"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

A Föld legszebb csatornái

Ezeket a helyeket Velence szépségéhez hasonlítják, rejtélyes kanyarulataiknak köszönhetően igazán különleges látványt nyújtanak!

Van valami izgalmas és varázslatos a városi vízi utakban, különösen akkor, ha szervesen hozzátartoznak a mindennapi élethez. Velence a legjobb példa a csatornák szépségére. Függetlenül attól, hogy a látogatók gondolán járják be a környéket, vagy éppen modern vízitaxit választanak, az utazás a történelmi tájakon olyan élményt nyújthat, amelyet valószínűleg sosem felejtünk el.

 

Kerala-holtág és Alappuzha


Az indiai „Kelet Velencéjét”, Alappuzhát csatornák hálózata szövi át. Az ősi város a híres keralai lagúnarendszerrel áll összeköttetésben, amelynek felfedezéséhez a látogatók lakóhajót is bérelhetnek. A holtág több mint 1500 kilométer hosszan nyúlik végig a tengerpart mentén, a helyiek közül sokan használják közlekedésre, de a hajóforgalom legnagyobb része a turizmushoz kapcsolható.

 

 

A buja trópusi táj és a város furcsa hangulata teszi olyan különlegessé a csatornahajókázást. Több tucat természetes folyó, jó néhány tó és emberi kéz által épített csatorna van errefelé, tökéletes kikapcsolódást nyújtva azoknak a turistáknak, akik az indiai városok nyüzsgése után az ország nyugodtabb arcára is kíváncsiak. A térségben évente megrendezik a híres kígyóhajók versenyét, amely a Nehru-trófeáért folyik. A versenyt az augusztus végi Onam fesztivál keretében rendezik meg, megünnepelve a déli állam gazdag kulturális örökségét.

 

 

Bangkok  


A korábban Bangkokot behálózó csatornáknak mára csak töredéke maradt meg, ezeket többségében földművesek és halászok használják napról napra. A klong, avagy csatorna az utca szerepét tölti be. A Csaophraja folyó mocsaras partján épült Bangkok igazi kihívást jelent a mérnökök és városépítők számára, sokak szerint ugyanis itt található a világ legrosszabb agyagos talaja. Aki ide látogat, annak legcélszerűbb a várost hajóval felfedeznie, így elkerülheti a Bangkokot jellemző forgalmi dugót. A Csaophraja folyón haladva megcsodálhatjuk a város építészeti sokszínűségét, felhőkarcolókkal és a part menti cölöpökre épült teakfa házakkal. Mindenképpen érdemes ellátogatni az egyik úszópiacra, a Damnoen Saduak például valódi látványosságnak számít. Itt betekintést nyerhetünk a helyi lakosok mindennapjaiba. Reggelente több száz csónak indul útnak, a bennük ülő kereskedők pedig friss zöldség- és gyümölcsportékájukat kínálják a vásárlóknak.

 

 

Giethoorn


Hollandia nagy része csatornák hálózata, így nehezen lehet kiemelni közülük egyet. A legszebbek talán mégis az ország keleti részén, Giethoornnál találhatók. Itt a táj szinte mesekönyvbe illő, a jellegzetes holland családi házak kis szigeteken ülnek, s csak hajóval, vagy festői fahidakon átkelve lehet megközelíteni őket. A csatornák egy sor sekély tóhoz csatlakoznak, így a környéket hajóval is be lehet járni, de kerékpárral, vagy egyszerűen séta közben is élvezhetjük a kerteket és a szép nyugodt környezetet. Giethoornban talán az a legvonzóbb, hogy teljesen járműmentes, bár kerékpárforgalom van, motorizált közlekedés gyakorlatilag nem létezik. Így tökéletes úti cél azok számára, akik szeretnének egy időre a személyautók előtti világba visszacsöppeni.

 

 

Bruges csatornái


Bruges az egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori európai város, Belgium egyik legkedveltebb turistacélpontja. A középkorban a Reie folyó csatornahálózattá vált, mely lehetővé tette a kereskedők számára, hogy az árut könnyen a vízi piacra szállíthassák. Manapság a hajóút a legegyszerűbb módja annak, hogy felfedezzük Bruges legszebb helyeit. A csatornák mentén található időtlen szépségű városrészek és épületek különleges „vissza az időben” érzést keltenek. A gótikus stílusú városközpontban újra átélhetjük, miként éltek itt évszázadokkal korábban a művészek. A történelmi városközpont az UNESCO Világörökségének része, az épségben megőrzött középkori épületeknek köszönhetően. A legismertebb közülük a több mint 83 méter magas harangtorony, amelyen 366 lépcsőfokot kell megmásznunk, hogy felérjünk a tetejére.

 

 

Annecy

 

A Thiou folyó kékeszöld vizének varázsa azonnal Velencét juttatja annak eszébe, aki a partján sétálgat. Ez a folyó komoly gazdasági szerepet játszott már a középkorban is, rendszeres vízhozamának köszönhetően, mely lehetővé tette a vízi energia felhasználását a régióban. Érdekessége még a városnak a Palais de I’Isle épülete, amely Thiou folyó kis szigetén áll, és az idők folyamán volt már lakhely, bíróság és börtön is, jelenleg pedig múzeumként működik.