"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Egy legendás darab életútja

A trench coat egy igazi alapdarab, a legtöbb nő ruhatárában jelen van. Mi tette annyira népszerűvé a világot meghódító ballonkabátot?

Ha fellapozunk egy divatmagazint vagy divattörténeti albumot, esetleg konzultálunk egy stílustanácsadóval, láthatjuk, hogy vannak a klasszikus ruhatárnak olyan alapdarabjai, amelyek optimális esetben minden gardróbban jelen vannak. Ezek minőségére érdemes áldozni – pénzt és energiát egyaránt –, ugyanis időtálló darabokról van szó. Az alapdarabok közé sorolhatjuk a fekete szövetnadrágot, a hozzáillő fekete blézerrel (de nem feltétlenül együtt hordva őket), a makulátlan fehér blúzt, a fekete tűsarkú cipőt, a sötétkék, jó szabású farmert, és persze a klasszikus trench coatot, amelyet anyanyelvünkön ballonkabátnak nevezünk.

 

 

Pedig ez a legendás ruhadarab igazán megérdemelné a fennköltebb elnevezést, ugyanis igazi kincs egy magára valamit is adó nő, illetve férfi ruhatárában. Bár hazánkban viszonylag limitált az év azon napjainak száma, amikor a trench coat a legfunkcionálisabb választás (általában vagy túl hideg, vagy túl meleg az idő a viseléséhez), mégis érdemes olykor belemenni egy kis önsanyargatásba, hogy királynői magasságokban érezhessük magunkat. Ez a kabát egyébként általában vízhatlan anyagból készül, duplasoros gombolású, nagyjából térd felettig érő, egyenes szabású, esetleg A vonalú, és egy nem túl széles öv díszíti. A klasszikus trench legtöbbször bézs-, illetve homokszínű, de manapság már a szivárvány összes árnyalatában fellelhető. Egyes stílusszakértők szerint egyébként a trench akkor áll a legjobban egy nőn, ha nem visel semmit alatta – bár a nagy átlag a hétköznapokban minden bizonnyal nem így hordja, egy merészebb napon talán még ezt is vállalni lehet. De lássunk most egy kis trench coat-történelmet.

 

A kezdetek

 

Érdekes, hogy bár a trench coat manapság a stílusos nő, illetve férfi egyik ismertetőjegye (gondoljunk csak a brit stílusra, amelyben egy jól szabott trench, egy kockás sál és egy lovaglócsizma mindent visz), pályafutása legelején korántsem a divat volt az ikonikus ruhadarab vezérelve. Bár története eredetileg az 1800-as évek elejére nyúlik vissza, valójában az első világháború idején vált igazán emblematikus darabbá, ekkoriban jelent meg a ma is ismert szabásvonal, illetve anyaghasználat, és ekkortájt vált a trench igazán funkcionálissá.

 

 Csak éppen akkoriban nem a bevásárlóutcákon korzóztak benne, hanem a sárban és a lövészárkokban nyűtték el a hős brit katonák. Vagyis a kezdetekben a trench a brit katonaság igényeit szolgálta ki. Dr. Jane Tynan designtörténet-professzor szerint akkoriban a trench az innováció, a technológia és a tömegtermelés tökéletes jelképe volt. A kezdetekben egyébként az Aquascutum és a Burberry divatházak specializálódtak a trench coat készítésére. Érdekes, hogy utóbbi, bár azóta számos arculatváltáson ment keresztül, mégis még mindig a legikonikusabb trench coat-gyártó cég. A jól öltözött brit katona imázsa idővel a középosztálybeli férfiakat, majd hölgyeket is megihlette, így egyre többen kezdték el a trenchet utcai viseletként hordani. A háború pár év múlva véget ért ugyan, de a trench maradt, népszerűsége töretlen volt.

 

A trench coat a vásznon

 

A háborús éveken túl Hollywood aranykora is nagyban hozzájárult a trench coat népszerűségéhez. Ahogyan a divat általában, a trench is sokat köszönhet a filmiparnak, hiszen a filmtörténet számos jelenetében működött tökéletes vizuális aláfestésként. Gondoljunk csak a tömegek által csodált Humphrey Bogartra, aki mind az 1941-es Máltai sólyomban, mind az egy évvel későbbi Casablancában emlékezetes alakítást nyújtott, és lehengerlő stílusának egyik legfőbb divatkelléke az ominózus kabát. És persze ne feledkezzünk meg az amúgy is stílusikonként emlegetett Audrey Hepburnről, aki az Álom luxuskivitelben című filmben több jelenetben is tündökölt a legendás darabban. A rendkívül divatérzékeny franciák sem maradhattak ki a trench coat szárnyalásából, hiszen Catherine Deneuve, Brigitte Bardot és Alain Delon is több ízben tündököltek a tökéletes fazonú kabátban a vásznon. És, hogy lássuk, hogy a trench népszerűsége a mai napig töretlen, a néhány évvel ezelőtti Az ördög Pradát visel című, a divat világa elé tükröt tartó alkotásban Meryl Streep olyan káprázatosan fest fehér trench coatjában, hogy álmodni is nehéz lenne szebbet.