"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Milliomosfeleségek titkai

Avagy hogyan lehetséges, hogy minél gazdagabb az ember, annál tovább tart a házassága?

A Financial Times vetette fel a kérdést: mi a magyarázata annak, hogy a világ leggazdagabbjai közé tartozóknak sikerül az, amire az átlagembereknek sokkal kevesebb az esélyük? Lucy Kellaway újságíró, aki jónéhányukat meginterjúvolta, azt állítja: ahhoz, hogy az ember milliárdos legyen, előbb be kell szereznie egy személyiségzavart is.

 


Justin Musk, aki nyolc évig volt hűséges társa a PayPalt, a SpaceX-et és újabban a Tesla Motors alapító és birtokló Elon Musknak, úgy érezte, itt az ideje, hogy a világ megtudja: azok, akik a legnagyobb dolgokat érik el a világban, azok nagyrészben csodabogarak vagy különcök. Ezt arra válaszul mondta, hogy az egyik nagy amerikai fórumon azt kérdezte tőle egy internetező, hogy lehet-e olyan sikeres ember, mint Bill Gates, Steve Jobs, Elon Musk vagy Sir Richard Branson. Justine Musk röviden azt válaszolta: nem.

A hosszabb válasz pedig az egyik legjobb magyarázata annak, hogyan lehet valaki világszerte híres. Justine Musk szerint két típusú siker van: az átlagos siker az, amit kemény, kitartó munkával és tehetséggel elérhetünk. Az extrém siker az, amit a volt férje ért el. Ő maga az átlagos sikert ajánlja- utóbbire ugyanis születni kell. Az extrém sikereket elérúk diszlexiások, autisztikusak, hiperaktívak, ők azok, akik nem tudnak sehová beilleszkedni, akik bosszantják az embereket, akik provokálnak, akik vitába szállnak mindenkivel. Találnak valamit, amiben emberfeletti módon, megszállottan hisznek és eszelősen sokat dolgoznak azért, hogy megvalósítsák. Ők ezáltal, ezen keresztül találják meg helyüket a világban.

Vagyis a volt Mrs. Musk egyetlen mondattal romba döntötte a többmilliárd dolláros önsegítőipart. Ha az ő nézőpontjából nézzük, nincs értelme azon merengeni, hogyan léphet az ember Steve Jobs nyomába például. Aki nem olyannak született, az úgysem fog hozzá hasonló sikereket elérni. És igazából nem is akarna.

A milliárdosok egy másik szempontból is érdekesek, konkrétan abból, hogyan irányítják, ápolják emberi kapcsolataikat, magánéletüket. Justine Musk véleménye eléggé lesújtó. A túlzott siker kevés alvással és családi drámákkal jár, a házastársak alig találkoznak, a feleség magányosan tölti az estéket. Vagyis egy milliárdos feleségének lenni elég vacak dolog.

Úgy tűnik, Elon Musk különösen rossz parti lehet. Miután Justine és Elon elváltak, Elon gyorsan feleségül vett egy színésznőt, akitől el is vált, mihelyt megszáradt a tinta az anyakönyvi papíron. Majd újra feleségül vette, és most - a változatosság kedvéért- újra válnak.

És mi a helyzet a többiekkl? Bill Gates-cel, Richard Bransonnal és Steve Jobs-szal? Ami figyelemreméltó velük kapcsolatban nem az, hogy úgy váltogatták a feleségüket, mint más a fehérneműit, hanem hogy megtalálták az igazit és kitartottak társuk mellett. Bill Gates 21 évvel ezelőtt vette feleségül Melindát, és házasságuk olyan szilárdnak tűnik, hogy ha egyszer megesne, hogy elválnak, az csalódás lenne és úgy tűnne, hogy a világban már nem érték a belbecs. Sir Richard Branson, aki húszas évei elején rövid ideig házas volt, második felesége mellett már 25 éve boldog. És Steve Jobs is 20 éve élt házasságban, amikor meghalt.

 

Ha végignézzük a Forbes milliárdosainak listáját, érdekes összefüggés tűnik fel. A házasságok több mint 40 százaléka végződik válással, de a nagyon sikeres embereknél, akikről azt gondoljuk, kevésbé sikeresek a szerelemben, a statisztika pont ellentétes. Carlos Slim, aki Bill Gates-et követi a Forbes listán, 32 évig volt házas, mielőtt felesége 1999-ben meghalt. A harmadik helyezett Warren Buffett 52 évig élt házasságban- igaz, ennek nagyrészében egy koktélpincérnővel élt, akik felesége halála után elvett. A listán szereplő többi milliárdosok között többségben vannak azok, akik első feleségükkel élnek, mint azok, akik elváltak. Ez ugyan még nem nagy teljesítmény mondjuk Mark Zuckerbergtől, aki 2012-ben házasodott, de az Amazon-tulajdonos Jeff Bezos vagy Michael Dell már több mint 20 éve házas, míg a Nike sportcég feje lassan aranylakodalmát üli.

Hogy mivel magyarázható ez a stabilitás? Ezek a milliárdosok olyan megszállott munkamánia szorításában élnek, amelyek minden kapcsolatot tönkretehetnek, és rengeteg pénzük van ahhoz, hogy gyönyörűszép új feleséget szerezzenek maguknak és kifizessék a feleségtartást.

 

Tudományos magyarázat nincs arra, miért tartanak ki egymás mellett a párok. Talán azért, mert ha egy különc rátalál arra, aki illik hozzá, nem adja fel olyan könnyen a kapcsolatot. Vagy azért, mert ha valaki a munkája szerelmese, akkor egy futó viszony ennél csak kevesebb izgalmat tartogathat. Vagy egyszerűen az a tény, hogy ha ritkán látják egymást a házastársak, lehetőségük sincs arra, hogy megunják a másikat.