munkamódszereiről. A fesztivál számos rendezvényét az idén is a Balassi Intézet berlini Collegium Hungaricumában tartják. Szeptember 9-én például Változások a Balkánon címmel rendeznek beszélgetést egy szerb és egy horvát származású író - Bora Cosic és Roman Simic - részvételével arról, hogy milyen átalakuláson megy keresztül Belgrád és Zágráb az uniós csatlakozási folyamat révén, szeptember 12-én pedig Berlinben élő két iraki származású író - Fadhil al-Azavi és Huszein al-Mozani - részvételével Irak történetének legutóbbi korszakáról beszélgetnek.

 

A CHB nem csupán befogad rendezvényeket, hanem egy saját szervezésű programmal is készül. Az ilb alkalmából Esterházy Péter tart felolvasást szeptember 13-án Kertész Imre szeptember 20-án megjelenő német nyelvű kötetéből - a Letzte Einkehr, vagyis Az utolsó kocsma című munkából -, amely az irodalmi Nobel-díjas magyar író egy regénytöredékéből és a 2001-2009-es időszakban keletkezett naplóbejegyzéseiből készített válogatásból áll össze.

La femme La femme cikke 2013. szeptember
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.