"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Luxus és kaland a Földközi-tengeren

Egy hatalmas, királyi tengerjáró, az Anthem of the Seas vár minket Southamptonban.

A gigantikus kikötővárosban is eltéveszthetetlen a modern luxushajó, a 170 ezer tonnás úszó város. A fedélzetre lépve szó szerint magunk mögött hagyjuk a kontinenst, vele hétköznapi életünket, és fejest ugrunk az ismeretlenbe – elkezdődik egy csodálatos tengeri utazás.

 

Amikor megszólal a hajókürt, egy igazi ősi, emberi érzés fog el. A felfedezés izgalma, az ismeretlen kalandok után sóvárgás. Úti célunk a Földközi-tenger vidéke, bár nem is igazán a végállomás a lényeg, a cél maga az út. A hatalmas hajó lomhán ráfordul az óceánra, és lassan magunk mögött hagyjuk Southamptont. Ahogy a távolban az utolsó darabka földet is elnyeli a mélykék láthatár, és kiérünk a nyílt vízre, csak állunk a korlátnál, és belefeledkezünk a látványba.

ÚSZÓ VÁROS
"A 4000 utas befogadására képes úszó város önmagában annyi felfedeznivalóval szolgál, hogy kitölthetné a kéthetes utat."
A horizont enyhén meghajló íve mögött új világok, új élmények várnak ránk. A két napig tartó úton, mielőtt elérjük a Gibraltári-szorost, már nincs más dolgunk, mint belefeledkezni az óceán látványába, és élvezni, amit ez a fantasztikus luxushajó nyújthat nekünk.

 

 

Nyílt vízen
GIBRALTÁR
"Kétnapi hajózás után ismét Nagy-Britanniában vagyunk, mert Gibraltár egy talpalatnyi angol felségterület."

 

Csaknem 400 méter hosszú hajón vagyunk, medencékkel, pubokkal, kávézókkal, éttermekkel, koncerttermekkel, sőt mászófallal, dodzsemmel, szörfszimulátorral… felsorolni is lehetetlen a rendelkezésre álló helyeket és szabadidős szolgáltatásokat. Ez a 4000 utas befogadására képes úszó város önmagában annyi felfedeznivalóval szolgál, hogy kitölthetné a kéthetes utat. Már az is kihívás, hogy ne tévedjünk el a hajón, hát még átrágni magunkat a számtalan elsőrangú menüsoron, végigpróbálni a szabadidős lehetőségeket, felfedezni a káprázatos kilátást nyújtó pontokat a hajón. Repül az idő, és szinte elfáradunk az aktív pihenésben. Nem baj, majd kipihenjünk a munkahelyen, most nem tudunk betelni az ezernyi csodával.

 

A legfantasztikusabb élmény persze a nyílt óceán, amelyet megismerni nem lehet, csak rácsodálkozni. A hajó egyik legimpozánsabb része, a North Star éppen ezt a célt szolgálja. Egy daruval mozgatott üveggömbről van szó, egy 90 méter magasra emelhető, 360 fokos panorámát nyújtó fülkéről. Ahogy a szerkezet a magasba emelkedik, olyan kilátást nyújt, mely tényleg leírhatatlan. Félelmetes és lenyűgöző látvány a hajótest és az óceán foltos háta, a távolban alábukó felhők és a halványan felsejlő spanyol partvidék. Ahogy a hajó falja a kilométereket, mintha az óra is nekiiramodna. Alig hagytuk el az angol partokat, eltelt a néhány nap, és behajózunk a Gibraltári-szorosba.

 

A mediterraneum kapujában


Kétnapi hajózás után ismét a szárazföldön, és ismét Nagy-Britanniában vagyunk. Bizony, Gibraltár egy talpalatnyi angol felségterület, főleg szimbolikus és manapság már érzékelhetetlen

GIBRALTÁR
"Kétnapi hajózás után ismét Nagy-Britanniában vagyunk, mert Gibraltár egy talpalatnyi angol felségterület."
katonai stratégiai jelentősége van. Rövid kis kimenőnk során ebből nem sokat tapasztalunk, igazi békés multikulti helyen járunk. Már a tengerről látható volt a hirtelen megnövő hajóforgalom, a partra lépve pedig kicsiben is megelevenedik ez a sokszínűség. A földközi-tengeri népek a történelem során szinte mind itt hagyták kulturális nyomaikat – és leszármazottjaikat is.

 

A teljes cikk a La femme 2015. tavaszi számában olvasható.