"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Marilyn Monroe Szegeden

Marilyn Monroe Magyarországon még soha nem látott relikviáiból nyílt kiállítás a szegedi Reök-palotában.

A német Ted Stampfer gyűjteményéből összeállított kollekció anyagában Monroe ruhái, ékszerei és különböző kiegészítői mellett róla készült, stúdió- és sajtóarchívumokban fellelt eredeti fotók, levelei és egyéb személyes tárgyai láthatók. A szeptember 23-ig megtekinthető tárlaton helyet kaptak forgatókönyvek, más filmes dokumentumok és rekvizitumok. Újabb egységet alkotnak a kooperációkból származó darabok, illetve a kortársak visszaemlékezései.

 

 

A több mint kétszáz tárgy között éppúgy megtalálhatók a színésznő gyerekkori fényképei, mint híres szerepeiben viselt ruhadarabjai - például a Szőkék előnyben című filmben hordott szaténköntöse - vagy az az étkészlet, amellyel a szovjet pártfőtitkár Nyikita Hruscsov tiszteletére adott fogadáson terítettek.

A kiállítás nem csupán egy tehetséges színésznőnek szeretne emléket állítani, aki rendkívüli egyéniségével és felejthetetlen megjelenésével tagadhatatlanul a filmtörténet része lett. A bemutató célja ennél több: sokkal inkább a magánembert próbálja előtérbe helyezni, bemutatva a művész eddig ismeretlen oldalát. Ennek köszönhetően az érdeklődők megismerhetik Monroe-t, mint becsvágyó és okos üzletasszonyt, akinek határozott céljai vannak, és aki az őt körülvevő hírnév ellenére racionálisan gondolkodó ember maradt.

Marilyn Monroe Los Angelesben született 1926. június 1-jén Norma Jean Baker néven. Először tizenhat évesen ment férjhez Jim Doughertyhez. Amikor a férfi 1944-ben bevonult katonának, Norma Jean hadiüzembe ment dolgozni, s itt fedezte fel egy fotós. Rövidesen elvált a férjétől, címlapra került, szőke lett, szerződést kötött a 20th Century Fox filmstúdióval, s felvette a Marilyn Monroe nevet. Sokáig játszott gyenge filmekben, az első sikereket az 1950-es Aszfaltdzsungel és a Mindent Éváról hozta meg neki. A következő esztendőben házasságot kötött Joe DiMaggióval, a baseballkirállyal, a frigy azonban csak kilenc hónapot tartott.

 

Sok filmben játszott, s népszerűsége folyamatosan nőtt. 1955-ben forgatta a Hétévi vágyakozást, amelynek emlékezetes jelenetében a színésznő egy metrószellőző fölött áll, s a szellő fellibbenti ruháját. Marilyn Monroe a következő évben Arthur Miller drámaíró felesége lett.
1959-ben forgatta Tony Curtisszel és Jack Lemmonnal a Van, aki forrón szereti című filmet, amelyben élete legnagyobb alakítását nyújtotta.
Marilyn Monroe-ra 36 esztendős korában, 1962 júniusában találtak holtan lakásában, szakértő szerint altatótúladagolás okozta halálát.