"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

A latin díva titka

Mexikói szappanopera-hősnőként indult, de a Fridában Oscar-jelölést hozó alakítást nyújtott.

Egy amerikai felmérés szerint a válaszadók 65 százaléka úgy véli, a rá leginkább illő jelző a szexis. Egyaránt sikeres színésznőként, producerként, rendezőként és üzletasszonyként. Salma Hayek ma Hollywood legkeresettebb latin dívája.

 

 

 

A sötét hajú, dús idomú, temperamentumos latin szépség ugyanolyan fogalom a film világában, mint férfi megfelelője, az égő tekintetű, ellenállhatatlan csábító, a latin szerető. Ez a két típus azóta halmoz sikert sikerre, amióta a mozi elválaszthatatlan része az életünknek. Így aztán mindannyian különösebb fejtörés nélkül meg tudjuk nevezni a két aktuálisan legnagyobb latin sztárt is: ami a női nézők számára Antonio Banderas, az a férfiak által legszexisebbnek tartott színésznők listáján Salma Hayek.

Az idén szeptemberben negyvenhatodik születésnapját ünneplő Salma spanyol édesanyjának és

A KEZDET
Néhány reklámfilmes megbízás után hamar megkapta a népszerű mexikói szappanopera, a Teresa címszerepét.
libanoni édesapjának köszönheti a filmvásznon kiválóan kamatoztatható szépségét. Valahányszor a gyerekkoráról kérdezik, nyíltan bevallja, hogy elkényeztetett kislányként gondtalan életet élt szülővárosában, a mexikói Coatzacoalcosban, és sokáig nem is tudta, mire vágyik igazán. Korán megmutatkozott azonban dacos, független és határozott személyisége, ennek később olyan jó hasznát vette Hollywoodban. Igaz, szabályokkal szembeszálló magatartása miatt kitették a katolikus bentlakásos iskolából, de ez aligha viselte meg különösebben, mert addigra már eldöntötte, hogy mindenképpen színésznő lesz belőle. Mivel vonzó külseje nemcsak makacssággal, hanem tehetséggel is párosult, gyorsan haladt előre pályáján: néhány kisebb színpadi és reklámfilmes megbízás után ott találta magát a legnépszerűbb mexikói tévés szappanopera, a Teresa címszerepében.

 

Filmbe illő fordulat

 

A latin-amerikai szappanopera megint csak fogalom, olyannyira, hogy még hozzánk, a világ másik végére is jó néhány eljut belőle. Azzal azonban még mi, hollywoodi berkekben kevéssé járatos magyar nézők is tisztában vagyunk, hogy legyen bármilyen népszerű egy mexikói televíziós sorozatsztár, mégsem említhető egy napon az amerikai filmvilág igazi nagyágyúival. Salma Hayek sem elégedett meg a körülrajongott hazai díva szerepével, hanem – népes otthoni rajongótábora legnagyobb meglepetésére – huszonnégy évesen hátat fordított a tévének és Mexikónak, és Los Angelesbe költözött.

 

 Döntésétől az sem tántorította el, hogy a határ túloldalán mindent elölről kellett kezdenie. Mivel akkoriban még egy szót sem beszélt angolul, nyelv- és színészmesterség-órákra járt, közben pedig rendületlenül küldözgette a jelentkezését minden meghallgatásra. Kezdetben csak kisebb szerepeket osztottak rá, aztán megtörtént a valóban forgatókönyvbe kívánkozó csoda: Robert Rodriguez rendező felfigyelt rá egy spanyol nyelvű kábeltévé talk show-jában, és kiválasztotta az 1995-ös Desperado női főszerepére.

 

Salma Hayek hollywoodi belépője valóban dívához méltóra sikerült. A film főhősével, a bosszúszomjas zenészt alakító Antonio Banderasszal feledhetetlen párost alkottak, a mai napig a filmtörténet egyik legerotikusabb és legromantikusabb jeleneteként tartják számon azt a részt, amikor a férfi gitározni tanítja a bájos Carolinát. Pedig a pletykák szerint a sebesült hőst odaadóan ápoló, sugárzóan szexis lányt játszó Salma annyira szégyenlős volt, amikor meztelenül kellett a kamerák elé lépnie, hogy a nagy szerelmi jelenet forgatása alatt minden nélkülözhető stábtagot elküldtek a helyszínről.

 

A teljes cikk a La femme 2012. nyári számában olvasható.