"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Liszt nyomában Budapesten

Nagy öröm lehet egy Liszt-kutatónak, hogy a világ figyelme egy éven át a zeneszerzőre irányul, és ezernyi rendezvény között lehet választani!

Eckhardt Máriával, aa Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont alapító igazgatójával, jelenleg tudományos főtanácsadójával, a Liszt Ferenc Társaság társelnökével beszélgettünk, aki karnagyként a zeneszerző műveinek értő tolmácsolója.

 

Magyarország a jubileum országa: ha visszaemlékezem, mikor nyílt meg az emlékmúzeum, éppen a huszonöt évvel ezelőtti jubileumkor, 1986-ban, akkor látom, hogy a kerek évfordulók lehetőséget adnak sok olyan terv megvalósítására, amelyre máskor talán nincs mód – említi először. – E mostani jubileum ráadásul társul az Európai Unió soros magyarországi elnökségének idejével, így szinte dupla megjelenési alkalomra van lehetőség. Igen nagy örömöt jelent számomra ez a figyelem, de ugyanakkor borzasztó nagy feladatot is. Nekünk különösen, akik Liszt munkásságának és emlékének ápolására tettük fel egész életünket.

 

Melyek ezek a feladatok?


A Régi Zeneakadémián, a főváros hatodik kerületében, a Vörösmarty utca 35. szám alatt, ahol a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont működik, a Liszt utolsó budapesti lakása című állandó kiállítást rendeztük be, s emellett viszonylag kis terünk marad az időszaki kiállításokra. Azért március derekától látható lesz dr. Domokos Zsuzsanna múzeumigazgatónk Liszt és Budapest című kiállítása. Másik tárlatunk a zene világnapján, október elsején nyílik, és ez lesz a legnagyobb budapesti Liszt-kiállítás idén, Liszt és a társművészetek címmel, már a Zenetudományi Intézetben található Zenetörténeti Múzeumban, ahol nagy tér áll rendelkezésünkre. Ezt a kiállítást a Zenetörténeti Múzeummal és az Országos Széchényi Könyvtárral közösen rendezzük. A Külügyminisztérium részére kétféle tablókiállítást készítettünk, mely Liszt életét mutatja be. Hat nagy tablóból áll az a kiállítás, mely eljut a világ minden tájára az év során, és számos idegen nyelven olvasható. Jelenleg a Művészetek Palotájában tekinthető meg magyar és angol nyelven. Március elejére készült el egy tizenhat kisebb tablóból álló, falra függeszthető, bővebb tartalmú változat, mely a magyarországi külképviseleteken és különböző Liszt-eseményeken lesz látható. Ahol a nagyvilágban Liszt muzsikája ünnepélyes keretek között felhangzik, ott sok helyen lehet majd találkozni e tablókkal. Ezekből kisebb, papír alapú változatot is készítettünk zeneiskoláknak, zenei könyvtáraknak.

 

Mikor lakott Liszt Ferenc itt, ebben az Andrássy út sarkán álló épületben?


ZENE A FÖLD KÖRÜL
A Krisztus oratórium szinte egy időben fog felcsendülni Pekingben, Szöulban, Madridban és Berlinben is.
Utolsó éveiben, 1881 és 1886 között. 1875-ben nyílt meg a budapesti Zeneakadémia, Liszt elnökletével. A mester nem fogadott el pénzt a tanításért, de egy szolgálati lakást igen, a mindenkori Zeneakadémia épületében. Évente Weimar, Róma és Budapest között ingázott, és ettől kezdve már nem kellett Budapesten lakást bérelnie. A Zeneakadémia első, Hal téri épületét Liszt első zeneakadémiai lakásával már régen lebontották. Ez az Andrássy út és Vörösmarty utca sarkán álló ház a Zeneakadémia második épülete volt.

 

Mely koncerteket várja legjobban a Liszt-kutató, melyeket tekinti a legfontosabb jubileumi eseményeknek?

 

