"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Havanna a Margitszigeten

Vasárnap az 1940-es évek kubai atmoszférája a Margitszigeten. Zene, ének, boldogság!

Vérpezsdítő kubai muzsikát, igazi latinos hangulatot ígér a Buena Vista Social Club vendégjátéka. Ezúttal a Budapesti Nyári Fesztiválra érkezik a csapat, hogy július 21-én, vasárnap este a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra varázsolja Havannát. Itt lesz a trombitás Barbarito Torres, a harsonás Guajiro Mirabal, és érkezik az Orquesta zenei igazgatója, Jézus Aguaje Ramos is. Néhány legendás tag helyét már a tehetséges utódok foglalták el: Carlos Calunga, Idania Valdés énekesek és a virtuóz zongorista, Rolando Luna. A zenekar idén különleges vendégekkel turnézik, így Omara Portuondo énekesnővel és a kubai zene „nagykövetével” Eliades Ocho gitáros-énekessel.

 

 

Több évtized után Havanna legforróbb hangulatú zenés klubja a BUENA VISTA SOCIAL CLUB a kilencvenes évek közepén vált világhírűvé. Ry Cooper producer és Wim Wenders rendező nagy sikerű dokumentumfilmje ekkor ismertette meg e nagyszerű muzsikusokat és zenéjük által képviselt életérzést a nagyvilággal. A zenekar meseszerű története a Castro előtti időkre nyúlik vissza, amikor az immár világmárkává érett nevű klub virágkorát élte. Akkoriban a Buena Vista és a hozzá hasonló, főleg feketéket tömörítő társasági klubok jellemezték a gyakran baráti, családi szálakra épülő társadalmi életét. E helyek a nosztalgikus, idillikus Kuba-képünknek a megtestesülései voltak, a nagy beszélgetések, kártya-partik, szivarsodrások és persze az autentikus kubai muzsika szigetei. Az etnikai alapon szerveződő egységeket az ’50-es évektől felszámolták és csak egy kis szerencsének, illetve egy őrül amerikai zenésznek köszönhetően nem nyelte örökre a feledés homálya. Cooper a ’90-es évek közepén határozta el hogy leporolja a rá hatalmas benyomást tevő klubot és zenéjét, felkutatja az eredeti muzsikusokat és újra zenekarrá szervezi őket.

 

Munkájának sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy a BUENA VISTA SOCIAL CLUB című album 5 millió eladott példányt és Grammy díjat hozott, a dokumentumfilmet pedig Oscarra jelölték. Albumaik azóta is sikereket aratnak, és a formáció a világ fesztiválszínpadai mellett olyan helyszíneken lépett már fel, mint a párizsi Olympia, a londoni Royal Albert Hall,a barcelonai Liceu, a bécsi Konzerthaus vagy a Luna Park Buenos Aires.  A zenekart ma egy sor veterán zenészlegenda illetve azok leszármazottai alkotja.

 

Buena Vista Social Club Koncert

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2013. július 21. (vasárnap), 20 óra