"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Csillageső a hazai gasztronómiában

Idén első alkalommal jelentette meg Magyarországnak szentelt országos étteremlistáját a Michelin Guide.

A Michelin Guide harminc éve van jelen hazánkban, de eddig kizárólag budapesti éttermek kaptak helyet benne. A hazai gasztronómia színvonalát elismerő mérföldkőnek tekinthető első országos kiadványban 62 étteremajánló szerepel. A hét budapesti étterem mellett immáron két vidéki Michelin-csillagos éttermünk van, az egyikük rögtön kettőt is kiérdemelt a szigorú minősítési rendszerben. Szakértők egybehangzóan állítják, a nemzeti étteremkalauz a hazai turizmus és gasztronómia fejlődésében és népszerűsítésében egyaránt új lehetőségeket nyit.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk az első MICHELIN Guide Hungary kiadványt, amely rávilágít arra, hogy a tehetség az ország minden részén megtalálható. Felügyelőinket lenyűgözte ez a kulináris célpont, és Budapest mellett a további 34 magyar városban és faluban bemutatott 62 étterem bőven ad okot az ünneplésre” – emelte ki Gwendal Poullennec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója.

 

Díjak és díjazottak

 

Két Michelin-csillagos minősítést kapott:

Platán, Tata (Pesti István séf)

Stand (Széll Tamás, Szulló Szabina séfek)

Pesti István séf, Platán Gourmet Étterem

 

Egy Michelin-csillagos értékelést kapott:

42 Étterem, Esztergom (Barna Ádám séf)

Bábel (Kaszás Kornél séf)

Borkonyha Wine Kitchen (Sárközi Ákos séf)

Costes (Koppány Levente séf)

Essencia (Tiago Sabarigo séf)

Rumour (Rácz Jenő séf)

Salt (Tóth Szilárd séf)

 

Hat étterem érdemelte ki az úgynevezett Bib Gourmand minősítést, amely azt jelzi, hogy a vendégek kedvező árakon élvezhetik a gasztronómiai élményeket. Idén a következő éttermek érdemelték ki ezt a díjat: Anyukám Mondta (olasz), Casa Christa (modern konyha), Kistücsök (hagyományos konyha), Macok (modern konyha), Mór24 (modern konyha) és Sparhelt (hagyományos konyha). A Michelin Green Star azokat az éttermeket emeli ki, amelyek a fenntartható gasztronómiát támogató új módszereket vezettek be. A saját és helyi forrásból

ELSŐ NEMZETI LISTA
Az országos kitekintéssel készült Michelin-kalauz a magyar gasztronómia elmúlt harminc éves töretlen fejlődését igazolja.
 származó alapanyagok mellett megújuló energiát használva törekednek az ökológiai lábnyom csökkentésére, európai textilekkel és helyben készült kerámiákkal dolgoznak. Az Almalomb, a Graefl Major Kétútköz, az Onyx Műhely és a Salt lenyűgözték a Michelin felügyelőit, és ezzel kiérdemeltés a Michelin Green Star elismerést.

 

Bárhol felbukkanhatnak

 

A francia étteremkalauz több mint százéves múlttal és egységes, magas minőséget előtérbe helyező módszertana miatt a legrangosabb gasztronómiai elismerésnek számít a világon. Fennállása óta több mint negyven országban, közel harmincezer vendéglátóhelyet értékelt. A bírálók, az úgynevezett inspektorok személyét és látogatását teljes titok övezi, akik egy-egy város, vagy ország arra érdemes vendéglátóhelyeit az adott évben több alkalommal is ellenőrizhetik.

 

Az immáron országos kitekintéssel készült Michelin-kalauz a magyar gasztronómia elmúlt harminc éves töretlen fejlődését igazolja. A minőségi hazai alapanyagok, a nemzetközi tapasztalatokkal felvértezett séfek kreativitása és tudása, valamint az éttermi kiszolgáltatás színvonalának emelkedése együttesen járultak hozzá, hogy Magyarország vidéki városainak, falvainak éttermei is felkeltették a Michelin-bírák érdeklődését.