"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Művészeti szalonok akkor és most

Hosszabb szünet után Magyarországon újra egyre népszerűbbek a művészeti szalonok. Miben rejlik a közösségi műélvezet varázsa?

Reneszánszukat élik a legendás művészeti szalonok. Némi szünet után újra sikk lett a szalonlátogatás, legyen az zenei, irodalmi vagy bármi egyéb művészeti ághoz kötődő esemény. A művészeti szalonok a boldog békeidők polgári rétegének egyik legfőbb találkozóhelyei voltak, a műélvezet mellett a szociális háló ápolására is remek alkalmat szolgáltatott egy-egy ilyen esemény. A szalonkultúra eredetileg a felvilágosodás kori Franciaországban indult el hódító útjára, de nem kellett hozzá sok idő, hogy Európa több országában is elterjedjen. Ezeket a közösségi eseményeket eleinte előkelő, művészetpártoló családok szalonjaiban (vagyis a korabeli, kissé más funkciót betöltő nappaliban, illetve társalgóban) rendezték meg, innen az elnevezés. Később egyre több kávéház adott otthont ezeknek a kulturális rendezvényeknek.

 

 

Az első irodalmi szalon egyébként a franciaországi Du Maine hercegnő nevéhez köthető, aki boldogtalan házassága elől menekülve belevetette magát az irodalmi pezsgésbe. Otthonában olyan illusztris vendégek fordultak meg, mint Voltaire, Montesquieu vagy Rousseau. Nem meglepő, hogy a szalonkultúra pozitív hatással volt a felvilágosodás eszméinek elterjedésére is. A korabeli szalonoknak a – művészet mellett – szintén nem elhanyagolandó eleme volt a tea, a kávé, a csokoládé és az ehhez hasonló apró élvezeti források. A művészeti szalonokon az előre meghatározott „civil” vendégek mellett képzőművészek, írók, költők, zenészek tették tiszteletüket, akik némi ízelítőt szolgáltattak életművük legfrissebb alkotásaiból. Sajnos a háborús évek, majd a szocializmus véget vetettek a virágzó szalonéletnek, többségük bezárt. Az elmúlt néhány évben azonban valami újra elindult. Egyre több művészeti szalonba látogathatunk el Budapesten, és különösebb protekció sem szükséges ahhoz, hogy átlépjük a vágyott küszöböt. Egy viszonylag jelképes összegért eltölthetünk néhány kellemes órát úgy, ahogy azt a korabeli polgárok tették volna – ízléses enteriőrben, szép tárgyak között, magunkba szíva a szépet és az értéket.

 

Zenei gyökerek

 

Kárászy Szilvia zongoraművész 2008-ban, szülei egykori pozsonyi úti lakásában hozta létre a Kárászy Art Szalont. A rendezvények eleinte csak egy szűk kör számára szóltak, de a nagy népszerűségre való tekintettel, egy évvel később már a nagyközönség is bebocsátást nyerhetett egy-egy eseményre. Bár az alapító alapvetően zenei kötődésű, a Kárászy Szalon egy összművészeti produktum, amelyben ugyanúgy helyet kaphat egy komolyzenei koncert, egy kortárs performansz, egy könyvbemutató vagy éppen egy vintage vásár. A gyönyörűen berendezett lakás igazán autentikus kikapcsolódási lehetőséget kínál a művészetpártolók számára. Néhány évvel később, 2012-ben, a Rózsavölgyi Zeneműbolt épületében is elindult valami új. Az épület fennállásának 100. évfordulóján, Zimányi Zsófia vezetésével megalakult a Rózsavölgyi Szalon, amely egyben kávéházként is funkcionál. Annak ellenére, hogy a szalon névadója a zenei életben alkotott maradandót, a Rózsavölgyi nemcsak hangversenyeknek ad otthont – irodalmi estek, bemutatók, de még gyerekprogramok is kerülnek olykor műsorra.

 

Irodalom a Hadikban

 

Öt évvel ezelőtt Juhász Anna művészeti menedzser gondolt egy nagyot, és újjáélesztette a Hadik Irodalmi Szalont. Az elnevezés nem véletlen, hiszen a havonta egyszer jelentkező rendezvénynek a nagy múltú Hadik Kávéház ad otthont, amely olyan írók kedvelt törzshelye volt, mint Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes vagy Déry Tibor. Akkoriban a Hadik túlmutatott egyszerű törzshelyen, valójában afféle második otthonként működött, ahova egyébként a női hozzátartozók is előszeretettel látogattak el. A legenda szerint a kávéházban borzalmasan rossz kávét adtak (amit mostanra a vezetőség bizonyára orvosolt), ennek ellenére a Hadiknak sikerült beírnia magát az irodalomtörténtbe. A mostani Hadik Irodalmi Szalonok a nevük ellenére nem feltétlenül mindig irodalmi témájúak, a közelmúltban rendeztek lakberendezéssel kapcsolatos, legutóbb pedig a gasztronómiát ünneplő estet. A Hadik-szalonok népszerűségét egyébként mi sem bizonyítja jobban, mint hogy legtöbbször teltházzal zajlanak, és fiataloktól kezdve az idősebb korosztályig mindenki képviselteti magát.