"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

A szórakoztatás nagyágyúi

A talk show műfaja láthatólag újjáéledt az elmúlt években, és népszerűbb, mint valaha! Vajon mi a titka ezeknek a műsoroknak?

Nekünk, európaiaknak talán elsőre hallásra meglepő lehet, milyen népszerűek Amerikában a különböző talk show-k: még a hajnali fél egykor kezdődő adásra is milliók kíváncsiak. Az első ilyen műsort az amerikai rádiós és televíziós személyiség, Joe Franklin adta 1951-ben. Nem sokkal később, 1954-ben megszületett a The Tonight Show, amely a mai napig rendkívül népszerű Amerikában, és mostanra a világ legrégebben létező talk show-ja. A műsor első házigazdája, Steve Allen vezette be a köztudatba a „late night show” úttörő műfaját, amely egyszerre beszélgető- és show-műsor, rendkívül interaktív, és sok sztárinterjút, zenét és humort tartalmaz.

 

Míg Magyarországon gyakran negatív kicsengése van a „talk show” kifejezésnek, a tengerentúlon ez a műfaj egyáltalán nem számít antiintellektuálisnak, sőt! A témák rendkívül sokszínű képet mutatnak, a sztárok magánéletétől kezdve egészen a kvantumfizikáig, a házigazdák között pedig többen is vannak, akik Amerika legjobb egyetemein diplomáztak.

 

Az amerikai csatornák számtalan talk show-t sugároznak reggeltől késő estig, de a legnépszerűbbeket éjszaka adják. Amerikában három generáció nőtt fel úgy, hogy az esti program nélkülözhetetlen része volt a Johnny Carson, David Letterman és Jon Stewart „late night show”-ja. Miután pedig az említett legendák lemondtak trónjukról, felmerült a kérdés: „Vajon ki fogja pótolni őket?” Az élet persze megy tovább, a show-nak pedig folytatódnia kell, így nem telt sok időbe, és újabb szórakoztatásra alkalmas arcok bukkantak fel, akik új színt hoztak a hétköznapokba. De vajon mi a titkuk ma a legnépszerűbb talk show-knak és házigazdájuknak?

 

 Jimmy Fallon

 

„Úgy gondoltam, jó ötlet lenne végre egy generációval lejjebb adni” – nyilatkozta korábban Lorne Michaels, a Saturday Night Live producere, amikor a Jimmy Fallonnal kapcsolatos döntésről faggatták az újságírók. A producer egy éve az akkor 40 éves Fallont nevezte ki a The Tonight Show hatodik házigazdájának. Az amerikai komikus azóta végleg szakított az elavult humortrendekkel: mint mondja, nem szereti az iróniát, és utálja, amikor valaki szemtelen, és rossz színben tünteti fel a vendégeit, ugyanakkor bárkit képes rávenni arra, hogy bohócot csináljon magából a közönség előtt. Fallon korábban arról volt híres, hogy hat éven keresztül vezette a Saturday Night Live-ot, amivel egykori nagy álma vált valóra. Állítása szerint már tinédzserként is rajongott a műsorért.

 

 

Bár úgy tűnik, képtelen egy mondatot is elmondani anélkül, hogy ne kuncogjon, a műsor házigazdájaként eddig mégis megállta a helyét. Sőt! Mostanra Amerika egyik legnépszerűbb műsora neki köszönhetően teljesen megújult. Hogy hogyan? Egyszerűen újraértelmezte a közönséget és az emberek médiafogyasztási szokásait. Fallon műsorában az interjúk mellékszálnak minősülnek, valójában a házigazda leginkább játszani szeret az A-listás vendégekkel. Emellett a komikus gyakran ad elő különböző zenei feldolgozásokat, amiben a ház sokoldalú zenekara, a Roots siet segítségére. Bár a vélemények megoszlanak a stílusáról, a tények magukért beszélnek: a nézők száma majdnem megkétszereződött „uralkodása” alatt.

