"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Valóra vált ötcsillagos álom

Ahogy a hidroplán ereszkedni kezd, ragyogó kontúrokkal rajzolódik ki a gyöngyszerű korallzátony, és rajta a csaknem száz villából álló üdülőkomplexum.

A fővárosból, Maléból indulva alig húsz perc repülés után pillanthatjuk meg a Constance szállodacsoport Halaveli resortjának óceáni villáit, hogy néhány pillanat múlva a vízfelszínen landolva kilépjünk a mólóra, és a homokos tengerparton, bólogató pálmafák között megérkezzünk a paradicsomba.

Nem sokkal később már villánk medencéjébe merülünk a perzselő napsugarak elől. A víz alól felbukkanva, a medence szélére könyökölve, ámulva nézzük a végtelennek tűnő türkizkék óceánt. Mellettünk a teljes diszkréciót biztosító privát napozóterasz, ahol a következő napokban átadhatjuk magunkat a barnító napsugarak és a sós illatú levegő élvezetének.

 

A tenger érintésközelben, teraszunkról mindössze néhány lépcsőfok az Indiai-óceán selymes vize, melynek hőfoka csaknem azonos a levegőével. Úszunk a kristálytiszta vízben, körülöttünk és alattunk kisebb-nagyobb halak, majd feltűnik egy méretes feketeúszójú szirticápa… Nincs mitől tartanunk, a Maldív-szigetek gazdag élővilágában szinte nincs olyan, ami komoly veszélyt jelenthet ránk.

 

Lebegő luxusvillák

 

Pazar felszereltségű, tágas villánk a vízre épült. Száz négyzetméteres, fényárban úszó ideiglenes otthonunkban a nappali egybeépült a hálóval. Alapfelszereltség a szórakoztatóközpont síkképernyős televízióval, a kávégép, a minibár, a borhűtő, a wifi, a klímaberendezés, a mennyezeti ventilátor, a széf. 24 órás szobaszerviz is jár villánkhoz, és ami a legfontosabb: mindenhonnan tökéletes kilátás nyílik az óceánra.

Úgy érezzük, az egész sziget a miénk. Ötcsillagos a hotel és ötcsillagos a – mindössze néhány focipályányi területű – sziget is, ahol minden a vendégek kényelmét szolgálja. Homokos tengerparti szakaszok, strandok övezik a szigetet, pálmafák árnyékában koktélbár, a medence mellett napozóágyak és lágyan ringó, kényelmes függőágyak. Mesebeli a táj, akármerre indulunk, képeslapra kívánkozó természeti környezetben járunk.

 

A Constance Halaveli nyolcvanhat villájának többsége a Maldív-szigetek leghosszabb mólója mentén, cölöpökön áll a tengerben. A homokos fövenyen egy- illetve kétszintes, valamint családi tengerparti villák is választhatók a gyerekekkel érkezőknek, melyekhez gondozott magánkert tartozik, privát medencével. A 700 négyzetméteres elnöki rezidencia a sziget északi szegletében, akár hat felnőtt és három gyermek számára nyújt kényelmes és diszkrét pihenést.

 

Cetcápák, teknősök, manta ráják

 

A sziget kényelmesen körbesétálható, hamar kiismerjük magunkat. Központi helyen van a nagymedence, a búvárközpontot a homokpart nyugati oldalán épült mólón, néhány perces sétával érhetjük el. Aki a Maldív-szigeteken jár, nem hagyhatja ki a búvárkodást, legyen profi, vagy teljesen kezdő. Fedezzük fel a víz alatti világot, nem kell tartanunk sem a merüléstől, sem a színpompás halaktól, sem a gyakran feltűnő szirti cápáktól. Mindegyikükből van errefelé, nem is kevés. Ők sem félnek az emberektől, mi se féljünk tőlük.

Ha nem akarunk légzőpalackkal a hátunkon alámerülni, a felszínen lebegve is felfedezhetjük ezt a trópusi világot. Sznorkelezni a Maldív-szigeteken különösen érdemes! Szakavatott vezetőnk az itt élő halak változatos világába kalauzol bennünket, s rövid túránk végén nem csak az egyes halfajok között tudunk különbséget tenni, hanem az életmódjukról is megtudhatunk néhány érdekességet.

