"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Hihetetlen természeti csodák a Földön

Akad még néhány csoda, melyet az emberi telhetetlenség egyelőre nem pusztított el. Első látásra nehéz elhinni, hogy valóban léteznek!

Míg az ember alkotta népszerű helyek listája folyamatosan változik, a természet időtlen szépségeit mindig csodálattal bámuljuk. Bár az érintetlen helyek száma folyamatosan csökken, a Világörökség részeként a figyelem középpontjában maradhatnak, s így lehetővé válik, hogy még unokáink is gyönyörködhessenek szépségükben.

 

A szerelem alagútja


Az Ukrajnában található növényalagútban olykor egy hegyi gyárba tartó magánvonat közlekedik, máskor pedig randevúk és lánykérések népszerű helyszíne. Az alagút tökéletes példa arra, mi történik, ha a természetet hagyják az emberek szabadon burjánozni a mesterséges infrastruktúra körül. Hossza majdnem 3 kilométer, és manapság már több mese és legenda is kapcsolódik hozzá. Sokak szerint, ha végig sétálunk párunkkal az alagútban, és őszinte a szerelmünk, egy nap valóra válik a kívánságunk.

 

Sósivatag Bolíviában


A bolíviai sósivatag gyakorlatilag olyan, mintha egyetlen hatalmas tükör lenne. Több mint 40 ezer évvel ezelőtt a terület egy hatalmas tó része volt, kiszáradása után két tó és két nagy sósivatag maradt hátra, a Salar de Coipasa és a nagyobb Uyuni. Utóbbi 25-ször nagyobb az Egyesült Államokban található Bonneville Salt Flatsnél. Becslések szerint több mint 10 milliárd tonna só terül szét rajta.

 

A Mendenhall-gleccser jégbarlangja


A Mendenhall-gleccser egy közel 20 kilométer hosszú gleccser, amely 20 kilométerre található Alaszka fővárosától, Juneau-tól. Mint minden gleccser, ez is folyamatos mozgásban van. És bár kívülről is csodálatos látványt nyújt, az igazi csoda a mélyében, a bámulatos jégbarlangban rejlik, melynek jégtömbjei elképesztő, földöntúli színekben pompáznak. A különleges természeti csodát azonban csak idegenvezetővel érdemes látogatni, a gleccser folyamatos változásának köszönhetően ugyanis bárhol letörhetnek jégdarabok.

 

Tianzi-hegyek


Ha első látásra ismerősnek tűnik ez a különleges vidék, nem véletlen: a Tianzi-hegyek inspirálták az Avatar című film misztikus lebegő hegyeit. A ködös táj valóban olyan, mintha a filmbe csöppennénk, ami jelentősen megnövelte a hely látogatottságát. A helyiek a hegységet Mennyek gyermekének is nevezik. A csúcsról fantasztikus kilátás nyílik a környező vidékre, mely rendkívül változatos képet mutat, hegyvidékek, fennsíkok és dús erdőség jellemzi. Többek között itt található Wulingyuan festői vidéke, mely számos vízesésnek, barlangnak, pataknak és szurdoknak ad otthont.

 

A világ legnagyobb barlangterme


Néhány éve kutatók a vietnami Hang Son Doong-barlangban hihetetlen természeti csodára bukkantak. A hatalmas méretű geológiai képződményben egy egész világ rejtőzött, folyókkal és dzsungelekkel, legtágasabb részébe akár egy negyvenemeletes felhőkarcoló is könnyen beférne. A barlangrendszer a Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Parkban található, és bár korábban sokszor próbálták feltárni titkait, ezt a szakaszát csak 2010-ben sikerült feltérképezni. Az 5 kilométer hosszú, 200 méter magas és 150 méter széles terem elnyerte a világ legnagyobb barlangterme címet, megelőzve az eddigi csúcstartó malajziai Sarawak-barlangot.