"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Melyik egészséges, melyik veszélyes?

Töretlen egészség és életerő – ezt ígérik a különböző táplálkozási elvek. Tényleg így van?

„Táplálékod legyen gyógyítód!” – biztatott Hippokratész, az ókori görög orvos. Igazsága ma sem kétséges, hiszen szervezeted abból építkezik, amivel naponta energiát nyújtasz számára. Ha csupán éhséged csillapítása a cél, könnyen válhatsz jóltáplált éhezővé. Kalóriákban nem lesz hiány, értékes tápanyagokban annál inkább.

Az aktív, egészséges élethez ennél jóval tudatosabb étrendtervezés szükséges. Az információk elárasztanak, mindegyik táplálkozási irányzat hívei azt állítják, az ő kezükben van a megoldás kulcsa. Melyik utat kövesd? Ha bepillantasz a módszerek mögé, és megfontolod, melyik illeszkedik leginkább személyiségedhez és életmódodhoz, könnyebb lesz a választás.

 

„Csak húst ne!” – a vegetarianizmus


Fájdalmat okozni egy érző lénynek? Semmiképp! Így vélekednek, akik ezt az irányzatot lelki oldalról közelítik meg. Akik egészségmegőrző erejében hisznek, állítják, a húsfogyasztás elkerülésével számtalan betegség megelőzhető.
Az ovo-laktovegetáriánusok tejtermékkel, tojással egészítik ki a növényi étrendet, míg egy csoport a tojást is elhagyja. Egy lépcsővel feljebb lépnek az elkötelezett vegánok: az ő tányérjukon kizárólag növényi eredetű táplálékok szerepelnek. Fehérjeforrásuk a szójatermékek és a hüvelyesek, a zsiradékot olajos magvakból nyerik. Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy ez az étrend csökkenti a daganatos megbetegedések, a diabétesz, a magas vérnyomás és a szív-, érrendszeri problémák kockázatát. A fokozott rostbevitellel megelőzhető a székrekedés, a nyers növények értékes vitaminokkal, nyomelemekkel látnak el. A túlsúly is ritkábban fordul elő. Gondosan figyelned kell azonban az ételkombinációkra, hogy a szükséges fehérjéhez hozzájuss: kitűnő párosítás a hüvelyesek gabonafélékkel. Ha nem vagy elég körültekintő a változatosság terén, könnyen felléphet a vas- és a B12-vitamin hiánya, de a cink- és kalciumforrásokat is fokozottan kell keresned. A szigorúan vegán étrend tervezésekor legjobb, ha szakember tanácsát kéred!

Összhangban a természettel – a makrobiotika


Mindenkinek az élőhelyén termő növények a legelőnyösebbek – hirdeti ez a táplálkozási elv. Így nekünk, a mérsékelt égöv alatt a gabonafélék, zöldségek, hüvelyesek, hazai gyümölcsök adják a legtöbb energiát. Ám nem mindegy, milyen arányban fogyasztod őket! A változatos gabonák – a barna rizs, a köles, az árpa, a hajdina és a zab – 50-60 százalékban, a hüvelyesek, mint a mungóbab, a fekete bab, a lencse és borsófajták 10-20 százalékban szerepelnek az étrendben. Ugyancsak ennyi fogyasztható zöldségekből, míg a gyümölcsök és diófélék csupán 10 százalék helyet kapnak. Kétségtelen, hogy a hántolatlan gabonák segítik az emésztést, kiegyenlítik a vércukorszintet, a hüvelyesek értékes aminosavakat tartalmaznak. Aki ezt a táplálkozást követi, sikeresen méregteleníti és lúgosítja szervezetét. Sokan számolnak be arról, hogy komoly betegségből épültek fel az étrend hatására. Sok új nyersanyaggal kell azonban megismerkedned, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok. A nyers gyümölcsök alacsony mennyisége nem előnyös, és a tejtermékek korlátozásával sem minden szakértő ért egyet. Ha kipróbálnád az étrendet, feltétlenül szerezz be erről szóló szakácskönyvet!

Helyes párosítások – a testkontroll


Tökéletes emésztés, megszűnő fáradtság – ezt ígérik a szétválasztó étrend hívei. A testkontroll alapelve, hogy bizonyos ételcsoportok nem kombinálhatók egymással, mert ekkor a különböző emésztőenzimek semlegesítik egymást, és erjedés, rothadás lép fel a bélrendszerben. Az időzítés is fontos: délig csak gyümölcs fogyasztható, mivel szerintük hajnaltól déli 12 óráig a kiválasztó funkcióké a főszerep, ezt segítik a gyümölcsök.

Ezután is figyelned kell: fehérje- és szénhidráttartalmú ételek nem kerülhetnek egyszerre terítékre, mindkét csoport csak zöldségekkel társítható. Így minden tápanyag hatékonyan hasznosul, megszűnik a gyomorégés, a puffadás, és a kalóriák sem raktározódnak el. A kedvező tapasztalatok között első helyen áll a túlsúly csökkenése, de megnövekedett energiaszintről is beszámolnak, akik kipróbálták az étrendet. Ám nem mindenkinél válik be ez az út: ha délelőtt fizikai munka vár rád, nem biztos, hogy elegendő a gyümölcsreggeli. Egyes vitaminok csak egymással kölcsönhatásban szívódnak fel, ezzel a módszerrel ez nem mindig valósul meg. Az átállás sem bonyodalommentes: kezdetben alapos tervezésre lesz szükséged, amíg megszokod az ételkombinációk helyes alkalmazását.

Személyre szabottan – a vércsoport szerinti étrend


Vérünkben kódolt a helyes táplálkozás? Meglepően hangzik, de egyes kutatók állítják, hogy az evolúció során a négy vércsoport kialakulásában jelentős szerepe volt az étrendnek. Ha továbbra is szeretnénk fenntartani szervezetünk egyensúlyát, azt ajánlják, csak a számunkra megfelelő ételfélékből válogassunk. Milyen szempontok szerint haladj?
Ha „A” vércsoportú vagy, akit a földműves típusba sorolnak, legalkalmasabb számodra a növényi étrend. A húst és a tejtermékeket nem javasolják. „B” vércsoport esetén, akik a nomád jelzőt kapták, a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás szerint minden ételféle megengedett, kivéve a csirke, a mogyoró és egyes gabonafajták. Ha „AB” csoportba tartozol, aki szerintük a rejtélyes típus, étkezz naponta többször, de mértékletesen, és hagyd el a vörös húsokat és a babféléket. Míg ha a „0” táborát képviseled, te vagy a valódi vadász: a húsokból, halakból fogyaszthatsz bőségesen, gyümölcsökkel kiegészítve, a tejtermékek és a búza viszont ártalmas lehet számodra.


Az étrend hívei szerint így harmóniába kerülsz önmagaddal, kevesebb esélyt adsz a betegségeknek. A hatásokra azonban még nem született elegendő bizonyíték, és az étrend nem tér ki az élethelyzetek, testalkat és egészségi állapot szerinti különbségekre. Követheted, ha úgy érzed, a vércsoportod szerinti ajánlások megfelelnek ízlésednek, de tartózkodj a szélsőséges korlátozásoktól!