"Gyönyörű színek, csillogó tűzzománc és huszonnégy karátos arany – ezekből születik meg az ékszerekben testet öltő művészet.(x)"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Ékszerekbe álmodott művészet

Gyönyörű színek, csillogó tűzzománc és huszonnégy karátos arany – ezekből születik meg az ékszerekben testet öltő művészet.(x)

Mindannyian művészek vagyunk. Ezt nem kisebb személyiség állítja, mint a 150 éve született Gustav Klimt, az osztrák szecesszió atyja, aki nemcsak saját generációját bűvölte el vagy botránkoztatta meg a műveivel, hanem ma is csodálatot kelt alkotásaival. Klimt ugyanis úgy nyilatkozott egyszer, hogy „nemcsak az tekinthető művésznek, aki alkot, hanem az is, aki részt vesz a már létrehozott alkotásban azáltal, hogy saját fogékonyságának köszönhetően újraéli az alkotás folyamatát, és így újabb szintre emeli a műalkotást.”

 

 

Ezt a csodálatos lehetőséget kínálják nekünk a FREYWILLE ékszerek, amelyekhez éppen egy évtizede, hogy  Magyarországon is hozzájuthatunk: tíz éve nyílt meg ugyanis az első FREYWILLE boutique Budapesten.

 

A vevő is mecénás

 

A kerek évfordulót méltóképpen kívánta megünnepelni a patinás osztrák ékszerkészítő manufaktúra, és erre jó alkalmat kínált, hogy Klimt művészete és a FREYWILLE ékszerek között több párhuzamosság is mutatkozik. A cég művészei több ékszerkollekción is tisztelegtek a másfél évszázada született mester előtt, aki az arany nagyvonalú használatával teremtette meg jellegzetes, összetéveszthetetlenül egyedi stílusát. Ebben azonban – hangsúlyozta az egykori Párisi Áruház Lotz termében az évforduló alkalmából megszervezett kerekasztal-beszélgetésen Topor Tünde művészettörténész – nagy segítségére voltak azok a gazdag, művelt, a művészetre érzékeny nők, akik szívesen támogatták a művészetét. Ebben a tekintetben is sok hasonlóság mutatkozik tehát a FREYWILLE ékszereit viselő nők és a korábbi mecénások között: az öntudatos nő érti a művészetet, észreveszi az értéket, féltőn őrzi autonómiáját, és csak az arra igazán méltó személy miatt adja fel függetlenségét.

 

 

Winkler Nóra vezette a beszélgetést, amelyen Geszti Péter dalszövegíró, reklámszakember az ihletről és a kreatív pillanatok titkáról is kifejtette a véleményét, Dr. Schiffer Miklós stílustanácsadó a divat és a stílus közötti különbséget elemezte, míg Topor Tünde művészettörténész a 150 évvel ezelőtt született osztrák zseni, a műveivel gyakorta a FREYWILLE ékszerkészítő művészeit is megihlető Gustav Klimtről tartott érdekes előadást.

Szerelem első látásra – tagadhatatlanul ez a sors vár ránk, amikor először találkozunk a FREYWILLE ékszerekkel. Varázslatos tarkabarka-arany világuk vonzerejét csak fokozza formáik és mintáik változatossága, amelynek köszönhetően mindannyian megtaláljuk az igazán hozzánk illő darabokat. De dönthetünk úgy is, hogy ékszereink kiválasztásához nagy művészek segítségét kérjük, és Hundertwasser élénk színeit, Klimt szecessziós arany indáit vagy Monet liliomait és íriszeit illesztjük magunkra. Dr. Friedrich Wille, aki 1972 óta vezeti sikeresen a céget, valóban azt tekinti missziójának, hogy az emberek szépérzékét fejlessze, és lehetőséget adjon a nőknek arra, hogy a művészi ihlettel és gondossággal megalkotott ékszerek segítségével kifejezhessék személyiségük legárnyaltabb vonásait is.

