"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Couture csodák Párizsból

Extravagáns szabás, minőségi alapanyagok, méregdrága darabok. A párizsi haute couture divathéten a tervezők ismét elkápráztatták a közönséget.

A haute couture fogalma Párizsból indult hódító útjára, a szó jelentése „magas szabászat”, és eredetileg egy francia tervező, Charles Frederick Worth kreációira értették. A kifejezést ma olyan egyedi gyártású, exkluzív divatcikkekre használjuk, amelyeken szinte minden részlet számít, az anyagtól a formákon át a szabásig. Természetesen a kreációk különlegesen elegánsak, és kézzel készülnek, éppen ezért nem az egyszerű földi halandók pénztárcájához szabják őket. Mindemellett azoknak a divatházaknak, amelyek szeretnék megkapni a haute couture címet Franciaországban, szigorú szabályoknak kell megfelelniük. A szabályokat 1945-ben állapították meg, és azóta sem változtak. Az 2014-es őszi/téli kollekciókban régi korok és mesék elevenedtek meg!

 

Chanel


Karl Lagerfeld 2014-es őszi/téli couture kollekciója mindenkit elvarázsolt. A kreációk a Marie Antoinette-korát idézték meg a 80-as évek frizuráival párosítva. A tervező egy modern hercegnőt képzelt el punk frizurával, gazdagon díszített, barokk stílusú darabokban. A designer elmondása szerint a 20. század egyik legnagyobb hatású építésze, Le Corbusier emléke előtt tisztelgett a ruhákkal. A couture kollekció a minél több, annál jobb elvet követte. Idén Lagerfeld láthatóan leginkább a formára és a sziluettekre összpontosított. Az A vonalú ruha ezúttal is központi helyet foglalt el a kreációk között, az összeállításokat csipke, tweed, gyöngyök és kristályhímzések tették különlegessé.

 

 

Versace


Az Atelier Versace 2014 őszi haute couture kollekciója a klasszikus ötvenes évek sziluettjeiről szólt. A tervező egyedi értelmezést adott a báli ruháknak. A karcsú, testre simuló sziluettek és a kerek vállak kombinációja 80-as évek hangulatát idézte meg. Az olyan modellek, mint Mariacarla Boscono és Stella Tennant, merész kék és zöld árnyalatú sminket viseltek, mely kitűnően illett a ruhákhoz. Az Atelier Versace-ruhák kulcseleme a díszítés volt, így a tüskés gallér és a nerc kristálydíszekkel abszolút must-have Atelier szerint.

 

 

Christian Dior


Raf Simons a 2014-es Dior couture bemutatón eklektikus darabok sorát vonultatta fel Párizsban. A bemutató olyan volt, akár egy divattörténeti áttekintés, mely az egyes divatkorszakokat és hatásukat mutatta be a jövőre nézve. A belga designer egy 18. század ihlette drámai ruhaegyüttessel kezdte a Dior-showt, majd a ruhák fokozatosan átalakultak űrhajós egyenruhákká, végül elegáns hosszúnadrágot és kabátot öltöttek a modellek. 

 

 

Armani Privé


Armani Privé couture kollekciója vörös, fehér és fekete színekben pompázott. A bemutató egyszerű, letisztult darabokkal kezdődött, melyek között a pelerin, a zakó és az időtlen Armani-ceruzaszoknya kiemelt helyet kapott. Ezután következtek a couture bemutatóktól már elvárt luxusdarabok, köztük az origamiszerű formák és a geometrikus fazonok. A kabátokon megfigyelhettük némi keleties hatást is. A bemutató végén a klasszikus estélyi ruhák kerültek reflektorfénybe a merész vörös szín és a sok tüll felhasználásával.

 

 

Valentino


Valentino 2014-es őszi haute couture kollekciójának megalkotásában Maria Grazia Chiuri és Pierpaolo Piccioli tervezőket az ókor és a preraffaelita festők művészete inspirálta. A ruhák nagyon nőiesek, könnyedek és lengék voltak. Az egyes darabokhoz átlátszó szövetet használtak, a bőrdíszítések a római istennők öltözékét akarták felidézni. A kollekció domináns színe a fehér, a meghatározó viselet pedig a gladiátorok korát idéző szandál volt. A bemutató természetközeli hangulatban telt, mivel a kifutó köré erdei díszletet varázsoltak.