"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Adventtől csillogó városok

Ma elkezdődik az advent, a karácsonyi várakozással, készülődéssel teli időszak, amelybe akár egy kis utazás is belefér!

Az 5. században még Szent Márton ünnepén, november 11-én kezdődött a karácsonyi várakozás. A Galliában elterjedt szokást a 6. században Róma is átvette, majd VII. Gergely pápa rögzítette az ünnep mai terjedelmét: azaz az egyházi év kezdetét jelentő első adventi vasárnap András napjához kapcsolódik. Az adventi időszakban szerdán, pénteken, szombaton Európa-szerte böjtöltek, tartózkodtak a báloktól, esküvőktől. Bár sok helyen, mint nálunk, magyaroknál is, Szent Andráskor kezdődtek a disznótorok. És persze a karácsonyi, adventi vásárok!

 

Nürnbergben 1626 óta tartanak adventi vásárt

 

Középkori kulissza: Stuttgart

 

Csukott szemmel is rábökhetünk a térképre, Németországban szinte nincs olyan település, ahol a főtéren ne karácsonyi vásár várná adventi időszakban a látogatót. Stuttgart és környéke azonban nem csupán a Mercedesek rajongóinak lenyűgöző, bár természetesen a márka múzeuma is feledhetetlen élmény.

 A belvárosból tízperces utazással juthatunk el Esslingenbe, ahol a főtér teljes középkori pompájában épen megmaradt, és így feledhetetlen természetes kulisszája a vásárnak. Ezért aztán a szokásos vásárlási lehetőségek mellett nyilazásban is kipróbálhatjuk magunkat. A valóban felejthetetlen látványt már csak a közelben található hatalmas korcsolyapálya szárnyalhatja túl. A jégen korcsolyázva és forró teát iszogatva mesébe illő élményben lehet részünk.

Természetesen étkekből sincs hiány, áll itt még kürtöskalácsos is, amelyik büszkén hirdeti, eredeti magyar produktum. Magyar specialitás egyébként a stuttgarti bódék között is sűrűn található, ugyanis a helyiek is kedvelik a lángost. Azért ahhoz elég erős idegzet kell, hogy végignézzük, amint ki is próbálják, mivel az itteniek ízlése eltér a miénktől, és – bár megtehetnék – nem sóval, fokhagymával, sajttal, tejföllel ízesítik, hanem édes almaszósszal, illetve nutellával.

 

A fény ünnepe: Stockholm

 

Nyáron nem megy le, télen nem kel fel a nap. Legalábbis néha így érzi az ember. Nem véletlen, hogy Luca napja, a fény ünnepe az advent központi eleme Stockholmban. Ahol – ha nem lenne sok park, sok víz és nagyon tiszta a levegő – akár otthon is érezhetnénk magunkat az utcákat járva. Azért az meglepett, amikor a Királyi Opera (Kungliga Operan) alkalmazottja majdnem tökéletes kiejtéssel azt mondta: Köszönöm. Mint kiderült, a papája orosz volt, a mamája román, de Nagyváradon élt, innen a korlátozott magyar szókincs.

 

 

Nem mellesleg az opera épülete – bár kisebb – erősen emlékeztet Budapest büszkeségére. Nem csupán kívülről. A mélyvörös bársonnyal bevont széksorok is ismerősek. Amúgy figyelemre méltó a repertoár, és magas színvonalúak az előadások, mint (többek között) az adventi időszakban itt is elmaradhatatlan balett, A diótörő (Nötknapparen) is bizonyítja.

Az opera háta mögötti parkban már novemberben üzemel a korcsolyapálya. Míg decemberben bizton számíthatunk arra, hogy tiszta, fehér hó fedi Stockholm nagy részét. Viszont a városnéző hajók ilyenkor is járnak, ami kihagyhatatlan élmény.

Bár azt hittem, a gesztust nem fogom tudni viszonozni, és nem fogok tudni svédül köszönni, aki rendelkezik némi német nyelvismerettel, két-három nap után arra is rájön, hogy a magyar füllel megtanulhatatlannak ítélt nyelvből, ha leírva látja, egész sok mindent meg lehet érteni. Például a királyi palota nevét, amely a térképen Kungliga slottetként keresendő.

 

Pannon karácsony: Burgenland, Ausztria

 

Amikor Ausztriában elérkezik az advent ideje, nemcsak a gyerekek szeme kezd el csillogni: romantikus adventi vásárok nyitják meg standjaikat szerte az országban. A karácsonyi ajándékbeszerző expedíciót tanácsos Burgenlandban indítani, mert a határtól néhány kilométerre  számtalan karácsonyi vásár és bevásárlóközpont kínálatából válogathatunk. A tartomány igazi adventi látványosságai a vidéki hangulatot árasztó, hagyományos és egyedi karácsonyi vásárok. A karácsonyi kekszek, a sült gesztenye, a puncs és a forralt bor illatfelhőibe burkolózó vásárok évről évre egyre csodálatosabbak, ötletesebbek és látnivalóban gazdagabbak! Hamisítatlan osztrák adventi vásár várja a látogatókat például a tartomány székhelyén, Eisenstadtban, ahol a díszes bódékat az Esterházy-kastély előtt állítják fel.

A Pannon karácsonyi piac névre hallgató rendezvénynek a Fertő-tó közeli Halbturn-kastély ad otthont december 3–4-én, 8-án és 11-én. A hangulatos vásáron a látogatók a helyi kézművesek munkáiból válogathatnak, megkóstolhatják a burgenlandi konyha finomságait és a helyi borokat is. És ha már Ausztriában járunk, nem hagyhatjuk ki a bécsi Rathaus Platz adventi vásárát, amelynek története állítólag a 13. századra nyúlik vissza. Az osztrák fővárosban jó programok, különleges ajándékok várják a látogatót nemcsak itt, hanem a Schönbrunni kastély főbejáratánál is.

És ha ismét egy kis hazaira vágyunk, itthon sem kell csalódnunk, hiszen a magyar turizmus egyik büszkesége, a Budapesti Karácsony már elkezdődött! A Vörösmarty téren 130 árus kézműves portékái, színpadi programok, fűszeres téli italok, illatos sültek, valamint újdonságok és meglepetések várják mindazokat, akik idén is ellátogatnak a hagyományőrző fővárosi karácsonyi vásár megszokott színhelyére, Budapest egyik legszebb terére november 18. és december 30. között.