 

A sziget körüli lagúnákon túlra hajóval tehetünk kisebb-nagyobb kirándulást, kívánságra a resort profi fotósa vagy videósa is útitársunkul szegődik, hogy vízalatti felvételekkel örökítse meg találkozásunkat egy-egy korábban soha nem látott élőlénnyel. Nagyságával és megkapó látványával is kiemelkedik közülük a manta rája, melynek legnépesebb populációja épp a Maldív-szigetek körül él. Novembertől februárig gyakori, hogy a táplálékul szolgáló planktonokat követve, a felszín közelében úsznak kecsesen ezek a rombusz alakú, misztikus állatok. Úszófesztávolságuk az öt métert is elérheti, találóan „repülő szőnyegeknek” hívják őket a helyiek. A hatalmas méretüktől és közelségük élményétől akkor sem tudnánk megszólalni, ha nem lenne szánkban éppen légzőcső…

Ha a víz fölött maradnánk, kölcsönözhetünk szörfdeszkát, sup-ot, kajakot, kenut, de akár kisméretű katamaránt is. Több adrenalinra vágyunk? Váltsunk motoros járművekre: jet-ski, wakeboard, monosíelés, jet blade is a rendelkezésünkre áll. A vízi mellett szárazföldi sportélményekre is számíthatunk, a kivilágított teniszpálya, strandröplabda és ping-pong mellett a professzionálisan felszerelt edzőtermet is bármikor használhatjuk. Aki próbálta, tudja, hogy az egyik legnagyobb élmény a tengerparton mezítláb kocogni, különösen a felkelő nap melengető sugaraiban…

 

Helyi és nemzetközi specialitások

 

A Constance Halaveli éttermeiben kihagyhatatlanok a tengerből asztalra kerülő friss fogások. Legfőképp a tonhal és a garnélarák. A maldív ízeken érezhető a „közeli” indiai és Sri Lanka-i konyha, így az ételeknél nem meglepő az intenzív, currys fűszerezés. Kóstoljuk meg a garudhiyát, amely egy helyi tonhalleves. A hozzá kínált lepénykenyér (chapati) szintén indiai hatásról árulkodik.

 

A nap bármely szakában ízletes fogásokat kínál a nagymedence közvetlen szomszédságában található főétterem, a Jahaz Restaurant, amelynek teraszához tengerre néző kilátás jár. Az étteremhez borospince tartozik, lenyűgözően gazdag – több mint 20 ezer palackos – nemzetközi borkínálattal.

A kisebb Jing Restaurant, valamint a homokos tengerparton található Meeru seafood étterem esténként tart nyitva. Ez utóbbi a Maldív-szigetek egyik leghangulatosabb vacsorahelyszíne, mely az à la carte választék mellett rendszeresen tematikus – tengeri fogásokat kínáló – estekkel várja a betérőket.

 

Bármely napszakban kérhetjük, hogy a választott fogásokat villánk teraszán szolgálják fel számunkra. Különleges élményben lesz részünk, ha reggelinket a villánkba rendeljük. Az úszó tálcán szervírozott ínyencségeket (floating breakfast) a medencében hűsölve, az óceán látványába feledkezve fogyaszthatjuk el.

 

Éden az édenkertben

 

A Constance Halaveli egyik leginkább magával ragadó pontja a wellness-részleg, a testi-lelki feltöltődés oázisa. Szauna, gőzfürdő, hideg- és meleg merülő medencék hívogatnak. A spa helyiségeiből fenséges a kilátás az óceánra, ahol a masszázsok mellett professzionális arc- és testkezeléseket kaphatunk az Indiai-óceán növényei ihlette aromás, természetes alapanyagú termékekkel.

S amíg mi a spa terapeutáinak szakavatott kezei között töltekezünk, a Constance gyerekklubban képzett animátorok vigyáznak gyermekeinkre. Játszóház, kismedence, a helyi kézművességgel megismertető foglalkozások, interaktív játékok várják őket, de internethozzáférés, számítógépes játékok is szórakoztathatják a fiatalabb vendégeket.

 

Vírusmentes menedék

 

Elutazni? Most? – tehetik fel sokan magukban a kérdést. Miért ne?! Hisz a határok nyitva vannak, és a világon jó néhány ország – köztük a Maldív-szigetek – tárt kapukkal várja a turistákat. A saját és a többi vendég egészségét olyan szabályok óvják, amelyek garantálják, hogy csak a vírusfertőzéssel nem érintett, egészséges utazók léphetnek a szigetek területére. Az elengedhetetlen negatív PCR-teszt mellett elutazás előtt ki kell töltenünk egy online egészségügyi nyilatkozatot. Miután megérkezünk Maléba, a Constance Halaveli privát lounge-ban újabb PCR-teszt vár ránk, amelyet a szálloda orvosi csapata díjmentesen végez el. Ezután foglalhatjuk el villánkat, melyet másnap reggelig, a negatív teszteredmény megérkezéséig nem hagyhatunk el (a saját terasz és medence, illetve az óceáni csobbanás kivétel ez alól). A másnap reggel kézhez kapott kedvező eredmény birtokában immáron szabadon mozoghatunk a resort teljes területén. (Ha az eredmény pozitív, a villánk lesz automatikusan a kötelező karanténhelyszín.) Mivel a szigetre érkező többi vendég is hasonló ellenőrzésen esik át, a Constance Halaveli gyakorlatilag a világ egyik legbiztonságosabb, leginkább vírusmentes menedéke, amelyet legszívesebben el sem hagynánk tavaszig.