"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

A hosszú élet művészete

Bár az egészségmegőrzés minden kultúra számára fontos, egyes nemzetek mégis jobban teljesítenek ezen a téren, mint mások. De mi lehet a titkuk?

Amagyar felnőtt lakosság 58,3 százaléka túlsúlyos, vagy elhízott (az EU átlag 51,3 százalék). A magyar férfiak esetében különösen aggasztó a helyzet: a túlsúlyosok aránya 65,3 százalék! Ezek az adatok meglehetősen aggasztóan hatnak, főképp ha például olyan ország adataival hasonlítjuk össze, mint Japán, ahol az elhízási arány általában nem éri el még az 5 százalékot sem. Lássuk, melyek azok az étkezési és egészségmegőrzési szokások, amelyeket érdemes ellesnünk a távoli és kevésbé távoli országok lakosaitól!

 

Biciklizés holland módra    

                            

A hollandok híresek arról, hogy előszeretettel közlekednek a hétköznapokban is biciklivel autó vagy tömegközlekedés helyett. A kerékpár elejére szerelt kosár biztosítja, hogy mindent magukkal vihessenek, amire csak szükségük van, és a munkából hazafelé a bevásárlás se jelentsen problémát. Mint mondják, szerintük ez a formás lábak és a jó közérzet titka. Az Európai Bizottság megállapította, hogy a holland emberek többet használják közlekedési eszközként a biciklit, mint bármely más európai ország. A Journal of Physical Activity and Health című tudományos folyóiratban publikált tanulmányból kiderült, hogy a kutatók összefüggést találtak az elhízás aránya és az aktív közlekedés mértéke között. Kiderült, hogy az egészségesnek és fittnek tartott országok lakói autózás helyett hajlamosabbak kerékpárral vagy gyalog közlekedni a mindennapokban.

 

A görögök kedvenc csemegéje  


A Tufts Egyetem kutatása szerint Görögországban az egyik legmagasabb a zöldségfogyasztás a világon. A zöldségek főételnek számítanak, és a táplálkozás fontos részéül szolgálnak, egyetlen étkezés alatt akár 3-4 adag zöldség is elfogyhat. A görögök előszeretettel főznek szezonális termékekből, a különböző fogások elkészítéséhez gyakran használnak olívaolajat, paradicsomot, illetve különböző fűszernövényeket, és az ételt kenyérrel és fetasajttal tálalják. Mostanra számtalan tanulmány bizonyította, hogy a növényekben gazdag étkezés segít megőrizni egészségünket a kor előrehaladtával. Az American Journal of Clinical Nutrition című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy az egészséges és kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend olyan, a szervezetünk védelme érdekében nélkülözhetetlen tápanyagokkal látja el a testet, mint a magnézium, a kálium vagy a K-vitamin, amely felveszi a harcot a csontritkulással is.

 

A svéd kávészünet


Állítólag a svédek kiegyensúlyozottságának és boldogságának az a titka, hogy nem engedik a munkát, illetve a stresszt eluralkodni az életükön. Amikor csak tehetik, időt szakítanak a kikapcsolódásra és a kollégáikkal, barátaikkal folytatott társalgásra. Ezt nevezik ők összefoglaló néven „fiká”-nak, amelyre hagyományosan délután 3 óra körül kerül sor. Ez azonban nem egy egyszerű ebéd, és nem is egy kávé, melyet az asztalunknál fogyasztanak el gépelés közben, hanem olyan minőségi szabadidő, amikor valóban elszakadnak a munkától, és barátaikkal, kollégáikkal beszélgetnek. A Perspectives on Psychological Science című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az erős szociális kapcsolatokkal rendelkező nők nemcsak boldogabbak, de egészségesebbek is.

 

A jó élet a skandinávoknál élményeket jelent vagyon helyett. A svédeknek van erre egy szavuk is: „lagom”, amely annyit tesz: „épp elegendő”. Ez tökéletesen összefoglalja a svéd kulturális, demokratikus és társadalmi ideálokat. Az, hogy jó ember valaki, és vannak közeli barátai, sokkal fontosabb, mint egy mutatós autó. Ahelyett, hogy a legújabb divatra vagy technológiára költenének, a svédek inkább a gyerekeikkel töltik az időt, vacsorázni mennek a barátaikkal, sportolnak a szabadban, vagy éppen kedvenc hobbijuknak hódolnak. A dánok ezt hívják úgy, hogy: „hygge”. Ezzel a szóval írják le az élet apró, de fontos örömeit, amelyeket a skandináv országok igencsak nagyra értékelnek. Fontos számukra, hogy észrevegyék a szépet az életben, értékeljék a kis dolgokat is. Élvezzék a friss levegőt, a természetet, örüljenek minden egyes napsugárnak, és hálát adjanak azokért a pillanatokért, amelyeket a barátaikkal és a családjukkal töltenek. 

 

Omega-3 minden mennyiségben!


A japánok több halat esznek, mint bármely más ország lakosai a Földön, emellett mindent csak mértékkel fogyasztanak, emiatt képesek megőrizni fittségüket, egészségüket. A hal nagy koncentrációban tartalmaz omega-3 zsírsavat, amely fokozza az agyműködést, javítja a szív- és érrendszer egészségét, valamint csökkenti a hasi zsírlerakódásért felelős kortizol stresszhormon szintjét a szervezetben. És mivel a legtöbb halféle alacsony zsír- és kalóriatartalommal rendelkezik, bátran fogyaszthatjuk anélkül, hogy az elhízástól kellene tartanunk.

Mindemellett a japánok nagy hangsúlyt fektetnek az ételek kinézetére is. Egyszerre mindig csak kis adagokat esznek, tányérjuk tartalmát pedig próbálják mindig úgy összeállítani, hogy minél színesebb legyen. A kis adag segít a kalóriabevitel kontrollálásában, a sokszínű táplálékok pedig biztosítják a vitaminban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozást. Okinava lakói azt vallják, hogy elég 80 százalékban jól lakni. Ha ugyanis teljesen teleesszük magunkat, a gyomrunk elkezd tágulni, amiért egyre nagyobb adagokat kell magunkhoz vennünk, hogy jól lakjunk.

 

A hosszú élet fűszerei


Az indiai konyha számtalan színes és ízletes fűszert tartalmaz, melyek kifejezetten jó hatással vannak az egészségre. Az olyan fűszerek, mint a kurkuma, a gyömbér vagy a pirospaprika, segíthetnek a koleszterinszint mérséklésében. Az oly gyakran használt alapanyagok pedig, mint a hagyma vagy a fokhagyma, csökkenhetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.