"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Világklasszis jazz-zenész Magyarországon

Stanley Jordan, sztárgitáros és zeneszerző koncertezik szeptember 30-án a Fertőrákosi Barlangszínházban.

A zenész világpremierként játszik együtt a műfaj egyik legnagyobb basszusgitáros csillagával, a virtuóz Christian Gálvezzel és két magyar zenészlegendával, Horváth Kornél ütőssel, valamint Dörnyei Gábor dobossal.

A négy remek zenész először muzsikál együtt ilyen formációban, ezért közös fellépésük világpremiernek számít. Stanley Jordan kimondottan a barlangszínház egyedülálló atmoszférája miatt vállalta, hogy eljön Magyarországra. Az amerikai, a brazil, az afro- és az európai zenekultúrából merítve hoznak létre izgalmas zenét a műfaj kedvelőinek legnagyobb örömére. Különleges produkciókkal is készülnek, többek között Bartók Béla- és Jimi Hendrix-művet is játszanak egyedi feldolgozásban.

 

Stanley Jordan szerepe elvitathatatlan a szólógitározás történetében, amelyet új szintre emelt az általa kifejlesztett „tapping” technikával: zongorajátékot idéző módon egyszerre két kézzel játszik a gitár nyaki részén. Lenyűgöző technikai tudása hasonló szintű művészi kvalitással és kreativitással párosul, zenéjéből melegség és érzékenység árad, mely a világ bármely pontján magával ragadja a közönséget.

 

 

A fertőrákosi koncerten itt lesz vele a színpadon a világ egyik legnagyobb basszusgitáros virtuóza, zeneszerzője, a chilei származású Christian Gálvez. Technikai tudása, egyedi, zseniális játéka miatt a mainstream és fúziós jazz nagy alakjához, Pat Martinóhoz hasonlítják. Eddig 13 lemeze jelent meg, a kritikusok „basszusgitáros géniuszként” is jellemzik.

 

A Kossuth-díjas Horváth Kornél a magyar zenei élet jellegzetes alakja, 2016-ban a rangos brit Rhythm zenei magazin internetes oldala a világ legjobb ütőhangszeresének választotta. Legalább ötszáz lemezen szerepelt eddig: az albumok műfaja a kortárs szerzeményektől a népzenén, a rockon, a könnyű- és komolyzenén át egészen a jazzig terjed. Ötvenféle ütőhangszeren játszik egyedi, általa kifejlesztett stílusban. 

 

A zenei négyes negyedik tagja a ma már Londonban élő Dörnyei Gábor, a hazai könnyűzenei és ütősélet egyik meghatározó személyisége. Londonban játszott a West End 10 éve telt házzal futó Queen – Wewill rock you darabjában, és tagja volt a Michael Jackson életéről szóló, világszerte turnézó Thriller Live musical csapatának. Jelenleg London egyik legkeresettebb stúdiózenésze, tanít a londoni Kortárs Zeneművészeti Akadémián, és dobos mesterkurzusokat tart Európa legnagyobb zenei iskoláiban.

 

Fotó: Irene Fittipaldi