"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Isztria: nyár, tenger, ízek

Horvátország zöld besorolása alapján kockázatmentes úti célnak tekinthető, így idén is aggodalmak nélkül elindulhatunk a dalmát tengerpartra.

A külföldre utazó magyarok körében déli szomszédunk az első számú célpont, ahol évente közel 400 ezer magyar turista csaknem kétmillió éjszakát tölt el. Népszerűsége az idei szezonban sem csökkent számottevően, bár a koronavírus miatt sokan kivárnak, és utazásukat inkább a nyár végére, illetve az utószezonra halasztották.

Horvátországban rendkívül sokféle nyaralóhely várja az utazókat: vannak csöndes, nyugodt pihenést és nyüzsgő forgatagot ígérő városok, homokos, kavicsos és sziklás tengerpartok, elbűvölő szépségű természeti látnivalók, ókori műemlékek, ízletes gasztronómia, kiváló borok és zamatos olívaolajok. Persze a legtöbb utazót maga a tenger vonzza. A

JACQUES COUSTEAU
A világhírű francia tengerkutató, természettudós korábban úgy nyilatkozott, hogy a horvát Adria a világ legtisztább tengere.
kristálytiszta vizű végtelen, a sós illatú levegő. És nem utolsósorban a megfizethető árak, amelyek szinte megegyeznek a balatoniakkal.

 

Ha csak néhány naposra, legfeljebb egy hetesre tervezzük utazásunkat, érdemes az Isztriát választani úti célul, hiszen kora reggel indulva, ebéd után már a tengerben lubickolhatunk.

 

Boldog békeidők, modern luxus

 

Abbázia (a mai Opatija) a monarchia idején a Horvát Riviéra legelegánsabb fürdővárosa, az előkelőségek kedvelt üdülőközpontja volt, ahová Európa minden szegletéből érkeztek az arisztokraták, a tehetős polgárok, a bohém művészek és világifjak. Az elmúlt évszázadban sok minden történt, Abbázia mégis megőrizte patinás báját, száz-százötven éves palotáinak többségét.

A múlt szívünket rabul ejtő mementói mellett harmonikusan megférnek a Kvarner-öböl partján az elmúlt években épült vadonatúj szállodák. Köztük a fényűzően elegáns Ikador Luxury Boutique Hotel & Spa. Ha egy butikhotel intimitására, csendes magánstrandra, tengerre néző, pazar kilátást nyújtó medencére és kifogástalan vendéglátásra vágyunk, nem kell tovább keresgélnünk. Az Ikador 16 lakosztálya és szobája a legkifinomultabb igényeknek is megfelel.

 

Herczeg Ferenc, korának egyik legdivatosabb írója, imádott vitorlázni az Adrián. Szelek szárnyán című útinaplója segítségével képet kaphatunk a boldog békeidők üdülőhelyének mindennapjairól, az idilli tengerparton bő száz éve idejüket önfeledten múlató magyar arisztokrácia és tehetősebb polgárok időtöltéséről.

Ahogy bejárjuk a híres Lungomare-sétány egy szakaszát – ami egyébként több mint tizenegy kilométer hosszú – szinte visszarepülünk az időben: a csodás promenádot Ferenc József építette felesége, Sisi részére, amely Fiume (a mai Rijeka) mellől indulva egészen Lovranig fut közvetlenül a tengerparton.

 

Isztria fővárosa és környéke

 

Aki még messzebb repülne vissza a történelmi időkben, annak mindenképp el kell látogatnia Pulába és környékére. Pula mozgalmas kisváros, sok látnivalóval. Kanyargós utcáin érződik az olasz múlt, műemlékei 2000 évesek.

 A Pula környéki partszakaszt Verudelának hívják, amely mentén rengeteg apró, hófehér köves, eldugott öblöt találunk. Ahogy délutánra enyhül a forróság, érdemes felkeresnünk Pula amfiteátrumát, végigsétálni az ókori Aranykapu alatt. Megnézhetjük, hol alkotott James Joyce. A 20. századi irodalom világhírű alkotója évekig élt Pulában, ahol az írás mellett nyelvtanárként is dolgozott. A Sergius diadalív melletti Uliks kávézóban ma is ott találjuk az írót megörökítő bronzszobrot.

 

Ha időnkbe belefér, feltétlenül szánjunk egy napot a közeli Brijuni-szigetekre, amelyet hajóval érhetünk el. A ma már nemzeti parkként működő szigetcsoportot 14 sziget alkotja, amely egykor Tito magánbirodalmaként működött. A nemzeti parkban szarvasok, őzek élnek szabadon, de a szintén itt található szafari parkban láthatunk elefántokat és zebrákat is.

 A nemzeti park turisták számára nyitott területeinek partszakaszain lehetőség van napozásra és fürdőzésre is. Mivel a szigeteken mindössze néhány luxusszálloda és magánrezidencia található, partjai tiszták és szinte üresek, ami már önmagában is vonzóvá teszi a szigeteket.

 

Rovinj

 

Isztria kétségkívül legpezsgőbb nyaralóvárosa Rovinj. Itt valóban minden megtalálható: többféle strand, betonos, kavicsos vagy sziklás, nyüzsgő vagy csöndes. Kanyargós, macskaköves, meredek utcás óváros az esti fagylaltozó sétákhoz, tengerparti vendéglők a vacsorákhoz.