 

Örök értékek születnek

 

Hogy az ékszereken megjelenő művészet kiállja az idő próbáját, arról az exkluzív tűzzománc különleges készítési technikája gondoskodik. Ennek során a folyékony üveget különböző rétegekben viszik fel a felületre, ami nem egyszerű dolog, mivel az egyes rétegek eltérő keverési arányt igényelnek. Az alapozás, a felvitel, a tisztítás és az égetés összesen mintegy 80 lépéses folyamat részeiként valósul meg. Miután helyükre kerültek a színek, nemesfémekkel, arannyal és platinával díszítik az ékszert. Ezt követően a törékeny tűzzománc lemezt 24 karátos arannyal bevont, vagy 18 karátos színarany foglalatba helyezik. A valaha készült legdrágább FREYWILLE kollekciónak számító Lumière des Diamants sorozat jellegzetessége ezen kívül a gazdag gyémántdíszítés: a 36 gyémánttal ékesített gyűrűn és a 96 gyémánttal díszített karkötőn a gyémántok egyenletesen borítják az arannyal övezett felületet.

 

 

A FREYWILLE kínálata az ékszereken túl újabban ünnepélyes öltözékhez viselhető táskákkal, valamint órákkal és a férfiaknak szánt termékekkel is bővült. A minaudière-t, az önmagukban is öltöztető, akár ékszerként is, és nemcsak estélyi ruhákhoz hordható kiegészítők fogalmát Franciaországban vezették be az 1930- as években. A FREYWILLE Soirée Parisienne nevű minaudière-je érzésben és megjelenésben is a francia fővárosba repíthet, míg a Soirée Viennoise Clutch segítségével képzeletben a bécsi promenádokat járhatjuk be. A nagyméretű tűzzománc dekoráció mintái a cég korábbi nagysikerű sorozatait idézik.

A férfiaknak szánt termékek között találunk elegáns mandzsettagombokat, tűzzománc díszítéssel ellátott bőröveket, művészi értékű selyem nyakkendőket és nyakkendőtűket, míg a kollekció legújabb darabja az ókori mecedón hadvezér, Nagy Sándor nevét viselő, sárga- vagy fehéraranyból készült toll. Az órák között újdonságnak számít a Charms Watch Princess Victoria, amelynek játékos charmjait kedvünkre variálhatjuk, eltérő hangulatokat teremtve velük.

 

Folyamatos megújulás


A jellegzetes megjelenésű FREYWILLE ékszerek a mai napig őrzik azokat az osztrák tradíciókat, amelyeknek szellemében a vállalat megszületett. A cég filozófiájával párosult magas színvonalú művészeti és kézimunkának köszönhetően a 24 karátos aranyporral díszített tűzzománc ékszerek világszerte átütő sikert arattak, egyaránt népszerűvé váltak Európában,  de a Közel- és Távol-Keleten is. A FREYWILLE első magyarországi ékszerszalonja Budapesten, a Régiposta utcában nyílt meg 2002-ben, és két évvel később már az akkori Ferihegyi Repülőtéren is megismerkedhettek a vásárlók a tűzben fogant művészet darabjaival. A harmadik magyarországi üzletben, az Andrássy úton 2009 decemberében köszöntötték az első látogatókat.

 

 

A repülőtéri butik 2011-ben a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér újonnan megnyílt nívós termináljára, a SkyCourtba költözött, de megújult a Régiposta utcai boutique is. Az átalakítás óta az ékszerszentély új fényben csillog, alátámasztva Dr. Friedrich Wille, a FREYWILLE igazgatója és tulajdonosa szavait: „Magyar ügyfeleink lelkesedése művészi tűzzománc ékszereink iránt különösen fontossá teszi számunka ezt az országot. Ami engem illet, én ezen felül különösképpen tisztelem és csodálom a magyar kultúrát és művészetet. A magyar nép valóságosan megéli a FREYWILLE által már az első pillanattól terjeszteni kívánt filozófiai üzenetet: élvezzük az életet és járjunk nyitott szemmel annak útjain!“

 

www.frey-wille.com

La femme La femme cikke 2012. június
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.