"Egy-egy kiemelkedő politikus jellegzetes öltözéke akár az általa képviselt korszak szimbóluma is lehet. A javából válogattunk!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Divatteremtő politikusok

Egy-egy kiemelkedő politikus jellegzetes öltözéke akár az általa képviselt korszak szimbóluma is lehet. A javából válogattunk!

Dzsaváharlál Nehrunak, a független India első miniszterelnökének zakója, a decemberben elhunyt Kim Dzsong Il észak-koreai vezető khakiszínű szafaris ruhája és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter fekete nadrágkosztümje is helyet kapott az amerikai Time magazinnak a tíz leghíresebb politikai "divatviseletet" felvonultató listáján.

 

Sarah Palin híres szemüvege

 

A hetedik helyet megszerző Nehru-zakó az észak-indiai acskán nevű viseletből ered: a zártnyakú, kabátszerű öltözéket a helyi arisztokrácia tagjai hordták. A rövid felsőkabát elsősorban  Dzsaváharlál Nehrunak köszönheti népszerűségét: a karizmatikus indiai miniszterelnök előszeretettel viselte a darabot nyilvános megjelenései alkalmával - olvasható az amerikai Time magazin internetes oldalán.

Nem ő volt az egyetlen, akit magával ragadott a kabát minimalista stílusa. A Beatles tagjai az 1965-ös Shea Stadionbeli koncertjükön viselték a kabátot, Sammy Davis Jr. amerikai előadóművész pedig állítása szerint több mint 200 hasonló fazonú kabátot őrzött a gardróbjában.

 

A lista első helyére Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor kötött mellényei kerültek, amelyek mára a 2012-es elnökválasztási jelöltségért vívott harcának védjegyeivé váltak. A volt kubai diktátor,  Fidel Castro melegítőgyűjteménye a második helyre futott be. A bronzérmes a nyugati politika férfijainak "egyenruhája" lett: a finom szabású fekete öltöny alá rejtett ropogós fehér ing, a dupla Windsor csomóra kötött vörös vagy kék nyakkendő, és a parányi amerikai zászlós kitűző.

 

Negyedik helyen Kim Dzsong Il, a tavaly decemberben elhunyt észak-koreai vezető khakiszínű szafaris ruhája és napszemüvege áll. Az ötödik helyezett Jimmy Carter bézs színű gyapjú kardigánja: az Egyesült Államok 39. elnöke nem sokkal a beiktatása után viselte ezt a darabot a  kandalló mellől intézett televíziós beszéde során. Mao Ce-tung néhai kínai kommunista vezető kedvenc zsebes öltönye a hatodik helyig jutott.

 

A nyolcadik helyen a tavaly megölt líbiai vezető, Moammer Kadhafi felöltői osztoznak. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter fekete nadrágkosztümje - amelyet a 2008-as elnök-előválasztások demokrata jelöltjeként viselt - a kilencedik lett. A lista utolsó helyezettje Sarah Palin szemüvege, amelyet a 2008-as választások republikánus alelnökjelöltjeként viselt.

(MTI)

La femme La femme cikke 2012. január
címkék:
Clinton | Divat | Kim Dzsong | Nehru
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.