"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Ikon és kalandornő

A klasszikus filmsztárok stílusjegyeit hordozza: kortalan kisugárzás, izgató rejtélyesség, igényes választások.

Ott bujkál benne az önbizalom-hiányos, rémült kislány is, míg botoxinjekcióktól feszülő homloka, felduzzasztott szája, szilikonnal felturbózott melle a múló idővel folytatott harc jele. Persze negyvenhat évesen eljátszani a harminckét éves Grace Kellyt még akkor sem lehet könnyű, ha olyan csodálatos partnere van hozzá, mint Tim Roth. Az az átalakulás érdekelte a szerepben, amelynek során Hitchcock múzsája átváltozott Monaco félénk, törékeny Frist Lady-jévé.

 

 

 

Az Olivier Dahan rendezte Grace de Monaco című film az egyik ok, amiért idén tárt karokkal várták Nicole Kidmant a cannes-i filmfesztivál zsűrijébe. Másik vonzereje csodálatos átváltozó-képessége. A kritikusok, a közönség és a szakma szinte egybehangzó állítása szerint a tavalyi fesztiválon bemutatott A papírfiúval merészkedett a legmesszebbre a tabudöngetésben. Rezzenéstelen arccal mesélt a közönséges texasi ribanc szerepéről: „Nem érdekel, hogy ikon legyek. A lelkem mélyén kalandornő vagyok, és egyre messzebbre merek menni. A rendezőktől azt várom, hogy stimuláljanak, hogy veszélybe sodorjanak. Mi sokkoló van a szexben? Az erőszak sokkolóbb. Ha nem lenne ilyen stabil a szerelmi életem, a párkapcsolatom, az persze más lenne.”

Kemény nő és bevállalós. Nem a hírnév, a siker vagy a luxus hajtja, mindez megvan neki régóta. Annál áradóbb, szertelenebb lett a tehetsége, minél több fájdalom, szenvedés érte.

 

Sidney szépe

 

Annak a hajdani szeplős, fitos orrú, vörös loknis ausztrál lánynak minden kelléke megvolt ahhoz, hogy tündérmesébe csöppenjen. Porcelánfehér bőrű viaszbaba kinézete már akkor is megtévesztő

A GYERMEK
A szeplős, vörös loknis ausztrál kislány gyermekkora olyan volt, mint egy tündérmese.
volt. Ír felmenői az 1840-es évek közepén telepedtek le Sydney-ben. Nicole Honoluluban született, mert biokémikus, pszichológus, író apját akkor éppen oda kötötte a munkája. A sors bizarr fintora, hogy a mellrák kutatásában jeleskedő Anthony David Kidman feleségénél ezt a betegséget diagnosztizálták. Az első komolyabb csapás tizenhét évesen érte Nicole-t. Anyja állapota miatt megszakította tanulmányait, és kitanulta a kinezioterápiás masszőrködést.

Valóságos szenvedély volt az életében hároméves korától a tánc. Klasszikus balettet tanult, majd a színjátszás felé fordult, ami segített a félénksége legyőzésében. A melbourne-i Victorian College of the Arts elvégzése után Naomi Wattsszal együtt több színházban játszott Sydney-ben. Tizenöt évesen került kamera elé, Pat Wilson Bop Girls című zenés videoklipjében. Majd jött az Ausztrália nemzeti kincse korszak olyan minisorozatokkal, mint a Vietnam, a nagy sikerű Bangkok Hilton és nem utolsósorban a Halálos nyugalom című thriller, amelyben kiérdemelte az Ausztrál Filmintézet díját. Ennek köszönhetően került Hollywood és azon belül is a Mint a villám producerének látókörébe.

 

 

Az élet Tom Cruise mellett

 

Túlzás nélkül állítható, hogy Sydney szépének életében Tom Cruise felbukkanása a vízválasztó. Ily módon T. C. előtti és T. C. utáni időszámításról lehet beszélni. Szakmailag az előbbihez egy

SZERELEM
A Mint a villám forgatásán kötött ki Tom Cruise karjaiban.
filmcsillag felemelkedése kötődik, az utóbbihoz a fénykora. Hosszú évekig úgy tűnt, hogy álompár mivoltuk kikezdhetetlen és megingathatatlan. Nicole a szerelemben naiv és romantikus volt. Amikor a Mint a villám forgatásán Cruise karjaiban kötött ki, még nem sejthette, hogy önfeláldozó alkalmazkodása a kilencvenes évek hollywoodi férfi idoljához lelkileg a vesztét okozza. Nicole Kidman ugyanis nem csupán Tom Cruise-hoz ment férjhez, hanem vele a szcientológiai egyházhoz. Ennek szomorú bizonyítéka, hogy adoptált gyerekeiket, Isabellát és Connort a szekta távolította el tőle a válásukat követően. „Sok időmbe telt, amíg meggyógyultam”- vallotta be.

Sokáig úgy tűnt, a sírba viszik botrányos szakításuk, majd válásuk valódi okait. Ám a hosszú évek távlatából Nicole időnként bizalmas részletekkel szolgál a bulvársajtónak.

 

A teljes cikk a La femme 2013. nyári számában olvasható.