"Letisztult vonalaival és ellenállhatatlan eleganciájával a 20-as évek autentikus világát kelti életre. Újra hódít az art deco stílus. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Luxus a 20-as évekből

Letisztult vonalaival és ellenállhatatlan eleganciájával a 20-as évek autentikus világát kelti életre. Újra hódít az art deco stílus.

A nagy Gatsby hangulatát idéző stílus a mai napig igazi különlegességnek számít a lakberendezés terén, népszerűsége láthatólag hosszú idő óta töretlen. A stílus láttán szinte halljuk a koktélos poharak koccanását, miközben a háttérben lágy jazz-zene szól. Ez a nem mindennapi képzőművészeti, divat és az építészeti mozgalom a 20-as években ütötte fel a fejét, majd a 30-asakban meghódította Nyugat-Európát és az Egyesült Államokat is.

 

Az art deco irányzatot az 1925-ös, Párizsban megrendezett Exposition internationale des arts décoratifs et industriels modernes című kiállításon mutatták be hivatalosan a nagyközönségnek. Az elnevezés a francia art décoratifs, azaz iparművészet szóból ered. Az art deco által képviselt modernizmus igazi divattá nőtte ki magát, a termékek között helyet kaptak az egyéni kialakítású luxustermékek és a tömegtermelés eredményei egyaránt. Végre a lakberendezésben is elterjedt a tömeggyártás, habár közben megőrizték azt, ami az egyes termékeket eleganciával ruházta fel. A cél tehát az egyszerű, mégis antitradicionális elegancia elérése volt, mely gazdagságot, minőséget és kifinomultságot sugall. A gyártási technológiák és folyamatok jelentősen befolyásolták a kor uralkodó stílusát. Megjelentek és a mozgalom elválaszthatatlan részeivé váltak az olyan anyagok, mint a fényezett króm és a bakelit. Ez az időszak a Machine Age, vagyis a járművek kora, a vonatoké, hajóké, gépkocsiké és repülőgépeké. A bútorok ennek köszönhetően áramvonalassá váltak, és a funkcionalitás lett az elsődleges szempont.

A stílusra nagy hatást gyakorolt többek között az Art Nouveau, a Bauhaus és a kubizmus. Az inspirációt gyakran az egyiptomi művészet szolgáltatta. A jellegzetes motívumok között szerepelnek többek között meztelen nőalakok, állatok és távoli tájak szimbólumai. A legkiemelkedőbb art deco alkotók egyénre szabott, limitált kiadású termékeket, tárgyakat készítettek, köztük például Jacques Ruhlmann vagy Maurice Dufrène bútortervezők, Eliel Saarinen építész, René Lalique üveg- és ékszertervező, Erté divattervező, valamint a szobrász Chiparus. A New York-i Rockefeller Center (különös tekintettel az enteriőrre), a William Van Alen tervezte Chrysler Building, valamint a Richmond Harold Shreve munkáját dicsérő Empire State Building a legmonumentálisabb art deco építmények. Az 1930-as években a stílus átvette az irányítást Miami déli partjainál, ahol a mai napig megtalálható az úgynevezett art deco negyed, ahol a luxus és a ragyogás jellemzi a lakóházakat.

 

Bár a második világháború alatt a stílus a legtöbb helyen kiment a divatból, az 1960-as évek végén ismét új erőre kapott, ma pedig jelentős inspirációforrás, akár a művészetről, a divatról, az ékszerekről, akár a lakberendezésről van szó.  

 

Art deco napjainkban

 

Az art deco még ma is a csillogásról szól, így a high-end megjelenés hű rajongói előszeretettel alkalmazzák ezt a stílust otthonaikban. Az art deco elemek könnyen kombinálhatók annak érdekében, hogy elegáns és egyedi designt teremtsünk a lakás bármely helyiségében, és jól megférnek a mai modern bútorok között is.

A világítás kiemelt szerepet játszik az art deco otthonokban. Ahhoz, hogy megteremtsük a megfelelő hangulatot, elengedhetetlen, hogy többféle fényforrást használjunk. A fényűző csillárok, asztali és állólámpák mind fontos tartozékai az irányzatnak. Az üveg világítótestek, illetve egyedi Tiffany-lámpák nagyszerűen illenek az art deco otthonokba. Ezek a különleges színes lámpák szobánk ékszerei lehetnek, emellett hangulatunkat is pozitív irányba befolyásolhatják.

 

Az art deco nagy hangsúlyt fektet a geometriai formákra: szögletes mintákat, merész, egyszerű vonalvezetést alkalmaz, és szemben a korábbi viktoriánus, illetve szecessziós művészettel, kedveli a szimmetriát. A korszak optimista hangulatának megfelelően az art deco az örök ragyogásról szól, így a lakk-, csiszolt fa-, illetve fémbútorok és a csillogó, tükörborítású felületek jellemzik. A tükrös komód például gyakori eleme az art deco nappalinak. A fényes felületek a szobában elhelyezett egzotikus elemeket, valamint dekortárgyakat is kiemelik.

 

Az art deco egyik legkedveltebb színösszeállítása a fekete-fehér klasszikus, kifinomult és időtlen kombinációja, emellett palettán jól megfér egymás mellett az aranysárga, a kelly zöld, a pávakék és a királyi lila is. Bátran kísérletezhetünk merészebb színkontrasztokkal, vagy díszíthetjük lakásunkat króm- és ezüstkiegészítőkkel vegyesen.

A grafikai minták a szőnyegeken, textíliákon, kárpitokon fontos szerepet játszanak. A legkedveltebb anyagok között van a velúr, a selyem, a szatén, a bőr és a bársony. Általában karcsú, modern stílusú, áramvonalas bútorokkal töltik meg a szobákat, melyeket a legömbölyített sarkok jellemeznek.

 

Az art deco mára nem csupán a kiváltságosoknak érhető el, némi leleményességgel szinte bárki becsempészeti otthonába ezt a jellegzetes stílust. 

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2020. július
címkék:
Divat
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.