"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Karátban mért karácsonyfák

Az ünnep közeledtével sokakban felmerülhet a kérdés: idén vajon hol pompáznak a világ legértékesebb és legexkluzívabb karácsonyfái?

A földrészeket illetően az elmúlt évekhez hasonlóan ismét Ázsia áll az élen. Merthogy idén a japán főváros, Tokió büszkélkedhet a világ legértékesebb karácsonyfájával. A szigetország legújabb ékessége „természetesen” színaranyból készült, és az sem meglepő,  hogy a mutatós szépség a különös aranytárgyairól ismert japán ékszerész-dizájner, Ginza Tanaka nevéhez kötődik. A híres mester ugyanis 2008-ban már jegyzett egy aranyfenyőt: akkori, 24 karátos, 21 kilogramm aranyból készült alkotását hagyományos gömbdíszek helyett drágakövek és gyémántok ékesítették. A több mint 300 millió forintot érő, Oszakában kiállított színarany karácsonyfa minden addigi rekordot megdöntve elnyerte a világ legdrágább karácsonyfája címet. Ám a kreatív ékszerész nem elégedett meg a neves elismeréssel, idén a korábbinál is fényűzőbb darabbal rukkolt elő, és az igyekezetét csakhamar siker koronázta: a tokiói Ginza áruházban található Tanaka ékszerüzlet 2,4 méter magas, 12 kilogrammos, tömör aranyból készült büszkeségét a World Records Academy már el is ismerte a világ legértékesebb karácsonyfájának. Nem csoda: a hatvan darab, színarany, szív alakú dísszel, valamint aranyszalaggal borított remekmű 1,95 millió dollárt (közel 450 millió forintot) ér. A Shogo Kariyazaki virágkötőművész által készített karácsonyfa – a dúsgazdag vevők bánatára – nem eladó, de az ékszerüzletbe betérők december 25-ig megcsodálhatják a világ jelenleg legdrágább karácsonyfáját.

 

Ötletes, szellemes, stílusos

 

A legexkluzívabb karácsonyfák „versenyében” persze Európa sem szeretne lemaradni. A brit főváros egyik leghíresebb és legdrágább szállodája, a londoni Cladrige Hotel az ünnepek közeledtével láthatóan kitesz magáért. A luxushotel vezetősége évről évre neves tervezőket kér fel  az ünnepi dekoráció megalkotására. Az elmúlt két esztendőben a Dior főtervezője, John Galliano, a hotel egyik törzsvendége kapta a megtisztelő feladatot, és álmodta meg a legkevésbé sem hagyományos karácsonyfákat. Galliano tavalyi installációja a tenger élővilágát idézte meg különleges formájával és színeivel: az alkotó ezüstleveleket, rózsaszín korallokat és a tenger sok más különlegességét használta fel a karácsonyfához.

Az igazán egyedülálló kompozíció sokak tetszését elnyerte, ennek ellenére a hotel menedzsmentje idén szakított a kétéves hagyománnyal, és a Lanvin divatház kreatív igazgatóját, a marokkói–izraeli Alber Elbazt bízta meg az ünnepi munkával, aki maga is sokat időzik a hotelben. Elbaz pedig beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és igazán stílusos fát alkotott. Mi több, a gömbökkel, nyalókákkal és girlandokkal gazdagon díszített, csillogó, vidám hangulatot árasztó karácsonyfa mellé különleges díszlet dukál, amelyben a hotel alkalmazottjai – Lanvin-egyenruhába öltöztetett marionettbábu-személyzetként – is helyet kaptak. A nem mindennapi látványt a csúcsdísz, a magát a tervezőt megformáló bábú csak fokozza. Képzeljék el Alber Elbazt, amint egy csokornyakkendős, szemüveges, csillogó szárnyú, duci angyalként a fa tetején a csillag mellett domborít.

