"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Csak Shakespeare legvarázslatosabb darabja!

Július 5-én kezdődik és július 15-ig tart a gyulai Shakespeare Fesztivál, amely az idén egy mű köré szerveződik.

A Gyulai Várszínház – az Összművészeti Fesztiválon belül – 2005 óta rendezi meg a kéthetes Shakespeare Fesztivált július elején. A szervezők célja, hogy legyen Magyarországon egy olyan rangos, nemzetközi fesztivál, ahova a legjelentősebb Shakespeare előadásokat hívják meg itthonról és külföldről. A fesztiválon nem osztanak díjakat, a rangot a fesztiválra történő meghívás adja. A főprogramba az éves várszínházi Shakespeare bemutató mellé egy előadást a magyar nyelvterületről, kettőt külföldről hívnak. A kísérő programokban a műsort színházi előadások és más műfajok bemutatásával is színesítik: reneszánsz zenei koncertek, jazz koncertek, táncelőadások, utcaszínházi előadások, alternatív színházi előadások, színművészeti egyetemisták előadásai, filmek vetítése, Shakespeare konferenciák, Shakespeare konyhája – gasztronómia. Mindemellett az sem mellékes, hogy a gyulai Shakespeare Fesztivál alapító tagja az Európai Shakespeare Fesztiválok Hálózatának, amely a legjelentősebb európai Shakespeare Fesztiválokat fogja össze.

 

 

Idén július 5-én kezdődik és július 15-ig tart a VIII. Shakespeare Fesztivál, amelyen 36 program szerepel, és amely az idén egy mű köré szerveződik: A vihart helyezi a középpontba. Az első este Szergej Maszlobojscsikov rendezésében láthatja a művet közönség. Az előadás különlegessége, hogy Prospero szerepét nő alakítja: Prosperaként Szűcs Nelli látható.

Látható lesz Silviu Purcarete Vihar-rendezése, valamint a Shakespeare-darab egy látványos dél-koreai színrevitele is, de koncert és táncelőadás is helyet kapott a fesztiválon: Vukán György Vihar című szerzeményét, a Közép-Európa Táncszínháztól pedig a Vihar és a Shakespeare-mesék című produkciót láthatják az érdeklődők.

Vetítésekre is várják a közönséget: Robert Wilson Hamlet és Szonettek című munkája mellett a londoni Királyi Operaház előadása, Verdi Othellója is látható felvételről. Az És Romeó és Júlia című komédia - Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter produkciója - is szerepel a fesztiválon, amelyre Varró Dánielt is meghívták mint műfordítót.

Gyulán vendégszerepel kielcei Teatr Zeromskiego Hamlet-produkciója, amely a legjobb Shakespeare-előadás volt tavaly Lengyelországban. Konferenciát is rendeznek, amelyen a magyar felszólalók mellett a fesztivál díszvendége, Stanley Wells, neves Shakespeare-kutató is tart előadást.