"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Cambridge: nyári fesztiválok

Cambridge nemcsak egyeteméről híres, hanem nyári kulturális programjairól is.

Cambridge patinás épületeiben rendezik meg a hagyományos nyári zenei fesztivál komolyzenei előadásait július 20-a és augusztus 4-e között. A nyitókoncertet a King’s College Chapelben tartják a fesztiválkórus és az East Anglia kamarazenekar közreműködésével, Brahms- és Wagner muzsikájával. Hat éve zenélnek együtt a Cellophony oktett fiatal virtuóz csellistái, akik a Trinity College Chapelben lépnek fel július végén. Aki a folkzenét is kedveli, július 25-e és 28-a között kilátogathat a város népzenei fesztiváljára, a Cherry Hilton Hall szabadtéri színpadához.

 

King’s College Chapel
Fotó: Wikipedia

 

Cambridge a Cambridge-i Egyetem miatt a legismertebb, amely a híres Cavendish Laboratory-nak és a Cambridge University Library-nak is otthont ad, s amely a második legrégibb egyetem angolszász nyelvterületen, s talán a leggazdagabb és legerősebb egyetem egész Európában.

 

A város területén a Római Birodalom előtti időkben is léteztek települések. A település regionális központ maradt a római hódítás után 350 évig, egészen Kr. u. 400-ig. Rómaiak által épített utak és fallal körülvett részek még ma is láthatók a területen. Miután a rómaiak távoztak, angolszászok foglalták el a területet a Castle Hill körül. A város történetéből nem hinyoznak a viking hódítók, sőt Hódító Vilmos sem. A település jelene szempontjából sorsfordító, hogy 1209-ben azok a diákok, akik megszöktek az ellenséges oxfordi városi lakosságtól, Cambridge-be menekültek és itt egyetemet alapítottak. A legrégebbi, ma is létező college a Peterhouse, amelyet 1284-ben alapítottak. A Cambridge-ben levő leglenyűgözőbb épületek egyikét, a King's College Chapelt 1446-ban VI. Henrik kezdte építtetni. A munkálatokat 1515-ben VIII. Henrik uralkodása alatt fejezték be. Az egyetem jelenleg 31 kollégiumból áll.

 

A városban azonban nem állt meg az idő, Cambridge környékén található a Silicon Fenn, ami az egyetemhez kapcsolódó high-tech kutatási park, ami elsősorban a számitástechnikai és orvosi cégeket tömöriti. A Cambridge Egyetemnek ugyanakkor számos múzeuma van, amelyek ingyenesen nyitva állnak a közönség előtt is.