Aki korán kel, a halpiacon minden reggel friss halat vásárolhat egyenesen a helyi halászok zsákmányából. Kóborolhatunk az óváros szűken kanyargó utcácskáin, felmászhatunk a Szent Eufémia-templom tornyába, ahonnan fantasztikus a kilátás. Akit érdekel a geológia, ellátogathat a közeli kőfejtőbe, ahol nyomon követhetőt az elmúlt idők geológiai változásai.

 

A nyüzsgő Rovinjtól és Pulától szinte azonos távolságra található a szőlőültetvények és olívaligetek ölelésében megbújó varázslatos Meneghetti Wine Hotel & Winery. Páratlan élmény a nyüzsgő városi élmények után itt elbújni a világ elől. Élvezni a provence-i stílusú, medencés villák, rezidenciák kényelmét, a kifogástalan gasztronómiát, amelyhez helyben készült borokat és olívaolajat kínálnak.

 

Autóval: gyorsan és egyszerűen

 

A magyar és horvát oldalon egyaránt az országhatárig megépült autópályának köszönhetően a tengert immáron néhány óra alatt elérhetjük Budapestről. A koronvírus óvintézkedések miatt, jelenleg számítanunk kell némi várakozásra a határon. A gyorsabb határátlépés érdekében a horvát hatóságok javasolják az utazást megelőzően egy online nyilatkozat kitöltését, s az erről kapott igazolás kinyomtatását. (A regisztrációs űrlap a Horvát Belügyminisztérium által működtetett weboldalon magyar nyelven is kitölthető.)

 

A kifogástalan minőségű, alagutakban és viaduktokban bővelkedő, két-három sávos autóutaknak köszönhetően ma már szinte minden jelentősebb tengerparti turisztikai célpont elérhető, sokkal rövidebb utazási idővel, mint a kétezres évek elején. Sőt, a fejlesztések nem álltak le, a mai napig bővül az országot behálózó gyorsforgalmi úthálózat, amelynek használatáért alkalmanként és a megtett útszakasz hossza alapján kell fizetnünk.

 

A gyorshajtásra ügyeljünk! Ha szabálysértés miatt megbüntet a rendőr, érdemes ott helyben rendeznünk a bírságot. Ellenkező esetben szembe kell néznünk a feljelentéssel, és azzal, hogy a bíróságon tovább emelkedik a kiszabott büntetés összege. Ha épp nincs nálunk elég készpénz, a legtöbb esetben bankkártya használatára is lehetőség van. 

 

A tengerparti városok belső területein, illetve más frekventált úticélok közelében fizetős parkolási zónákra kell számítanunk. Egyre több helyen az automaták elfogadnak bankkártyát, illetve a nálunk megszokott sms alapú díjfizetésre is van lehetőség. Ha elmulasztjuk a parkolási díj megfizetését, számíthatunk rá, hogy autónkhoz visszatérve csekket találunk a szélvédőn. Fizessük ki mielőbb, mert a bírság itthon is utolér bennünket, s addigra többszörösére emelkedik a díjfizetési kötelezettség.

 

Irány délebbre!

 

Ha délfelé vesszük az irányt, felfedezhetjük a dalmát tengerpartokat, ahol még melegebb klíma és déliesebb hangulat fogad bennünket. A három nagyváros – Zadar, Split és Dubrovnik – mentén egészen másfajta partokat, környezetet és városokat találunk, mint az Isztrián. Ne hagyjuk ki a Plitvicei-tavakat: itt nincs ugyan tenger, ám annál nagyobb a nyugalom, és a természeti látnivaló. Horvátország nemzeti parkjában tavak és vízesések követik egymást, különleges növény- és állatvilággal, melyet körül is hajózhatsz.

Pulához hasonló izgalmas történelmi élmény felkeresni Split városát. A nyüzsgő ókori város közelében, a part mentén érdemes szálláshelyet keresni – ehhez jó lehet a szemközt található Brac-sziget, melyet rövid kompút választ el Splittől. A hófehér tengerparttal és homokszigetekkel rendelkező kis sziget strandoláshoz tökéletes, ahonnan átkompozhatunk Splitbe. Megnézhetjük Diocletianus palotáját és más nevezetességeket, végigsétálhatunk a nyüzsgő tengerparti sétányon. Ha pedig újra nyugalomra vágyunk, visszahajózhatunk a csendes szigetre.

 

A tenger mellett utazva nehéz ellenállni a végtelen kék hullámok hívószavának. Feszülő vitorlákkal vagy bivalyerős motorral szerelt yachton szelni a habokat időtlenül izgalmas élmény. Kikötni ódon kisvárosokban, felfedezni lakatlan szigeteket, napozni szélcsendes öblök homokpadján, hallgatni a hullámok csobbanását, vagy a halászok dalát, Jadranról, a horvát nyarak királynőjéről: az Adriáról.

 

Az Adriát nem hiába nevezik az „ezer sziget tengerének”. Szigeteinek száma majdnem ezerkétszáz, amiből 140 teljesen lakatlan. Szedjük fel a horgonyt, induljunk el az azúrkék végtelenbe, hogy felfedezhessük rejtett kincseit.