 

 Kristállyal ékesítve

 

A New York-i Rockefeller Center karácsonyfája természetesen idén sem maradhat ki a különlegesen értékes és érdekes karácsonyfák sorából. A metropolisz ünnepi jelképévé vált hatalmas fenyő fényei idén november 30-án gyulladtak ki először. A fa díszítésére használt 30 ezer környezetbarát izzót nem kevesebb mint 5 mérföldnyi dróttal rögzítették, a 25 ezer Swarovski kristályból kirakott csillag pedig a hab a tortán, pontosabban, a csúcsdísz a fán.

Mindeközben Sydney hatalmas bevásárlóközpontja, a Queen Victoria Building idén is körülbelül négy emelet magas karácsonyfával köszönti az ünnepet. A méretes örökzöldet 15 ezer Swarovski kristály díszíti, és emellett 40 ezer izzó gondoskodik a csodás látványról.

 

Fényűzés a sivatag közepén

 

2010 decemberében felettébb extravagáns módon emlékeztek meg a karácsonyról az Egyesült Arab Emirátusokban. A fényűző épületeiről, szállodáiról egyébként is híres Abu-Dhabi egyik luxusszállodájában felállították a világ (akkori) legdrágább karácsonyfáját. A sivatagi ország fővárosának szívében pompázó Emirates Palace, ahol korábban is megadták a módját a  karácsony méltó megünneplésének, tavaly különleges ötlettel rukkolt elő. A 13 méter magas fát a luxushotel kör alakú kupolás dísztermében helyezték el. Az ágait ékesítő, „hagyományos” gömb alakú díszek valódi ezüstből és aranyból készültek, de a pazar látványt rubin, gyémánt, igazgyöngy, smaragd és persze arany nyakékek, karkötők és fülbevalók, illetve jó néhány egyedi és limitált darabszámú óra teszi teljessé. A csodás díszek fényét különleges fehér izzósor emeli ki. A dekorációt szolgáltató ékszerész büszkén hangoztatta: összesen 181 gyémánt, gyöngy, smaragd, zafír és egyéb különleges drágakő ékszer járult hozzá a valóban nem mindennapi látványhoz. Hans Olbertz, az önmagát hétcsillagos besorolással illető Emirates Palace luxushotel igazgatója szerint a (mű)fenyőfa már önmagában igen drága volt, tízezer dollárba került, az ékszerek összértéke pedig meghaladta a 11,4 millió dollárt (mintegy 2 milliárd 360 millió forintot), amivel bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe.

Arra a kérdésre, hogy a keresztény ünnepet jellemző fényűző dekoráció látványa, nem sérti-e a muszlim többségű ország lakóinak vallási érzületét, a hotel vezetője határozott nemmel felelt, mondván, kellőképpen toleráns és nagyon liberális országról van szó.

 

Karácsonyfa drágakőből

 

Soo Kee szingapúri ékszerész, aki annak idején először állt elő a gyémánt karácsonyfa ötletével, 2007-ben megalkotta az első remekművét. A majdnem 20 méter magas fára 21 798 darab  gyémánt és 3762 darab kristálygyöngy került, miközben 456 égő ragyogott rajta. A csillogó fenyőt Szingapúrban, a Bugis Junction nevű bevásárlóközpontban csodálhatták meg az arra járók. A figyelemre méltó gyémánt karácsonyfa kereken egymillió dollárt ért.

A mutatós gyémántfa mindössze 40 centiméter magas „kistestvére” ennél is többet, 1,8 millió dollárt (380 millió forintot) kóstált. A 400 dél-afrikai és ausztrál gyémántból kirakott minifát a Takashimaya áruház állította ki szintén 2007-ben Kínában. Arról nem szól a fáma, hogy az ünnepi kínálatban is szereplő gyémántfácska gazdára talált-e.

Ugyanebben az évben Steve Quick, chicagói ékszerész két kiló tömör, 18 karátos aranyból készített karácsonyfát. A félmillió dollárt érő, színarany fát több drágakő is ékesítette. A díszítéséhez felhasznált legnagyobb drágakő egy 4,52 karátos gyémánt volt, amelyet az alkotó a csúcsdíszben helyezett el.