"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Bűbájos falu, helyes fesztivál

Már a neve is hangulatos: Kiscsőszi Pajtafesztivál! Somló térségének legkisebb faluja igazi csemege a vidéki programok kedvelőinek.

Az elmúlt pár évben a Somló térségének egyik legkisebb faluja, Kiscsősz kulturális virágzásnak indult. Művészeti táborok, rendezvények zajlanak szinte havi rendszerességgel. Ezek a programok főként a népi kultúra népszerűsítését, ápolását célozzák. A legkiemelkedőbb ilyen esemény a Kiscsőszi Pajtafesztivál, mely a nyár kellős közepén kerül megrendezésre. A program a magyar népzenei és néptáncélet jeles képviselőit vonzza a faluba. A házak kertjében, diófa alatt, pajta előtt kialakított helyszíneken táncműsorok, koncertek várják a közönséget. Régizenei előadás a falu templomában, táncműsorok a kultúrház udvarán, esti táncházak a Kocsma előtti téren. A gyermekek népi játékokat készíthetnek, a felnőttek a kondérok mellett bizonyíthatják, hogy ismerik a hagyományos ételek elkészítésének fortélyait. Szombaton a helyi asszonyok által sütött búcsúi süteményeket díjazhatják fabatkával a vendégek.

 

 

Az Apte első alkalommal 2005-ben rendezte meg a Kiscsőszi Pajtafesztivált. A rendezvény alapötlete abból adódott, hogy kevés olyan népművészeti fesztivál van az országban, amely a hagyományőrzés több területét is felöleli. A legnagyobb figyelmet a vonós népzenére fordították, hiszen a vonós bandáknak szinte egyáltalán nincs lehetőség színvonalas rendezvényen értő közönség elé lépni. A másik cél, hogy a fellépők gázsijának összege ne határozza meg a fesztivál összetételét, volumenét. Elsősorban azokat a zenekarokat fogadták szívesen, akik költségeik megtérítése fejében is hajlandóak voltak részt venni a programon. A meghirdetés után meglepve tapasztalták, hogy a legnépszerűbb muzsikusok is örömmel fogadták el a meghívást. Így az elmúlt három rendezvény színvonala vetekedett bármely országos fesztiváléval.

 

A művészek természetesen megkapták koncertjeik méltó ellenértékét. Közönségük a térség falvainak művészetre éhes lakóiból, a ma is hagyományosan élő emberekből és a más vidékekről ide látogató tánc és zenekedvelőkből állt, akik nagyon hálásak voltak egy-egy szép produkcióért.

 

A koncertek mellett egyre bővült a más hagyományterületeket érintő programok köre. Több táncegyüttes érdeklődőként és fellépőként is megjelent, így a Kalocsa környéki hagyományőrzők mellett felléptek sümegi, soproni, veszprémi, ajkai táncosok. Egyre nagyobb érdeklődés kíséri kézműves programokat, a gyógynövény bemutatónkat, a búcsúi sütemények versenyét és a népi sportok vetélkedőjét.

 

A szervezők munkájuk során figyelembe vették a település méretét, befogadóképességét, így célzottan a térség lakóinak és a népművészeti szervezeteknek hirdettek. A viszonylag visszafogott reklám ellenére nagyon sokan látogatták a rendezvényt, bár érezhetően csak azok közül, akiket valóban megérint ez a kulturális környezet. A fesztivál immár a népművészek örömünnepe, persze ennek szépségét csak az örvendezheti, aki elfárad Kiscsőszre július középső hétvégéjén és az azt megelőző napokban.

 

VIII. Kiscsőszi Pajtafesztivál

2012. 07.12-15.

www.apteegyesulet.hu; www.somloi.hu