"Manapság egyre népszerűbb a kapszulagardrób. Mit takar valójában a fogalom?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A minimálruhatár titka

Manapság egyre népszerűbb a kapszulagardrób. Mit takar valójában a fogalom?

Nincs egy rongyom se! – hangzik el oly gyakran a frusztrációtól sistergő mondat az éppen felöltözni készülő nő szájából. Az egészben az az érdekes, hogy sokszor épp azok a hölgyek érzik úgy, hogy nincs mit fölvenniük egy álmos hétfő reggelen, vagy egy közelgő eseményre, akiknek a szekrénye amúgy zsúfolásig van pakolva ruhákkal. Hajlamosak vagyunk hirtelen felindulásból, vagy „mert éppen le volt árazva” megvásárolni számtalan olyan darabot, amelyről végül kiderül, hogy túl szűk, túl bő, nem passzol sehova, nem illik hozzánk. Ezáltal temérdek pénzt dobunk ki az ablakon, úgy, hogy közben azt érezzük, igazán nincs egy normális szettünk sem. A gazdasági válság hatására folyamatosan terjedő átgondoltabb, zöldebb, minimalistább életvitel a divat és a stílus világát is elérte, ugyanis elindult hódító útjára az úgynevezett kapszulagardrób. Lássuk, mit is takar ez pontosan. 

 

A kevesebb több

 

A kapszulagardrób fogalma nem annyira új keletű, az elnevezést először Susie Faux, egy londoni butik tulajdonosa használta az 1970-es években, de ismertségét valójában Donna Karannak köszönhetjük, aki 1985-ben létrehozott egy hét alapdarabból álló kapszulakollekciót.

 

A kapszulagardrób lényege egy olyan, mindössze néhány alapdarabból és pár kiegészítőből álló ruhatár, amely egymással passzoló, az alkatunkhoz illő, s nem utolsósorban klasszikus, időtálló modelleket tartalmaz. A kapszulagardrób összeállítása korántsem egyszerű feladat, komoly szanálás és kutatómunka előzi meg. Első körben meg kell szabadítanunk szekrényünket a szükségtelen daraboktól. Legyünk kíméletlenek, amit egy évnél régebben nem hordtunk, annak bizony mennie kell. A szortírozás végeztével gondoljuk át, hogy kapszulagardróbunkat milyen színvilágra, stílusra kívánjuk felfűzni, és ennek fényében döntsünk arról, milyen alapdarabokat, kiegészítőket kell még beszereznünk. A minimálruhatár stílusa persze nagyban függ gazdája életvitelétől, hiszen egy felső vezető hölgy ruhatára nyilvánvalóan különbözik egy otthon lévő kismamáétól, vagy éppen egy sportoktatóétól. Inspirációnak remek forrás az internet, számtalan képpel illusztrált kapszulagardróbos bejegyzésre bukkanhatunk. Ha nagyjából összeállt a fejünkben, hogy pontosan milyen ruhadarabokra van szükségünk, irány a város és az üzletek.

 

A jó kapszulagardrób titka

 

„Magyarországon nagyon nehéz igazán jól működő kapszulagardróbot kialakítani, mert még ha van is pontos elképzelésünk arról, milyen ruhadarabokat szeretnénk megvásárolni, sajnos a választék igen szegényes, és a minőség is sokszor kiszámíthatatlan” – állítja Kovács Marcella stílustanácsadó. A szakértő szerint könnyebb a dolguk azoknak a hölgyeknek, akiknek van lehetőségük külföldön, például Bécsben vásárolni, hiszen ott lényegesen nagyobb a választék, több az esélye annak, hogy szembejön velünk a hőn áhított ruhadarab. Persze azért nem reménytelen a helyzet, idehaza is rábukkanhatunk minőségi és lélegzetelállító darabokra.

 

Fontos, hogy pontosan kialakított koncepcióval induljunk el vásárolni, és ne engedjünk az „elég jó” ruhák csábításának, tökéletesnél alább ne adjuk – ha most nincs, majd lesz legközelebb, ne akarjunk túl lenni az egészen. Ne sajnáljuk a pénzt a minőségre, hiszen nem egy szezonra vásárolunk. Egy átgondolt, megfelelően összeállított kapszulagardrób akár évekre leveheti a vállunkról a vásárlás terhét, elég lesz olykor néhány új kiegészítővel feldobni a meglevő ruháinkat. Ami az alapdarabokat illeti, maradjunk a klasszikusoknál: egy minőségi farmer, egy tökéletesen szabott fekete nadrág blézerrel (ezeket persze nem feltétlenül kell együtt hordani), egy még tökéletesebb „kis fekete”, fehér blúz, jó minőségű pólók. Ezeket aztán lehet bővíteni az aktuális évszak és személyes stílusunk függvényében. A kapszulagardróbok világában nincs határozottan definiált darabszám, vagyis ruhatárunk állhat 10, de akár 30, vagy még több darabból is, a lényeg, hogy minden darab és kiegészítő menjen egymáshoz. A kulcs az egységes, harmonikus arculat. Érdemes egyébként az interneten beleolvasni Jennifer L. Scott The daily connoisseur elnevezésű blogjába, aki tökélyre fejlesztette a kapszulagardrób művészetét, és saját videókban mutatja be tapasztalatait.

 

Egy jó kapszulagardrób kialakítása nem könnyű feladat, és nem is történik meg egyik napról a másikra. Tekintsünk rá úgy, mint egy életmódváltásra: apró, tudatos léptekkel, fokozatosan haladjunk a kitűzött cél felé, egy tudatosabb, minőségibb életstílus reményében.

Hernádi-Bozi Eszter Hernádi-Bozi Eszter cikke 2021. szeptember
címkék:
Divat
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.