 

Conan O’Brien


Mielőtt a Conan-show házigazdája lett, Conan O’Brien vígjátékíróként is bizonyított. Hosszú éveken át dolgozott ugyanis a háttérben A Simpson család és a Saturday Night Live írójaként. Egyetemi tanulmányait a Harvard irodalom, illetve történelem szakán végezte, majd 1985-ben magna cum laude minősítéssel diplomázott. Kezdetben a Harvard Lampoon című szatirikus lapba írt cikkeket. A sápadt bőrű, narancsvörös hajú, hórihorgas orrú fiú látszólag alkalmatlan volt arra, hogy képernyőre kerüljön. 16 éven keresztül mégis ő vezette a Late Night műsorát, melyben az abszurd humor mesterként vált ismertté. Sejthető volt, hogy ez a személyiség nem illik majd a The Tonight Show profiljába. Conant kirakták a műsorból, ám komikus lelkesedését ez sem törte le, és hamarosan a TBS csatorna Conan-show című műsorának házigazdájaként jelent meg a képernyőn. Saját műsorát hagyományos late night show-nak tartja. A műsorban előszeretettel csinál viccet napi hírekből, politikusokból, hírességekből, valamint saját magából. Beszélgetős műsorába természetesen gyakran hív meg sztárokat, médiaszemélyiségeket és politikusokat. Emellett a show mára nélkülözhetetlenné váltak a zenés, illetve komikus stand-up produkciók.

 

 

Jimmy Kimmel


Kimmel valahogy mindig is kilógott a late night műfajából. Teljesen átlagos komikusnak mondható, aki előszeretettel vicceli meg és figurázza ki a műsorába érkező celebeket. A komikus 1997-ben kezdte meg televíziós karrierjét a Comedy Central csatornán. Nagy sikert aratott, így hamarosan több műsorban is szerepet kapott. Legtöbben a Man Show című komédiasorozatból ismerik, melynek nemcsak szereplője, de egyben társproducere is volt. 2003-ban aztán otthagyta a sorozatot, hogy saját műsort indítson Jimmy Kimmel Live! címmel az ABC csatornán. 2007 áprilisában a Stuffmagazine.com a televízió legnagyobb királyának nevezte Kimmelt. A komikusszínész egyébként imád bolondot csinálni Hollywoodból, gyakran készít paródiákat, melyek nagy népszerűségnek örvendenek a közösségi média felületein is. Általában azzal teszi még különlegesebbé az Oscar-díjátadót, hogy maga is alkot egy kamu filmtrailert, amiben a legnagyobb sztárok is segítségére vannak.

 

 

Ellen DeGeneres


Saját műsorának köszönhetően Ellen DeGeneres Amerika egyik legismertebb humoristája, egyben pedig kiemelkedő homoszexuális példakép. Az Ellen-show megjelenése előtt sokáig stand-up komikusként dolgozott. 1986-ban következett be a nagy áttörés, amikor meghívták az akkor Johnny Carson vezette Tonight Show-ba szerepelni. Ezután rendszeresen hívták vendégnek különböző műsorokba, beleértve többek között a The Late Show-t, a The Tonight Show-t, és a The Oprah Winfrey Show-t is. 1994-ben aztán végre saját sitcom-sorozatot kapott, Ellen címen. Ám a műsort 1997-ben többen is támadták, először történt ugyanis egy főszereplő karakter nyíltan homoszexuálisnak vallotta magát egy televíziós sorozatban.

 

 

A támogató közönség, a nézettségi rekordok és az Emmy-díj ellenére is levették a sitcomot a műsorról. DeGeneres azonban nem adta fel, 2003-ban visszatért a képernyőre, és hatalmas sikert aratott saját talk show-jával, mely megjelenése óta több tucat Emmy-díjat szerzett Ellennek. A naponta jelentkező műsor több részből áll össze. Minden rész egy úgynevezett monológgal kezdődik, amelyben Ellen az aktuális hírekről beszél a maga stílusában, majd a főattrakció minden esetben az interjú, melyhez A-listás sztárokat hívnak vendégül. Ellen gyakran vonja be a közönséget is a műsorba, és szívesen játszik különböző szórakoztató játékokat a közönséggel, illetve a sztárvendégekkel. A talk show-t általában egy zenés produkció zárja.