Liszt születésnapján, október 22-én, a World Liszt Day alkalmával a zeneszerző egyik legjelentősebb műve, a Krisztus oratórium fog felcsendülni a világ számos pontján. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kórusa és zenekara Bayreuthban fogja megszólaltatni a művet, Budapesten pedig Kocsis Zoltán vezényletével a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar fogja előadni. De szinte egy időben, a világ számos pontján fog felcsendülni az oratórium: Pekingben, Szöulban, Madridban, Berlinben számos együttes fogja játszani a művet, nem csak magyarok. Az oratóriumhoz kapcsolódik egy kiadványunk is: anyaintézményünk, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (azaz a Zeneakadémia) tartós megállapodást kötött a Helikon Kiadóval Liszttel kapcsolatos kiadványok megjelentetéséről. Az első Watzatka Ágnes kolléganőnk kulturális útikalauza, a Budapesti séták Liszt Ferenccel már január vége óta kapható külön-külön magyar és angol nyelvű verzióban, a második pedig márciusban jelenik meg A Krisztus oratórium és a Zeneakadémia címmel, ennek bevezető tanulmányát magam írtam. Összegyűjtöttük mindazokat a gyönyörű dokumentumokat – képeket, kottákat, fotókat –, amelyek a művel kapcsolatban a Zeneakadémia, illetve a múzeum tulajdonában vannak. Az egyik tétel négykezes átiratának eredeti kézirata facsimilében lát napvilágot e reprezentatív, kétnyelvű (magyar-angol) kötetben. Tiszta szívből tudok ajánlani egy másik programot is, hazabeszélve: múzeumunk igazgatója a Liszt születésnap idejére háromnapos fesztivált szervezett. Sajnos a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri főépülete a felújítási munkálatok miatt zárva van, itt a Régi Zeneakadémián a mi koncerttermünk befogadóképessége pedig igencsak szűkös, de a historikus helyszín mégis nagyon hiteles: Liszt Ferenc is játszott ugyanebben a koncertteremben, és közvetlenül mellette található a már említett lakása. Három napon át, reggeltől estig tartanak majd a fesztivál eseményei. A Zeneakadémia legkiválóbb tanárai szerepelnek, a középpontban a Faust-kompozíciók állnak, és ritka verziók is elhangzanak majd, olyanok, amelyek kéziratát mi őrizzük, és korábban még soha nem csendültek fel. Lesz zongoramuzsika, kamarazene, vokális zene. Honlapunkon már olvasható a részletes program.

 

 

 

A megannyi rendezvény Magyarországon és külföldön alkalmas arra, hogy jobban odafigyeljenek az emberek Liszt Ferenc munkásságára, teljesítményére?


 

Egészen biztosan! Azt is szeretnénk, hogy sokrétűségét az eddigieknél jobban ismerjék meg: sokan azt hiszik, hogy Liszt kizárólag a virtuóz zongoraművek szerzője. Esetleg még tudnak valamit szimfonikus muzsikájáról, a zongoraversenyeit talán ismerik. Tudják, hogy van Faust-szimfónia, Dante-szimfónia és egy-két szimfonikus költeményt ismernek, például a Les Préludes-öt vagy a Mazeppát, de ezeknél sokkal gazdagabb a választék. Zongoraművei közül is vannak ritkábban játszottak, öregkori kompozíciói még mindig nem nyerték el a megfelelő helyet a köztudatban. Vokális és egyház muzsikája pedig sokkal, de sokkal több figyelmet érdemelne! Néhány éve indítottuk útjára az Esztergomi Liszt Hét programsorozatot minden év augusztusának utolsó hetében, középpontjában Liszt egyházi és vokális zenéje áll. Szeretnénk idén negyedszer is megtartani a rendezvényt, de eddigi legfőbb támogatónk, Esztergom városa megrendült anyagi helyzete miatt ezúttal nem tud nekünk segíteni. Most kétségbeesetten pályázunk a legkülönfélébb helyekre, jó lenne találnunk olyan szponzorokat, akiknek segítségével meg tudjuk rendezni az eseményt. A művészi program gyakorlatilag készen áll!

 

Karnagyként idén is ott állna a színpadon?


Esztergomban kivételesen igen, a fővárosban pedig feltétlenül. A Belvárosi Templomban ugyanis elhangzik majd liturgia keretében Liszt összes miséje, áprilistól júniusig, különböző professzionális és nagy múltú amatőr kórusok előadásában. Négy évtizede vezetem az Országos Széchényi Könyvtár negyventagú amatőr kórusát, amely a záró napon a Missa Choralis-t fogja énekelni, ez számunkra nagy megtiszteltetés. Ami az Esztergomi Liszt Hetet illeti, a szervező művészeti kuratórium tagja vagyok, de a kórusom részt szokott venni a nemzetközi kóruskurzusokon, melyeket a visegrádi országokból érkező kórusok részvételével tartunk. A záró rendezvényen a Mátyás-templom Ének- és Zenekarával együtt szoktunk fellépni az Esztergomi Bazilikában, együtt az összes kórus. Idén, ha megvalósul a program, egy orgonakoncert közreműködőiként önállóan is fellépünk a kórussal, Liszt-motettákkal. De nem ezért féltem a Liszt Hetet, mert az lenne a kisebb baj, ha mi nem szerepelhetnénk. A nagyobb baj, sőt szégyen az lenne, ha éppen a jubileumi Liszt-évben nem tudna megvalósulni anyagi okok miatt ez a kiváló művészek, például Bogányi Gergely, Fassang László, a Szent Efrém Férfikar részvételével tervezett fesztivál.