"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

A Zene Lelke

Zeneakadémiától a Zeneakadémiáig vezet az útjuk: első egész estés koncertjét adja az alma materben az egykori növendékekből alakult kamarazenekar.

Első egész estés koncertjét adja a Zeneakadémián – február 17-én, 19 óra 30 kor – az Anima Musicae Kamarazenekar, napjaink egyik legizgalmasabb hazai hangszeres formációja.A koncert programja időben tágas intervallumot ölel fel, hiszen a repertoár H. I. F. Biber újszerű elemekkel tarkított, korabeli csatát ábrázoló programzenéjétől (Battalia – 1673) egészen az Artisjus-díjas Balogh Máté Luca Marenzio in Salzburg című kortárs szerzeményéig terjed.

 

Utóbbi mű különlegessége, hogy a Zeneakadémia fiatal zeneszerzőtanára az Anima Musicae felkérésére írta 2012-ben, azóta pedig többek között már a rangos brüsszeli BOZAR-ban is bemutatták. C. Ph. E. Bach A-dúr gordonkaversenyében a szintén az alma materben végzett és a zenekarhoz ezer szállal kötődő kiemelkedő csellóművésznő, a Bach-művek értő tolmácsolója, Rohmann Ditta csatlakozik szólistaként a zenekarhoz. A művésznő 2012-ben a lipcsei Bach-versenyről második díjat hozott haza, ezenkívül a C. Ph. Bach Társaság különdíját is elnyerte.

 

 

A műsor további részében évfordulós zeneszerzőket ünnepelhetünk igazán méltó módon: a 125 éve született Honegger ritkán elhangzó Himnuszát hallgathatjuk végig, ezt követően pedig – a műsor méltó zárásaként – a tíz évvel korábban született Bartók Béla egyetlen vonószenekarra írott műve, a Divertimento hangzik fel.

 

Az Anima Musicae Kamarazenekar 2010 februárjában alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóiból és korábban végzett növendékeiből. Szakmai indíttatást elsősorban Rolla Jánostól, a világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetőjétől kaptak, aki a kezdetektől figyelemmel kísérte és támogatta munkájukat. Hivatástudatuk, elkötelezettségük és a zene iránti szeretetük arra indítja a zenekar tagjait, hogy munkájuk során mindig a művészi kifejezést szolgáló minőség legyen a legfontosabb. A klasszikus zeneművektől a XX. századi remekműveken át egészen a kortárs zenéig bővülő repertoárját a zenekar elsősorban a fiataloknak ajánlja. Határozott szándéka, hogy koncertjein a klasszikus zene üzenete minél több fiatalt érintsen meg, hogy ezzel is segítse egy új, a klasszikus értékeket befogadni képes generáció kialakítását. Olyan zenei műhelyt kívánnak létrehozni, ahol alapvető követelmény az európai szintű hangzás, a magyar zenei kultúra nemes tradícióinak folytatása, a nagy elődök értékteremtő példájának tisztelete, ugyanakkor a folyamatos megújulási szándék.