"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Az igazság a szuperélelmiszer-mítosz mögött

Goji bogyó, chiamag és acai gyümölcs. Egyesek szerint étkezési csodák, mások állítják, csupán ügyes reklámfogásról van szó.

Ezek a különleges összetevők 1990-ben kerültek reflektorfénybe, amikor Michael van Straten és Barbara Griggs bestsellere megjelent Superfoods, azaz Szuperélelmiszerek címen. Az elmúlt 20 évben szinte sorozatban bombáztak minket a különböző egyszeri halandó számára szinte kimondhatatlan gyümölcs- és növénynevekkel. Chia, goji, acai, kamut, chlorella, agave – a lista pedig folyamatosan csak bűvöl. Januárban ismét egy új névvel találkozhattunk, címlapra került a buffaloberries, avagy bivalybogyó.

 

 

A szuperélelmiszerek sikere könnyen magyarázható: mindannyian olyan csodaszerre vágyunk, amely egyszerre segít lefogyni, méregtelenít és általános megújulást hoz a testünknek. A Brit Dietetikusok Szövetsége által megkérdezett emberek közül több mint 61 százalék vett már olyan ételt, italt vagy étrend-kiegészítőt, amelyet „szuperélelmiszerként” hirdettek. A kételkedők óvakodnak attól, hogy távoli helyek kevéssé ismert bogyóit fogyasszák, hiszen az ősi civilizációk élete brutálisan rövid volt, egy átlagos azték mindössze 37 évet élt. „A helyes adagolás tesz különbséget méreg és orvosság között” - mondja 16. századi orvos, Paracelsus. Tehát míg a magvak, hüvelyesek, gabonafélék tele vannak tápanyagokkal, rosszul is érezhetjük magunkat tőlük, ha túl sokat eszünk.

 

Nincs ez másképp a gyümölcsökkel sem, kutatások azt mutatják, hogy a túl sok gyümölcs jelentősen megnöveli az étvágyat, a túl sok fruktóz pedig zsírmájhoz vezethet. Korábban rengeteg élelmiszer-forgalmazó és magazin élt vissza ezzel a „superfood” névvel, így az Európai Unió 2007 júliusától betiltotta a kifejezés kereskedelmi és értékesítési használatát. Mostanra csak akkor hívhatunk így egy élelmiszert vagy táplálékkiegészítőt, ha pozitív hatása tudományosan is bizonyítható.

 

Mértékkel persze még a legszerényebb mezei gyümölcs is jót tesz az egészségnek. A British Medical Journal 2013-ban az almát szavazta meg az év gyümölcsének, a lap szerint napi egy almát kellene elfogyasztanunk, a gyümölcs ugyanis jelentősen csökkenti a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát.

 

De mitől szuperélelmiszer valami?  


2013-ban egy konferencián megszavazták a top 12 szuperételt. A listára az avokádó, a spenót, az alga, a gránátalma, a fekete áfonya, a brokkoli, a fű táplálta bivaly/marha húsa, a vad alaszkai lazac, a mandula, a kókuszolaj, az olívaolaj és a zöld tea került fel. Szakértők szerint magas antioxidáns-tartalma miatt a nyers kakaóbab is ebbe a kategóriába tartozik, de egyes szakemberek úgy vélik, hogy a méhpempő koncentrált hatóanyag-tartalma is erőteljes gyógyító és energetizáló hatású.

 

Az egzotikus gyümölcsök közül régóta a talán két legnépszerűbb szuperélelmiszer a goji bogyó és az acai bogyó. Petronella Ravenshear táplálkozástudományi szakember azonban más véleményen van, szerinte a kelkáposzta, a goji bogyó, a dél-amerikai szupergabona, a quinoa számos problémához vezethet, így akár pajzsmirigy-alulműködéshez és ízületi gyulladáshoz is. A táplálkozási szakértő szerint noha ezek a növények valóban egészségesek, bizonyos mennyiség fölött a fogyasztásuk kimondottan káros. A szuperélelmiszereket emellett bizonyos tulajdonságaik miatt különösen egészségesnek tartják, pedig a szakértő szerint sokszor nem különböznek más egyszerű termékektől.

 

Goji bogyó


Ezt az egzotikus termést más néven Lícium gyümölcsnek is nevezik. Szuperélelmiszernek magas C-vitamin-, vas-, béta-karotin-, ásványianyag- és aminosav-tartalma miatt tartják. Már évezredek óta alkalmazzák Kínában a gyógyászatban, főképp szembetegségek kezelésére. A megfelelően elkészített gojiital támogatja a regenerációt, immunerősítő hatású, és javítja az emlékezőképességet. A gyümölcs őshazája Tibet, de ma már Kínában, Mongóliában, sőt Európában is egyre több helyen termesztik. A goji bogyó gyógyereje valóban tiszteletre méltó, de szakértők szerint egyes ismertetők eltúlozzák jótékony hatását, többek között C-vitamin-tartalmát.

 

 

Acai bogyó


Csodagyümölcsként terjedt el magas antioxidáns-, B-vitamin- és rosttartalma miatt. Emellett  gazdag szívbarát zsírokban, és erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet. 2009-ben az egyik legnépszerűbb élelmiszer lett. Bár kifejezetten egészséges, Katherine Zeratsky gyógyászati szakember állítja, jelenleg csak korlátozott kutatási eredmények állnak rendelkezésre, amelyek nem bizonyítják 100 százalékban az összes felsorolt pozitív egészségügyi hatást.

 

 

Chia mag


A chia magot azték zsályaként is emlegetik. Az aztékok hazájából Közép- és Dél-Amerikából származik, szintén rangos helyet foglal el a szuperélelmiszerek között, és hosszú idő után most ismét a figyelem középpontjába került. Nagyon magas százalékban fordulnak elő benne omega 3 zsírsavak, antioxidánsok, élelmi rostok, ásványok és vitaminok. Az elmúlt években emellett egyre többet hallhattunk fogyást elősegítő, emésztést könnyítő hatásáról.  Fogyasztásának ellenzését szakértők szerint a jelen pillanatban semmi nem indokolja.